Новини

02.09.2022
210

КОМПЕНСАТОРНЕ ГРА-ПРАКТИКА З ПРАВИЛЬНОЇ ВИМОВИ ЗВУКІВ ПО-УКРАЇНСЬКИ

КОМПЕНСАТОРНЕ ГРА-ПРАКТИКА З ПРАВИЛЬНОЇ ВИМОВИ ЗВУКІВ ПО-УКРАЇНСЬКИ

КОМПЕНСАТОРНЕ ГРА-ПРАКТИКА З ПРАВИЛЬНОЇ ВИМОВИ ЗВУКІВ ПО-УКРАЇНСЬКИ

За ініціативою проф. Галини Розлуцької магістри галузі знань 01 Освіта/Педагогіка разом із вихованцями «Дошкільного навчального простору для внутрішньо-переміщених дітей», створеного в рамках грантового проекту Вишеградського фонду на базі гуртожитку № 3 ДВНЗ «УжНУ провели гру-подорож «Моя рідна українська мова». Оскільки в у мовах війни подорож на поїзді стала для українських дітей мрією, то обрали саме цей вид транспорту.

На першій зупинці професорка Галина Розлуцька розповіла про значення для кожного маленького і дорослого українця державності України. На другій зупинці практикуюча логопединя Анастасія Генс провела в формі гри вправи для розвитку та зміцненню м'язів артикуляційної моторики, навчила правильно вимовляти звуки [ґ], [ч], [ш+ч], які мають в українському мовленні особливу вимову. На наступній зупинці разом із педагогинею Ольгою Данило розучили вірші «Україна, рідний край», «Чапля». Найбільший емоційний відклик отримала у дітей пісенна зупинка, на якій дзвінкі дитячі голоси проспівали сучасний хіт «Ой у лузі червона калина». Дуже сподобалась діточкам руханка під пісню Олександра Понамарьова «Україна переможе!». На цьому подорож не закінчується, адже наступна зупинка – зустріч з мамою, тут діти із Харківщини, Миколаєвщини, Луганщини та Києвщини,  які у побуті послуговуються російською мовою, навчать матусь весело мандрувати нашою Українською державою.

Очевидно, що найбільш впливовим чинником вивчення державної мови для для внутрішньо-переміщених дітей стане україномовне оточення та мовна практика, спілкування на українській мові в дошкільному навчальному просторі та за його межами. Але найбільше ці діточки потребують нашої уваги і щирої участі в їхньому, вже обпаленому війною, житті.

Сподіваємось, що перше святкування Дня української державності залишиться у пам’яті цих маленьких українців як цікава розвага і витіснить спогади про війну.

Інформацію підготувала професорка Галина Розлуцька,
докторка педагогічних наук.

 

Категорії: