Новини

12.07.2022
3355

УжНУ започатковує програми двох дипломів з університетами Італії, Словаччини та Польщі

УжНУ започатковує програми двох дипломів з університетами Італії, Словаччини та Польщі

23 червня 2022 року Україна набула статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу, що означає потребу у швидкій підготовці фахівців, які добре обізнані з вітчизняними реаліями у певній сфері і водночас – з європейськими підходами до вирішення тієї чи іншої проблеми. Інструментом підготовки таких універсальних професіоналів є програми двох дипломів, навчаючись за якими студенти українських університетів мають можливість частину свого академічного часу провести у закордонному виші, з якими підписано договір про взаємне визнання кредитів та результатів навчання.

Вже восени цього року Ужгородський національний університет пропонує аж три нові програми двох дипломів – з університетами Італії, Словаччини та Польщі, скористатися якими можуть бажаючі вчитися в магістратурі УжНУ за освітніми програмами «Прикладна математика», «Системний аналіз», «Політологія», «Країнознавство». 

 

 Освітня програма «Політологія», магістратура

Ужгородський національний університет у червні уклав Договір про два дипломи з Університетом Oлександра Дубчека в Тренчині (Словацька Республіка), за яким студенти УжНУ, які вступили у магістратуру з політології отримують можливість одночасно навчатися у магістратурі з політології словацького партнера. Цьому сприяють схожі навчальні плани обидвох програм, у фокусі яких функціонування політичних інститутів у країнах Центральної Європи, а також процеси євроінтеграції.

Умови приєднання до програми є дуже зручними. Студенти, які вступили в магістратуру з політології УжНУ можуть після цього написати заяву на вступ до магістратури в Університеті Олександра Дубчека (Словаччина) і, фактично, одразу отримати студентський квиток здобувача освіти словацького вишу. Зауважимо, що навчання для учасників програми є безкоштовним.

Сам процес відбувається за такою схемою: перший рік студенти навчаються в УжНУ, далі – розпочинають другий рік навчання в Словаччині, одночасно, дистанційно працюючи над дипломною роботою вдома. Оскільки навчання в магістратурі в УжНУ триває 1 рік 4 місяці, то в січні 2024 року випускники отримують диплом магістра в Ужгороді, а через півроку (у Словаччині магістратура триває 1 рік 10 місяців) у Тренчині.

Додамо, що упродовж першого року навчання в Ужгороді студенти отримують можливість безкоштовно «підтягнути» рівень володіння англійською чи словацькою мовами (залежно, яку мову навчання оберуть у Словаччині).

Як відзначає гарант програми в УжНУ проф. Мирослава Лендьел: «Сучасний фахівець-політолог – це професіонал, який добре знає як «робиться» політика у сусідніх країнах, які є стандарти політичної діяльності у Європейському Союзі, до якого ми дуже швидко інтегруємося. Тому студенти, які обрали як фах навчання в магістратурі з політології в УжНУ, можуть додатково – якщо відчувають певні амбіції та потенціал – отримати бонус і вивчити європейську «політичну кухню» на практиці, навчаючись протягом другого року в Словаччині. Окрім того, випускник матиме два диплома, що напевне сприятиме його кар’єрному зростанню.

За додатковою інформацією звертайтеся за електронною адресою Myroslava.lendel@Uzhnu.edu.ua до координатора програми Мирослави Лендьел.



Освітня програма «Країнознавство», магістратура

Два дипломи можуть отримати студенти, які вступлять до магістратури ДВНЗ "Ужгородський національний університет" за освітньою програмою «Країнознавство», спеціальність: Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. 

На основі підписаної угоди з Поморською Академією у Слупську (Польща), а саме, з Інститутом історії, за спеціалізацією «Дипломатія та зовнішня політика», студенти зможуть паралельно навчатися за інтегрованими навчальними програмами у двох навчальних закладах різних країн. Усі кредити успішно засвоєні у партнерському закладі будуть визнані іншим, протокол про визнання навчальних планів уже підписано. 

Навчання студентів у подвійній магістратурі відбуватиметься наступним чином - перший, третій семестр в УжНУ, другий, четвертий семестр – у Поморській Академії у Слупську. 

Для усіх бажаючих навчатися за цією програмою стартували безкоштовні курси вивчення польської мови. Польський університет надає українським студентам можливість отримання стипендії та безкоштовне проживання в гуртожитках. 

Про ці та інші деталі навчання, проживання в гуртожитку, реєстрації, оформлення навчальної  візи, тощо можна дізнатися у відділі міжнародних зв’язків dep-irelations@uzhnu.edu.ua, або на кафедрі міжнародних студій та суспільних комунікацій, координатор програми Віталія Андрейка

 

Освітні програми «Прикладна математика», «Системний аналіз», магістратура

Цього року факультету математики та цифрових технологій вдалося знову підтвердити статус факультету, який вміє і хоче проводити міжнародну співпрацю з факультетами інших країн світу. Як відомо, раніше факультет вже був одним з перших (серед факультетів УжНУ), якому вдалося реалізувати програму двох дипломів у співпраці з Поморською академією (м. Слупськ, Польща) в результаті якої, бажаючі студенти факультету, по завершенню навчання в магістратурі, змогли отримати одночасно дипломи двох вишів. Сьогодні математикам вдалося домовитися з Університетом м. Л’Аквіла (Італія) про подібну співпрацю, яка дає можливість магістрам спеціальностей «Прикладна математика» та  «Системний аналіз» отримувати одночасно освіту не лише в рідному УжНУ, але й перейняти досвід та знання в італійських колег. Наведемо кілька переваг цієї програми:

  1. студенти мають можливість навчатися безкоштовно в обох вишах і навіть отримувати стипендію;
  2. студенти отримають дипломи обох вишів, не витрачаючи додаткових зусиль на перескладання тих чи інших предметів, оскільки обрані (за даною співпрацею) освітні програми було попередньо проаналізовано та синхронізовано з максимальною зручністю для студентів, що виявлять бажання навчатися за цією програмою;
  3. навчання буде проводитися англійською мовою, тобто в наших студентів немає необхідності вивчати італійську, а також  є додаткова можливість покращити володіння англійською (а за бажання й італійської) на практиці;
  4. багато інших переваг, які студенти зможуть виявити самостійно під час навчання за даною програмою співпраці.

 Отже , запрошуємо всіх бажаючих до навчання і коротко підсумуємо важливі нюанси:

  • дана програма співпраці розроблена для магістрів спеціальностей «Прикладна математика» та 1«Системний аналіз»
  • навчання проводитиметься за наступною схемою: перший та третій семестр навчання проводитиметься в УжНУ, а другий та четвертий – в італійському виші.
  • мовою навчання в Італії буде англійська, тому претенденти на навчання за даною програмою повинні володіти англійською мовою на рівні не нижчому за В2.

За додатковою інформацією звертайтеся за електронною адресою pavlo.mulesa@uzhnu.edu.ua до заступника координатора програми Павла Мулеси.

Таким чином, Ужгородський національний університет є вишем, який надає можливості інтернаціоналізації для студентів, які бажають здобути різні фахи!

 

На основі матеріалів факультетів та відділу міжнародних зв’язків

 

Категорії: