Новини

01.09.2015
2110

Науковці УжНУ взяли участь у підготовці видання з міжнародного конституційного права

Науковці УжНУ взяли участь у підготовці видання з міжнародного конституційного права

Нещодавно в італійському Турині у видавництві Дж. Джаппічеллі під редакцією професора конституційного права Болонського університету Луки Маззетті вийшла аналітична праця відомих європейських вчених з 28 країн Європи «Міжнародне конституційне право», присвячене питанням  узгодження та конкуренції сталої судової практики національних конституційних судів та вищих судів із практикою міжнародних судів, зокрема Європейського суду з прав людини (Страсбурзького cуду) та Суду Європейського Союзу (Люксембурзького суду).

Розділ щодо України було написано доктором юридичних наук, директором НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права УжНУ Михайлом Савчиним разом із кандидатом юридичних наук, суддею Конституційного Суду України у відставці Володимиром Кампо.

У виданні зачіпаються складні питання взаємодії систем національного конституційного права та транс-, інтер- та супранаціонального права. Як приклад взаємодії інтернаціонального (міждержавного) і національного права розкривається вплив практики вищих національних судів, в тому числі конституційних, із практикою Європейського суду з прав людини, а також Міжамериканського суду з прав людини, який за деякими категоріями справ навіть випереджає ЄСПЛ у динаміці тлумачення основоположних прав.

Значну частину досліджень присвячено питанням впливу практики Суду ЄС на національні конституційні системи у світлі принципу верховенства права ЄС стосовно національних правопорядків. Також предметом аналізу стала дія загальновизнаних принципів і норм міжнародного права та міжнародних юрисдикційних установ, зокрема Міжнародного кримінального суду, у національних правопорядках.

Це якісно нове видання, що має міждисциплінарний характер, оскільки виконано його на стику міжнародного і конституційного права і воно зачіпає низку питань застосування основоположних принципів права та їхнього впливу на судову практику.

За інформацією юридичного факультету

Опубліковано - Медіацентр УжНУ

Категорії: