Новини

06.03.2019
420

Експертна зустріч з дипломатом

Експертна зустріч з дипломатом

Далеко не всі рішення приймаються у кабінетах, а роль неформальних бесід на усіх рівнях спілкування переоцінити складно. Відповідно до європейських тенденцій, ще в жовтні 2013 року Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України (радник при дирекції Світлана Мітряєва), ініціював та започаткував новий для Закарпаття формат спілкування експертної та наукової еліти краю з представниками дипломатичних кіл зарубіжних країн, у форматі «Чай з Послом». Нещодавно з робочим візитом в Закарпатській області перебував представник японської дипломатичної місії (Голова Політвідділу, Перший секретар Посольства Японії в Україні) Дайсуке Мінаміно, який окрім зустрічі з представниками влади та місцевого самоврядування провів також робочий ланч з експертами краю, який за дорученням дирекції Національного інституту стратегічних досліджень організувала Світлана Мітряєва. 
В зустрічі окрім Світлани Мітряєвої прийняли також участь Мирослава Лендьел (проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ, доктор політичних наук, професор); Микола Палінчак (декан факультету міжнародних економічних відносин УжНУ, доктор політичних наук, професор); Володимир Приходько (завідувач кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ, доктор економічних наук, професор).

У неформальній зустрічі під час ланчу з японським гостем були обговорені важливі аспекти міжнародних відносин, стан виконання Угоди про асоціацію на регіональному рівні, питання інвестиційного клімату області. Також були обговорені пріоритетні сфери, на які можуть звернути увагу потенційні японські інвестори: туризм, сфера обслуговування, логістика та, насамперед, інноваційна та креативна економіка.

Представники УжНУ наголосили на важливості залучення зарубіжних інвестицій у розвиток регіону вказали на позитивну роль діяльності україно-японського підприємства «Yazaki» у економічній та соціальній сферах, оскільки місцева філія цієї транснаціональної корпорації виконує і роль майданчика для проходження практики студентами закарпатського Вишу, роботодавця, який надає перше робоче місце під час чи після завершення навчання.

Об’єктом уваги стали питання міжконфесійної ситуації в області, етнополітичних відносин, що сформувалися на її території, перебіг передвиборчого процесу.

Дискусія була цікавою та продуктивною, досягнуто домовленості про те, що представники посольства Японії в Україні прочитають лекції для студентів-міжнародників УжНУ, а також будуть сприяти налагодженню контактів із японськими університетами.

Дипломат зазначив, що Японія підтримує процес демократизації та реформ в Україні: «Ми активно спілкуємося з цього приводу в Києві, однак неможливо побачити цілісну картину не відвідавши регіони». Він також розповів про зацікавленість його країни у співробітництві із Закарпаттям, наголосивши що в цьому напрямі край відчутно прогресує.

Категорії: