Новини

10.09.2021
2273

Рестарт після ковід-паузи: про міжнародну співпрацю УжНУ і проєкт COOPERA

Рестарт після ковід-паузи: про міжнародну співпрацю УжНУ і проєкт COOPERA

З початком нового навчального року в Ужгородському національному університеті активізувалася й міжнародна діяльність. Практично щотижня з’являються можливості для студентів – стартують нові стажування, конкурси стипендій та програми академічної мобільності в закордонних та українських університетах. Також оголошуються нові конкурси спільних міжнародних науково-дослідних проектів, в яких можуть реалізуватися науковці УжНУ (до прикладу, серед найсвіжіших – цей конкурс). А паралельно – триває робота команд проектів, які УжНУ виграв у попередні роки в якості заявника чи партнера великих міжнародних грантових конкурсів.

Проректорка Мирослава Лендьел, яка координує напрямок міжнародної діяльності УжНУ, каже, що багато нових можливостей і для студентів, і для науковців – ще попереду. І сподівається, що цього навчального року пандемія ковіду не завадить міжнародній роботі.

– Ужгородський національний університет провів активну кампанію з вакцинації співробітників. Наразі вона триває, тож сподіваємося і на навчання в «живому» форматі, і на активну міжнародну діяльність упродовж навчального року 2020-2021, – каже Мирослава Олександрівна. – Вже влітку відновилися очні візити в Ужгород наших міжнародних партнерів та робочі поїздки представників УжНУ за кордон. На листопад заплановане проведення засідання Конференції ректорів Дунайського регіону, яке вперше має відбутися в Ужгороді. Активно триває і проєктна робота, готуємося до подання заявок на участь університету у нових конкурсах грантів. А паралельно – активізували реалізацію тих проєктів, які дещо «пригальмували» через об’єктивні обставини, спричинені пандемією.

Серед структурних підрозділів УжНУ в контексті міжнародної діяльності одним із найактивніших є економічний факультет. Буквально минулого тижня факультет приймав наукові делегації колег із Сербії та Хорватії. На новий навчальний рік економісти мають великі плани.

 – Наш факультет – на першому місці серед усіх структурних підрозділів університету за рівнем академічної мобільності в рамках програми Еразмус+, – каже декан економічного факультету Віталій Сержанов. – Розуміючи, наскільки важливим для конкурентоздатності УжНУ є міжнародна діяльність і можливості, які вона створює для студентів, стараємося максимально використати кожну нагоду. Минулого тижня ми підписали нові договори з партнерами з Хорватії та Сербії, перед тим налагодили співпрацю з грузинськими університетами. А завдяки новому проєкту про інтеграцію дуальної освіти в Україні та Молдові, який ми почали реалізувати в цьому році, зав’язали контакти з університетами  Молдови, Болгарії, Польщі, Німеччини, Словенії та Іспанії.   

Координатором згаданого проєкту «Інтеграція дуальної вищої освіти в Молдові та Україні - COOPERA» є доцент Тетяна Бутурлакіна, керівниця Центру кар’єри УжНУ, кандидатка економічних наук. Вона уточнює, що проект реалізується в рамках програми ЄС Erasmus + програмний напрям «Співпраця в галузі інновацій та обмін передовою практикою»/ «Cooperation for innovation and the exchange of good practices», дія (КА2) «Нарощування потенціалу у вищій освіті»/«Capacity Building in Higher Education», категорія «Розвиток сектору вищої освіти у суспільстві в цілому», предметна галузь «Співпраця між університетом та підприємствами».

 – Це великий структуральний проєкт, реалізація якого розрахована на три роки. Офіційний старт – 15 січня 2021 року, загальна тривалість - до 14.01.2024 року, - розповідає Тетяна Олександрівна. – Попри об’єктивні карантинні умови, що впливають на графік та формат проведення певних заходів, більшість з яких он-лайн, з моменту початку проведено 2 великі зустрічі консорціуму, до складу якого входять два центральноєвропейські університети-партнери - Вища Школа Баден-Вюртемберг (Німеччина) та Університет Лайда (Іспанія), східноєвропейські - Варненський університет управління (Болгарія), Академія Вищої Школи (Польща), Інститут досліджень та розвитку європейської політики (Словенія), а також університети країн-партнерів з Молдови - Академія економічної освіти, Технічний університет, Вільний міжнародний університет, Міністерство освіти, культури та досліджень Молдови. До партнерства вітчизняних університетів ввійшли ДВНЗ «УжНУ», Університет КРОК (Київ), Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Одеський національний економічний університет (ОНЕУ) та Міністерство освіти і науки України.

Тетяна Бутурлакіна каже, що важливим напрямком в рамках реалізації проєкту є розробка гнучкої та універсальної моделі дуальної вищої освіти для підтримки різних потреб та інтересів роботодавців, закладів вищої освіти і студентів. Також будуть напрацьовані рекомендації щодо впровадження дуальної вищої освіти у вітчизняних умовах, зокрема у вигляді майбутніх змін до законодавства. Цей напрям проєктної роботи реалізуватиметься за підтримки Міністерства науки і освіти України.

 – Для іміджу нашого університету – це дуже великий плюс. Адже фактично УжНУ разом із трьома партнерами з Одеси, Києва та Харкова реалізує пілотний проєкт, який має змінити підхід до вищої освіти України з урахуванням потреб бізнесу і ринку праці загалом. Часто ми чуємо, що університети вчать спеціалістів-теоретиків, а потім, коли випускник приходить на роботу – він мусить вчитися по-новому, освоювати нові практичні навички. Дуальна освіта вирішує цю проблему. Причому навіть на локальному рівні: в Європі система освіти гнучка і швидко реагує на зміни потреб економіки і ринку праці навіть на рівні окремих регіонів. Економічний факультет УжНУ має гарні традиції співпраці із провідними роботодавцями в регіоні і за його межами, тож цілком логічно, що саме наш факультет долучився до реалізації такого «пілоту» в УжНУ. І на даному етапі триває робота щодо залучення роботодавців з числа підприємств, компаній і представників бізнесу профілюючих галузей і сфер діяльності до співпраці в рамках дуальних програм в роботі із студентами, – пояснює Тетяна Бутурлакіна.

Детальніше про хід реалізації проєкту COOPERA читайте у публікації за цим посиланням.

Всі новини про міжнародну діяльність УжНУ – у рубриці «Міжнародна співпраця» на офіційному сайті університету.

 

Підготував Ярослав Світлик 

Категорії: