Новини

08.05.2020
811

МАЙБУТНІ ВЧИТЕЛІ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ УЧИЛИСЯ ПРОВОДИТИ БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ ОН-ЛАЙН

МАЙБУТНІ ВЧИТЕЛІ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ УЧИЛИСЯ ПРОВОДИТИ БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ ОН-ЛАЙН

В умовах упровадження Концепції «Нова українська школа» батьки дедалі більше уваги приділяють підготовці дітей до навчання у школі – цікавляться умовами перебування учнів у закладі освіти, методами та результатами навчання своєї дитини, стають учасниками освітнього процесу. Важливою складовою професійної компетентності учителя, яка формується у майбутніх педагогів під час навчання в ДВНЗ «УжНУ», є правильна організація роботи з батьками. Тому, під час теоретичного навчання та проходження педагогічної практики, майбутні вчителі початкової школи вчаться проводити батьківські збори – основну форму спільної роботи школи та батьків, на якій обговорюються і приймаються рішення з найбільш важливих питань життєдіяльності класного співтовариства і виховання учнів у школі й вдома.

Так, під час карантину, студенти 2 курсу спеціальності «Початкова освіта» з᾿ясовували, для чого потрібні батьківські збори, вчилися, як підготуватися до них, обговорювали план проведення та правила поведінки класного керівника на батьківських зборах, розбиралися у прийомах успішного проведення такої форми співпраці учителя і батьків учнів та вчилися проводити батьківські збори он-лайн за допомогою платформи ZOOM. «Батьками» були викладачі та студенти, які приймали участь у цих бесідах.

Під час таких занять у студентів розвивалися компетентності міжособистісної взаємодії (здатність успішно взаємодіяти батьками учнів), адаптивна (здатність до адаптації в нових ситуаціях, зокрема тих, що передбачають спілкування з батьками молодших школярів), професійно-комунікативна (здатність успішного здійснення педагогічної комунікативної діяльності з батьками), емоційна (здатність до керування власними емоціями у стосунках з батьками вихованців).

Після проведених тренінгів студенти зазначили, що батьківські збори – не менш складний «жанр» діяльності вчителя, ніж уроки, або позакласна робота.

 Олена Попадич

Категорії: