Новини

28.08.2015
3934

У басейні спортивно-оздоровчого комплексу УжНУ за літо навчилися плавати сотні дітей

У басейні спортивно-оздоровчого комплексу УжНУ за літо навчилися плавати сотні дітей

Літній сезон спортивно-оздоровчий комплекс УжНУ завершив грандіозним святом. У басейні комплексу відбулися показові виступи дітей, які займалися плаванням упродовж кількох місяців. Близько 280 учасників, наймолодшому з яких виповнилося всього 5 років, демонстрували, що вони навчилися в оздоровчо-спортивному клубі «На старт» (діє на базі басейну УжНУ). Більшість з них ще на початку літа боялися зануритися у воду, а тепер з легкістю долає 25 метрів. 

Про успіхи у роботі спортивно-оздоровчого комплексу УжНУ та роботу у новому навчальному семестрі розповідає Андрій Курта, директор спортивно-оздоровчого комплексу УжНУ:

-   На початку літа спортивно- оздоровчий комплекс УжНУ ставив мету -- максимально оздоровити дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку. Спортивне свято, яке відбулося на басейні, -- це одна з програм у співпраці із спортивним клубом «На старт» (під керівництвом Вадима та Наталії Колечко). Саме у басейні УжНУ вони навчили багатьох діток плавати. З університетом співпрацюють з чимало знаних тренерів: це і Юрій Пісарєв, його внук Михайло, тренери Попович та Мордвінцев, Муратова та Мельник. Займатися плаванням до нас за літній період приходили групи з дитячих таборів, санаторію «Малятко», ПАДІЮНу, Ужгородської гімназії. Оздоровлювалися діти переселенців. За два місяці нам вдалося оздоровити понад 700 дітей, ми їх об’єднали у групу «Спортивний школяр». А якщо врахувати вихованців клубу «На старт», то понад 1000 діток змогли навчитися плавати або вдосконалити свою майстерність.

Під час літнього сезону вдалося подвоїти відвідуваність басейну працівниками ужгородських підприємств («Єврокар», «Джейбіл», «Ядзакі» та інші), що відповідно відобразилося на фінансових надходженнях. За ці три місяці показники прибутковості до спецфонду суттєво збільшилися, за рахунок цього ми провели ремонтні роботи на басейні. Зокрема, відремонтовано водопровід, систему опалення тощо. Залишилося завершити деякі речі і ми повністю готові до навчального процесу.

Водночас касовий збір збільшився ще й тому, що до нас почали ходити відвідувачі з абонементами. У липні-серпні звільнилися години занять водним поло, які зазвичай займає ДЮСШ. Загалом, які свідчать попередні роки, у літні періоди басейн був дуже збитковий. Цього року ситуація кардинально змінилася, були моменти, що басейн  був переповнений.

-          Чи вдасться зберегти такий графік роботи на осінній період? Які перспективи для охочих поплавати?

-          Ми вивчили разом з кафедрами та факультетами графіки завантаженості. Перші місяці семестру, як мінімум вересень-жовтень, навчання для студентів на воді не буде інтенсивним. І ми продовжимо оздоровлення в дообідній час. До нас зможуть приходити і дошкільнята, і ті школярі, навчання яких припадає на другу половину дня.  

-          Чи є у комерційній складовій роботи спорткомлексу УжНУ якісь спірні моменти?

-          Нам довелося зіштовхнутися з такою проблемою, як відвідування басейну за абонементами працівників університету людьми, які в УжНУ не працюють. Поясню: для працівників університету маємо пільгову ціну: 150 грн. за 10 відвідувань. Натомість звичайний абонемент на 12 відвідувань коштує 480 грн. Раніше до абонемента надавалася перепустка з фото, потім ця практика забулася, зараз ми її відновлюємо. Бо є випадки, коли працівники УжНУ передають свої абонементи інших людям, мовляв, я заплатив, не ходжу, нехай інші підуть. Але від треба поважати себе і своїх працівників і тих людей, які нам приносять більше коштів.

Наголошую: з 1 вересня всі старі абонементи і перепустки прийматися не будуть, бо спортивно-оздоровчий комплекс і нові абонементи діють з травня цього року. Просимо наших працівників прийти вирішити питання про їх продовження і закриття. Для отримання нового абонементу необхідно принести довідку про місце роботи в УжНУ та фото. Людина отримає перепустку з фото та абонемент, який діятиме 45 днів на 10 відвідань басейну. Ще одна новація: за кожне відвідування на абонементі робитиметься відмітка адміністратором з його підписом. 

-          Наскільки активно працюють інші споруди спортивно-оздоровчого комплексу УжНУ? Що може запропонувати виш не тільки студентам, але й ужгородцям?

-           Крім басейну ми надаємо послуги і спортивних залів. Зокрема, днями завершили тренування спортсменки-гімнастки, які орендували приміщення. Займаються у нас спортивні клуби з боксу, карате, настільного тенісу. Влітку на базі нашого комплексу проводилися змагання з бальних танців. Спортзали не такі популярні, але ми активізуємо й ці послуги.

Беремося з нового навчального року за спортивний майданчик на вул. Українській, що належить  Природничо-гуманітарному коледжу УжНУ. Крім того за це літо ми вивчили питання,  як реанімувати роботу «Плішки» - гірськолижної бази УжНУ. Ситуація там така: для проведення занять база готова, але є проблема з дорогою. До бази від дороги треба йти 1 км пішки. Підйомники на «Плішці» у нормальному стані, будиночки теж, все майно збережене. Є можливість приймати одночасно 20-30 людей.  Тепер працюємо над тим, як зробити дорогу, залучивши місцеву владу, лісогосподарства.

Зазначу: спортивно-оздоровчий комплекс УжНУ запрацював на повну силу, є кадровий потенціал, професіонали. Завдання , які ставила Вчена рада по оздоровленню та розвитку комплексу, ми успішно виконуємо.

Розмовляла Ірина Бреза

 Фото І.Брези та В.Леднея

Категорії: