Новини

04.02.2022
2551

Платформа Moodle: можливості організації електронного навчання

Платформа Moodle: можливості організації електронного навчання

Серед основних вимог часу пріоритетною стала цифровізація освітнього процесу. Сучасні умови спонукали до впровадження електронної форми навчання. Як правильно організувати електронне навчання, які ресурси використати, що буде найбільш ефективним – такі питання постають перед всіма учасниками освітнього процесу закладів освіти, а особливо закладів вищої освіти.

Електронне навчання у ДВНЗ “УжНУ” здійснюється на платформі Moodle, яка дозволяє викладачам та студентам ділитися інформацією, взаємодіяти онлайн та використовувати сучасні технології у навчальному процесі. З метою ознайомлення викладачів з можливостями та особливостями функціоналу Moodle фахівцями центру інформаційних технологій 4 лютого проведено meet-up "Удосконалення навиків роботи на платформі електронного навчання Moodle". До участі в заході зареєструвалося близько 70 бажаючих.

Начальник ЦІТ Олексій Куруца привітав учасників та модерував онлайн зустріч.

Спікером виступала Марина Гайдук, начальник відділу електронного навчання ЦІТ. Тематика вебінару була спрямована на удосконалення практичного досвіду користувачів. А це зокрема, вхід в систему, де акцентувалася увага на використанні облікового запису УжНУ, без якого неможливе адміністрування навчальних курсів на платформі електронного навчання, робота з курсами – зарахування та відрахування студентів, специфіка наповнення курсу навчальним матеріалом, завантаження матеріалів на Google Drive та підкріплення їх до платформи. Значну увагу було приділено збереженню резервної копії курсу та її відновлення у разі необхідності. Учасники meet-up також отримали відповіді на питання: що передбачає процедура очищення курсу, чи можливо очистити курс від користувацьких даних, наприклад результатів тестів, чи можна при очищенні курсу зберегти його контент, чи можливо відновити дані, вилучені при очищенні курсу, та які складові видаляються, а які залишаються. Також Марина Гайдук наголосила, що на платформі функціонує курс "Moodle для викладачів", де кожен бажаючий може розширити практичні навички управління навчанням та адміністрування власного курсу.

Учасники онлайн зустрічі проявили неабияку активність у форматі питання – відповіді. До обговорення проблемних моментів долучився й Олексій Куруца, який надав рекомендації щодо розміщення навчальних матеріалів, захисту інформації та окреслив певні можливості взаємодії сервісів Moodle та Google. Враховуючи побажання присутніх, начальник ЦІТ виокремив для наступних навчальних meet-up такі теми щодо використання системи Moodle, як робота з журналом оцінок та створення тестування.

Підсумовуючи онлайн зустріч, Олексій Куруца запропонував учасникам пройти коротке опитування з метою подальшої ефективної та продуктивної співпраці. У ході наступних зустрічей заплановано висвітлювати найбільш затребувані теми щодо особливостей використання онлайн сервісів, що використовуються в нашому університеті.

Категорії: