Новини

05.04.2023
154

Студентка юрфаку успішно завершила семестрове навчання в Невидимому Університеті для України

Студентка юрфаку успішно завершила семестрове навчання в Невидимому Університеті для України

Центральноєвропейський університет (будапештський кампус) у співпраці з університетами в Україні (ЛНУ ім. І. Франка, УКУ) та ЄС (Єнським університетом ім. Ф. Шиллера) вже не перший семестр організовує сертифікатну програму (з наданням кредитів ЄКТС) Невидимий Університет для України (Invisible University for UKRAINE) для українських студентів бакалаврських і магістерських програм та аспірантів, чиє навчання постраждало від війни, незалежно від того, де вони зараз перебувають – в Україні чи за кордоном. Програма пропонує українським студентам здобути інтенсивний освітній досвід про роль України у змінному європейському та глобальному контекстах, розглядаючи важливі для них питання у транснаціональній порівняльній перспективі.

За результатами оголошеного конкурсу, на запрошення організаторів учасницею сертифікатної програми Невидимий Університет для України осіннього семестру 2022/2023 н.р. стала студентка 3 курсу (спеціалізація «Адміністративне право») юридичного факультету УжНУ Анна Калько. Семестр навчання у гібридному форматі містив в собі три компоненти: основний та тематичний курси (з гуманітарних та соціальних наук) на вибір, а також додатковий курс англійської мови (академічна англійська, академічне письмо).

Студентка Анна Калько обрала для себе основним курсом «Україна: імперська, радянська, незалежна, європейська», що стосувався розвитку України у різні історичні періоди, зокрема, лекції цього курсу було присвячено аналізу європейської інтеграції України, війни, корупції та ін. Тематичним став курс під назвою «Ідеології в динаміці: транснаціональні ідеї в місцевих інтелектуальних культурах».

Як зазначила учасниця програми Анна Калько: «Таке навчання дає змогу розширити свій кругозір, наукове і критичне мислення та подивитися на ситуації як побутового, так і масштабного, глобального рівня більше, ніж з двох сторін. Важливо, що усі лекції та обговорення після них, матеріали, які надавалися до лекцій, відбувалися англійською мовою, що дало змогу «підтягнути» свої знання іноземної мови. Кожну лекцію вели чудові спікери, які зацікавлювали не лише темою, яка буде обговорюватися, а й подачею матеріалу, адже самі були зацікавлені в тому, що розповідали. Мені вдалося послухати лекцію Тімоті Снайдера, відомого американського історика та письменника, який не байдужий до війни в Україні. Його лекція стосувалася аналізу створення та існування імперій, державотворення та постколоніальних рамок Також лекторами були Остап Середа, Ларі Вульф, Інна Мельниковська, Тетяна Землякова, Ярослав Ковальчук, Ярослав Грицак та інші. Я щиро вдячна організаторам програми Невидимий Університет для України, спікерам за цікаві лекції та корисну інформацію. Дякую керівництву юридичного факультету УжНУ в особі декана, професора Ярослава Лазура та заступника декана юридичного факультету з міжнародних зв’язків, доцента Олександра Білаша за сприяння, підтримку і можливість брати участь в подібних заходах».

Програма Невидимий Університет для України (Invisible University for UKRAINE) діє за фінансової підтримкиосвітньої мережі OSUN (Open Society University Network), а також освітні гранти від Німецької служби академічних обмінів (Deutscher Akademischer Austauschdienst, DAAD) та Фонду Макартурів (the MacArthur Foundation).

 

Категорії: