Новини

14.11.2023
1254

В УжНУ приймали колег з університету польського міста Ярослав та презентували монографію про Першу світову війну

В УжНУ приймали колег з університету польського міста Ярослав та презентували монографію про Першу світову війну

У понеділок, 13 листопада, до Ужгородського національного університету завітала делегація Техніко-економічного університету ім. Броніслава Маркевича. Найперше гості - ректор університету Криштоф Рейман та доктор історичних наук Анджей Олейко - зустрілися з керівництвом УжНУ. Вітаючи гостей ректор Володимир Смоланка мовив слова щирої подяки усьому польському народу за його масштабну військову допомогу Україні з першого дня російського вторгнення та надання притулку мільйонам українських біженців. «Ми з вами є не просто сусідами, а добрими сусідами. Наші народи однаково потерпали від свавілля режимів московських царів і генсеків, пережили депортації та політичні репресії, нищення культури та життєвого укладу, та попри все зберегли закладене на генетичному рівні прагнення свободи. Упродовж тривалої історії поляки та українці не раз успішно демонстрували це прагнення у спільній боротьбі з окупантом. Сьогодні історія повторюється – українці, за допомогою поляків та інших наших союзників, у важкій війні виборюють право на власну державність», - наголосив В.Смоланка.

У ході розмови ректори університетів обмінялися думками щодо перспектив розвитку співробітництва очолюваних ними вишів. Визначивши принципи майбутнього партнерства, сторони закріпили плани підписанням угоди про співпрацю, яка передбачає консолідацію зусиль для вирішення питань у науково-освітній сфері, обміну досвіду роботи та поширення сучасних освітніх технологій.

Однією з ключових подій візиту польської делегації стала презентація спільної монографії доцента УжНУ Юрія Фатули та професора Техніко-економічного університету м. Ярослав Анджея Олейка «Манілова 1915. Бещадський епізод Великої війни», яка вийшла у світ у жовтні цього року.  

Анджей Олейко – відомий польський історик, доктор історичних наук, професор Державного Техніко-економічного університету, дослідник військової історії, автор та співавтор понад 300 наукових статей, фундаментальних наукових монографій з історії Першої світової війни: «Karpacka Woina trzech cesarzy», «Zamarzniete Armie. Wielka Wojna w Bieszczadach. 1914 – 1918» та регулярних історичних програм на Жешівському телебаченні «Zakamarki Przeszlosci» («Таємниці історії»).

Юрій Фатула –  кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних дисциплін факультету післядипломної освіти УжНУ, хірург-практик і автор багатьох наукових статей та навчальних посібників. Відомий медик є також скрупульозним дослідником маловідомих сторінок історії нашого краю, повʼязаних із Першою світовою війною. Він згуртував навколо себе однодумців, які на громадських засадах займаються відродженням памʼяті про закарпатців, загиблих у вирі Першої світової війни. Результатом опрацювання документів з військових архівів Праги і Будапешта, відвідин полів боїв та місць військових поховань в Україні, Польщі, Словаччині, Угорщині, Словенії стали три книги, що побачили світ у 2016, 2018 та 2021 роках: «Полеглих ми так і не поховали. Бойовий шлях 85-го Мараморосько-Угочанського піхотного полку австро-угорської армії 1914 - 1918», «Неси мамці жалість мою... » Закарпатці у Першій світовій війні», «Я ще гадав ґаздувати, але мушу воювати… Бойовий шлях 66-го Унґварського піхотного полку австро-угорської армії». Опрацювавши 180 тисяч  особистих карточок військовослужбовців, автор склав мартиролог, котрий містить 1516 прізвищ загиблих солдатів з інформацією про дату, обставини, місце загибелі та поховання кожного з них, що дозволяє сучасникам знайти та вшанувати своїх прадідів, доля яких була драматичною.

Проректорка з питань міжнародної співпраці Мирослава Лендьел, яка виступила модераторкою заходу,  зазначила: «Через трагічні події, які нині мають місце в Україні, ми ще більше почали цінувати незалежність. Свою, а також держав, які виборювали її під час національно-визвольних змагань. Республіка Польща здобула свою незалежність у результаті Першої світової війни. І саме контекст цієї війни зацікавив  доцента  УжНУ Юрія Фатулу та нашого польського колегу, професора Анджея Олейка. Результати їхньої плідної роботи вилились в монографію, з якою ми сьогодні маємо честь ознайомитись».

Юрій Фатула детально розповів про свою діяльність – опрацювання документів з військових архівів, відвідин полів боїв та місць військових поховань, написання книг та монографії, а також про роботу лікаря, який рятує життя сьогоднішніх захисників України. «Це - наша пам’ять. Як у нас, так і в комуністичній Польщі, пам'ять про наших прадідів, які воювали у Першій світовій війні і загинули, була під забороною. Тому ми дуже мало знаємо про ці трагічні сторінкинашої історії і повинні багато що відкривати для себе тільки зараз. Серед безвісти зниклих у цих війні є і мій рідний прадід, Томаш Фатула. Тож ця діяльність стала для мене і своєрідним родинним покликом. Це надзвичайно велика гуманітарна й ментальна робота, яка допомагає нам дізнатись, ким є наші предки, і ким є ми насправді», – наголосив Юрій Фатула.

Співавтор монографії польський історик Анджей Олейко розповів присутнім про криваві затяжні бої у Карпатах, зокрема на горі Манілова у польських Бескидах, взимку 1915 року між австро-угорською та російською арміями. У той час Польща та Україна не мали своєї державності. Поляки, як і українці, що жили в різних імперіях, часто воювали з своїми братами, але про їхній військовий подвиг не відали нащадки. У Європі добре знають про битви Першої світової біля французького Вердена та бельгійського Іпра, на ріці Ізонцо та біля Капоретто в Італії, але ніхто до 2016 року не знав, що поруч з нами, на горі Манілова у польських Бєщадах, два місяці тривали виснажливі бої у яких від снарядів, куль, штиків, втрати крові, морозу і голоду загинули тисячі вояків – представників 14 нинішніх країн Європи.

Василь Ільницький, директор Інформаційно-видавничого центру УжНУ та співзасновник очолюваного Юрієм Фатулою Центру військово-історичних досліджень «Memento bellum», акцентував увагу присутніх викладачів та студентів УжНУ на тому, що сьогоднішня презентація монографії та діяльність громадських пошуковців по відродженню памʼяті закарпатців, загиблих у часи Першої світової війни, має надихнути та спонукати до схожої праці студентів-істориків. Адже на плечі молодого покоління уже завтра ляже моральний обов’язок повернення із небуття імен тисяч безвісти зниклих наших захисників у теперішній Визвольній війні українського народу проти російських загарбників та віднайдення невідомих нині місць поховань загиблих Героїв.

Учасники презентації проглянули документальний фільм, знятий у 2019 році тележурналістами міста Жешув про бої у Карпатах та військовий цвинтар на Ужоцькому перевалі в роки Першої світової війни, авторами якого є  Юрій Фатула та Анджей Олейко.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: