Новини

23.04.2016
2364

В УжНУ відбулась міжнародна конференція до 370-ї річниці Ужгородської церковної унії

В УжНУ відбулась міжнародна конференція до 370-ї річниці Ужгородської церковної унії

22 квітня в УжНУ відбулася міжнародна наукова конференція «Витоки Ужгородської унії, канонічне становлення Мукачівської єпархії та історична долі Греко-католицьких церков ужгородської унійної традиції. Захід, який ініціювали науково-дослідний центр історично-релігійних студій «Логос» та історичний факультету УжНУ, був присвячений 370-ій річниці Ужгородської церковної унії.

На конференції зібралися науковці не тільки з України, але й з Білорусі, Угорщини, Словаччини. Відкрили поважне наукове зібрання проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ проф. Мирослава Лендьел, ректор Ужгородської греко-католицької богословської академії ім. Блаженного Теодора Ромжі, архімандрит, доктор богослов’я о. Петро-Павло Береш та прес-секретар Мукачівської православної єпархії Української Православної Церкви, кандидат богословських наук, протоієрей о. Олександр Монич.

Організатори підготували надзвичайно насичену програму. Доповіді учасників були розділені на чотири секції та охоплювали тривалий історичний період : «Мукачівська Церква/Єпархія та Ужгородська унія у період з XV-XVII ст.», «Під владою Габсбургів: Мукачівська єпархія та Греко-католицька Церква в Угорщині (друга половина XVII – початок XX ст.)», «Від релігійного відродження до державного еклезіоциду: Греко-католицька церква на Підкарпатській Русі/Закарпатті в 1919-1949 рр.» та  «Під тоталітаризмом і демократією: католики і православні Центрально-Східної Європи в другій половині XX- на початку XXI ст.».

З пленарним рефератом про Ужгородську унію та інституювання церковних спільнот ужгородської унійної традиції  виступив Володимир Фенич, доцент, кандидат історичних наук. У доповідях науковців йшлося і про рицарські сюжети у середньовічному сакральному живописі Карпатського регіону, історіографічні міфи та соціокультурні реалії, витоки Ужгородської духовної академії, Греко-католицьку церкву в контексті трансформаційних процесів на Закарпатті початку XX ст., «релігійну війну» на Підкарпатській Русі у 1920-і рр., державну ліквідацію Греко-католицької Церкви в Закарпатті у 1949 році та її діяльність в еміграції тощо.

Представили науковці також сучасні дослідження щодо сприйняття релігії закарпатцями. Зокрема, у виступі Діани Штерр, кандидат історичних наук. Йшлося про віру, релігію та Церкву в рецепції мешканців Ужанської долини (за матеріалами соціологічних опитувань 2011 та 2015 рр).

Завершилась конференція активною дискусією 

Категорії: