Новини

04.10.2021
252

Опубліковано монографію доцента Ласлов Зубанича «Суспільно-політичний розвиток дворянських родин Північно-Східної Угорщини у 1526-1657 рр..»

Опубліковано монографію доцента Ласлов Зубанича «Суспільно-політичний розвиток дворянських родин Північно-Східної Угорщини у 1526-1657 рр..»

Нещодавно побачила світ монографія доцента Ласлов Зубанича «Суспільно-політичний розвиток дворянських родин Північно-Східної Угорщини у 1526-1657 рр..». Монографія є доопрацьованим варіантом дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук. 

У роботі на основі дослідження архівних, опублікованих та неопублікованих документів, а також наукової літератури здійснено комплексний конкретно-історичний аналіз місця та ролі дворянських родин у суспільно-політичному, економічному та культурному процесах Північно-Східної Угорщини (комітати Унг, Берег, Угоча, Мараморош) протягом 1526–1657 років. Згадані чотири комітати Північно-Східної Угорщини протягом XVI–XVII століть у межах унітарної держави виконували перш за все оборонну функцію, захист державних кордонів із Польщею та Молдовою. Дворянство Північно-Східної Угорщини, завдяки своєму майновому стану, шляхом перерозподілу влади, успішно виконувало цілий спектр завдань, з-поміж яких головними були: збереження цілісності держави та захист її кордонів через систему прикордонних замків, а також підтримка перших закладів освіти та культури у своїх маєтках. У XVI столітті з розвитком станової держави почався і розподіл державної влади, в якому важливу роль відігравали Державні Збори – єдиний законодавчий орган, представників якого обирали дворяни. У роботі дано характеристику видатних дворянських родин Північно-Східної Угорщини в контексті їх участі у політичних, економічних та культурних процесах протягом 1526–1657 років.

У передмові до видання історик Оксана Ферков, співкоординатор центру досліджень історії Угорщини та українсько-угорських відносин ДВНЗ «Ужгородський національний університет» зазначила: «Враховуючи, що середньовічна і ранньонова історія сучасного Закарпаття до сьогодні насичена міфами, застарілими ідеологічними штампами радянської історіографії, подібне дослідження давно на часі, воно вкрай потрібне для вітчизняних і особливо закарпатських читачів. Автор вміло розкриває маловідомі або й навіть невідомі моменти біографії представників славетних дворянських родин Перені, Другети, Добо та інші. Вітається і те, що до обігу залучено широку документальну базу, текст насичений уривками грамот, законодавчих актів, епістоляріїв

Ласлов Зубанич народився 20 травня 1971  року в с. Гараздівка Берегівського району Закарпатської області. У 1993 році закінчив історичний факультет Ужгородського державного університету. У 1993-2011 рр. був вчителем історії, угорської мови та літератури, журналістом (головний редактор районної газети «Вісник Берегівщини» 1998–2011 рр.) на Берегівщині. Захистив кандидатську дисертацію у 2016 р. З вересня 2009 р. працює в Ужгородському університеті на таких посадах: викладач (2009–2013), старший викладач (2014–2016) та доцент (2017–) кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції; заступник декана гуманітарно-природничого факультету з угорською мовою навчання (2014–2018), заступик директора з міжнародної співпраці Українсько-угорського навчально-наукового інституту (2018–). В.о. завідувача кафедри (2019–2020) та завідувач кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції УУННІ.

 

Категорії: