Новини

12.03.2024
245

Проєкт " Bussines-skills for women" відбувся в УжНУ

Проєкт  " Bussines-skills for women" відбувся в УжНУ

 Ужгородський національний університет та ГО «Університетський центр підтримки бізнесу «Про БОНО» протягом жовтня 2023 – лютого 2024 року реалізовували проєкт  "Bussines-skills для жінок" за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Навчання відбувалося в онлайн та офлайн форматі, загалом взяли участь понад 40 учасниць. Учасницями стали жінки, які або хотіли вперше розпочати підприємницьку діяльність, або масштабувати її.

Навчання відбувалося за 10 модулями, серед них емоційний інтелект і психологічна зрілість до власного бізнесу, жіноче лідерство та робота з командами, розробка, валідація бізнес-ідеї та аналіз ринку, проектування життєздатної бізнес-моделі в умовах війни та інші.

Серед тренерів були Наталія Біжко, Вікторія Бондаренко, Леся Кайнер, Іван Кульчицький, Даніелла Мушка, Банга Сергій, Сергій Вожжов, Маріанна Гартман, Марія Грибанич та Наталія Овсейко. Детальніше про проєкт та  тренерів можна дізнатися на офіційній Instagram-сторінці проєкту «Про БОНО».

За результатами проєкту зроблено відео-курс, який можна переглянути на каналі Міжнародного освітнього простору «SVITLO”.

 

 

 

Основна ідея проєкту полягає у  сприянні реалізації нових бізнес-ідей в умовах війни з метою підтримки українського бізнесу, надання безоплатної консультаційної професійної допомоги пов'язаною з діяльністю мікро-, малого бізнесу.  Основні результати  - це подолання бар’єру від найманого працівника до самозайнятості, найму працівників та делегування,  розширення асортименту послуг та упаковка перших продуктів, чи розуміння, що бізнес це «не твоє».

 

Про досвід участі в  проєкті діляться його учасники.

 

 Ольга Балюк: «Я з Харкова. в Ужгород переїхала  у зв’язку з війною. До цього навчального курсу потрапила випадково і була приємно вражена результатами. Завдяки  цьому я маю нові знайомства, плідні колаборації, оновлення іміджу в Інстаграмі, а також цінні консультації з фінансів та підготовки ефективної самопрезентації. А також - багато корисної практичної інформації для особистого та професійного росту. За фахом я - практичний психолог і моя глобальна мета - зробити світ більш добрим і гармонійним. Я надаю підтримку людям, які прагнуть покращити своє життя, збільшити свою впевненість, дізнатися більше про себе та свої потреби, покращити свої стосунки і реалізувати свої цілі. Я працюю як індивідуально, так і в групах, в онлайн та офлайн форматах».

 

Олеся Загорулько: «Я приїхала до Мукачева із маленького містечка Енергодар в Запорізькій області. Енергодар став відомий завдяки Запорізькій атомній електростанції, найбільшої в Європі з шістьма енергоблоками. Про проект "Business-skills для жінок", я дізналась в одному з чатів для переселенців. Та відразу подумала – о, може це спробує надихнути мене на яку-небудь ідею, «як провести найближчі роки на Закарпатті»?

Навчання почалось, і я сподівалася, що воно допоможе мені вийти з цього кола, де я вважаю себе лише інженером атомної станції і нічого більше не вмію. Спочатку було страшно. Я слухала дівчат, які мають крафтові сироварні, лавандові поля, виробляють авторський шоколад, є професійними тренерками та багато іншого - свій власний бізнес та багаторічний досвіт підприємництва… А я сиділа мовчки, коли запитували: «Що ти вмієш?» Справді, а що? Маючи дві вищі освіти, купу додаткових дипломів та курсів, від IT до всього іншого, - мені не було чого сказати. І це мене дуже, ну як би так, пригнічувало. Перебираючи подумки свої практичні навички, я згадала, що в мене було таке хобі - дитяча безпека (а іноді й не зовсім дитяча). Маю досвід організації курсів з дитячої безпеки, коли до нас в Енергодар приїжджали тренери та коучі. Особливо для мене, після народження дитини, питання безпеки дітей стало пріоритетним. Не тільки для своєї дитини, але і для всіх дітей – бо статистика, насправді, дуже нерадісна.

Коліщатка закрутились, і мені згадалося, що зараз популярні такі ігрові альбоми на липучках у вигляді книжок. І тут мене осінило! Мені прийшла в голову ідея поєднати ці ігрові книжки на липучках з основами безпеки.

Хочу поділитися, що я вже успішно створила логотип для свого бренду та придумала назву "ZA.LIPUCHKA", яка походить від слів «залипательно», «залипнути в грі» - це такі неформальні сленгові вирази. А ще "ZA" — це ініціали моєї доньки, що додатково приємно. Хочу сказати, що завдяки саме цьому курсу я упорядкувала свої думки, структурувала свої подальші дії та рада, що можу отримати пораду та підтримку від всіх, хто причетний до цього навчання».

 

Крістіна Мурзова:  «Мені 22 роки, я психолог. У 2023 році я закінчила Ужгородський національний університет за спеціальністю «Психологія» і одразу влаштувалася працювати у школу практичним психологом. Школа, учні, колеги, уроки - все це приносило мені велике задоволення, але… Я відчувала ,що мій потенціал не розкритий, мої амбіції спонукають мене до змін. У жовтні у сторіс Вікторії Бондаренко я побачила запрошення у проєкт «Business-skills для жінок», у якому пропонують протягом 3,5 місяців рухатися до змін та змінювати дизайн свого мислення в бізнесі.  У мене є мрія, яку хочу перетворити у бізнес-ідею тому, звичайно, я одразу зареєструвалася.  За період навчання, яке ще триває, я звільнилася з роботи, створила професійні сторінки в інстаграм та фейсбук, та навчилася презентувати себе. Зараз я консультую онлайн, сама встановлюю ціну та графік, працюю на платформі для психологів, продовжую навчатися.  Я вдячна проєкту, що допомагає мені перетворити мою мрію - післядипломний заклад освіти для психологів та центр психічного здоров‘я на ціль. Проєкт висвітлює такі важливі теми, як емоційний інтелект і психологічна зрілість, жіноче лідерство та робота з командами, самопрезентація та презентація бізнесу, просування, технологічні рішення для онлайн бізнесу, фінансова грамотність, юридичні аспекти та розробка бізнес-проектів. Моя ціль ще далеко від мене та з отриманими знаннями я потрошки наближаюсь до неї ближче».

 

 

 

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: