Новини

27.04.2020
2393

Досвід запровадження дистанційного навчання на факультеті історії та міжнародних відносин (ФІМВ)

Досвід запровадження дистанційного навчання на факультеті історії та міжнародних відносин  (ФІМВ)

Замінити живе спілкування у навчальному процесі надзвичайно важко, однак дистанційне навчання – це нові можливості для самореалізації та прояву креативності як з боку професорсько-викладацького складу, так і зі сторони студентів. Основними принципами дистанційного навчання є інтерактивна взаємодія у процесі роботи, надання студентам можливості самостійного освоєння досліджуваного матеріалу, а також консультаційний супровід у процесі дослідницької діяльності - зазначає декан факультету, доктор історичних наук, професор Іван Вовканич. 

 

На початку карантину викладачі кафедри полікультурної освіти та перекладу  організували дистанційне навчання  за допомогою платформи Google Class, перш за все тому, що Moodle-платформа університету ще була не готова прийняти всіх наявних користувачів, а обсяг аудиторного навантаження потребував негайних дій, щоб виконати навчальну робочу програму. Пізніше була зроблена спроба перенести навчання на Moodle платформу університету, проте, це виявилось незручним, оскільки не працюють певні функції негайного і безпосереднього зв’язку «викладач-студент», які ефективно функціонують на платформі Google Class. 

 

Були порівняні і проаналізовані доступні можливості обох платформ та зворотній зв’язок зі студентами, та  був зроблений вибір на користь платформи Google Class, перш за все, через її доступність та через специфіку предметів, що викладаються кафедрою полікультурної освіти та перекладу: робота з іншомовними текстами в Google Document дозволяє додавати коментарі стосовно помилок, стилістичні поради, нотатки щодо організації та зв’язності тексту і т.і.; можна ефективно організувати: роботу в групі і задля виконання спільних проектів, спільного редагування/перекладу тексту; обговорення певного дискусійного питання офф-лайн та онлайн Google Hangouts; обмін та обговорення відео та аудіо файлів, створювати тести, додатково залучати актуальні Інтернет ресурси тощо. 

Регулярно проводились опитування студентів щодо комфортності дистанційного навчання на обраній платформі та щодо побажань задля підвищення ефективності дистанційного навчання та оцінювання. Всі зареєстровані студенти висловились позитивно. 

Серед переваг було визначено: швидкий зв’язок з викладачем задля з’ясування питань, що виникають, за допомогою комп’ютера або мобільного додатку; індивідуалізація навчання – оскільки оцінюється детально кожне виконане завдання з коментарями щодо певних помилок, рекомендаціями додаткових ресурсів для тренування мовленнєвих навичок; можливість індивідуально планувати своє навчання та чіткий календар виконання робочої програми.    

Платформа Moodle застосовується здебільшого для проведення самостійних робіт, завдань з письмового перекладу та тестової частини модульних контрольних робіт, які, реалізовуються у файловому форматі Aiken, що дозволяє автоматизувати оцінювання тесту одразу після його завершення та проаналізувати процес виконання тесту кожним студентом щодо допущених ним помилок чи затраченого часу на виконання роботи (додаток у форматі excel ). Застосування одночасно двох платформ дистанційного навчання допомагає наблизити роботу викладача до аудиторного режиму та забезпечити зв'язок викладача зі студентами у режимі реального часу  та згідно з розкладом.

Серед труднощів, особливо на початку карантину, студенти зазначали великий об’єм завдань з усіх предметів. Слід підкреслити, що дистанційне навчання з іноземних мов на платформі Google Class проводиться кафедрою із студентами заочної форми навчання. При цьому, ця форма навчання для даних студентів не є новою, адже елементи дистанційного навчання застосовувались викладачами і до введення карантину.

Також досвідом поділилися викладачі кафедри бізнес-адміністрування, маркетингу та менеджменту. «Спочатку було важко… Однак адаптація до дистанційного навчання пройшла успішно, сучасні інформаційно-комунікаційні технології для навчально-методичного процесу, вміння оперативно (ефективно) і якісно працювати з інформацією, використовувати задля цього сучасні засоби та методи навчання стали невід’ємною частиною роботи всіх викладачів кафедри. Сьогодні кожен студент спеціальностей «Менеджмент» та «Маркетинг» за допомогою дистанційного навчання отримує необхідний обсяг навчального матеріалу, інтерактивну взаємодію у процесі навчання і спілкування онлайн, а також можливості для  самостійної роботи з навчальними матеріалами". 

Головною особливістю цієї форми навчання є самоосвіта, основою якої є самомотивація студента, що вимагає високий рівень її організації зі сторони викладача та самоорганізації – зі сторони студента. З метою підтримки самомотивації студента до навчання в індивідуальному порядку (в залежності від спеціальності, курсу навчання, специфіки групи, контингенту студентів і особистих фізіологічно-психологічних рис) викладачами кафедри бізнес-адміністрування, маркетингу та менеджменту було запропоновано такі засоби навчання з окремих дисциплін та груп студентів:

По-перше, за допомогою системи Moodle, створення е-mail чи viber груп надано навчальні матеріали для самостійного опрацювання тем курсу, індивідуальні завдання у вигляді практичних задач і ситуаційних завдань, індивідуальні завдання у вигляді тестових запитань, методичні рекомендації щодо написання та захисту курсових робіт (проєктів), вказівки для підготовки аналітичних доповідей, рефератів, есе, модульні завдання, а також критерії оцінювання кожного з видів завдань для поточного, модульного та підсумкового контролів. 

По-друге, за допомогою Zoom-платформи, Google Hangouts Meet та Skype проведено лекції, міні-лекції, відеозустрічі та консультації зі студентами по лекційним та семінарським питанням кожного курсу, частково здійснюється опитування студентів з теоретичної частини завдань та перевірка виконаних тестових запитань, практичних задач і ситуаційних завдань з подальшою дискусією щодо їх розв’язання, перевірка доповідей із захистом та обговоренням дискусійних моментів теми тощо. 

По-третє, альтернативною формою перевірки модульних робіт, тестових завдань та практичних задач стала відправка в обумовлений час зазначеного виду роботи на електронну пошту та її миттєве виконання, але з умовою, що після отримання, студенти виконують їх протягом 20 хв і відправляють викладачу на е-mail чи viber. До того ж модульні контрольні  роботи з окремих дисциплін студенти виконувались письмово та у вигляді фото відправлялись на е-mail чи viber. 

По-четверте, студенти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти залучені до написання тез доповідей та заочної участі в IV Всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції «Сучасні проблеми економічної теорії, маркетингу та моделювання соціально-економічних систем», а студенти другого (магістерського) рівня вищої освіти беруть дистанційну участь в проведенні XІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Європейський вектор модернізації економіки: креативність, прозорість та сталий розвиток».  Крім того, з метою проведення підсумкової студентської наукової конференції «Сучасні виклики у розвитку менеджменту та маркетингу» планується видати збірник матеріалів та вести конференцію онлайн, зважаючи на ситуацію з карантином.

Для підсумкового контролю планується використання різних онлайн платформ з метою забезпечення ідентифікації студента і / або проведення тест – контролю на 20-30 хвилин по опрацьованому матеріалу.

Наразі викладачі активно забезпечують постійне електронне консультування студентів з усіх видів навчальних робіт в індивідуальному порядку через додатки-месенджери viber, whatsapp та telegram».

На кафедрі міжнародних студій та суспільних комунікацій зазначають: «Практично всі студенти зареєстровані на сайті електронного навчання УжНУ, куди завантажено матеріали для опрацювання. Крім того, студенти мають підручники, робочі зошити  та аудіо матеріали, які їм були надані ще на початку семестру. До кожної теми подаються додаткові посилання на навчальні матеріали доступні в мережі інтернет. Виконані завдання студенти надсилають на електронні скриньки викладачів. Формат – різноманітний. Лексичні та граматичні вправи студенти виконують письмово, потім сканують або фотографують, усні вправи записують на диктофон і надсилають аудіо файлом, роблять презентації по окремим темам, виконують тести. Для спілкування використовуються такі електронні ресурси: e-learn.uzhnu.edu.ua, viber, gmail. Консультації щодо написання бакалаврських робіт проводяться у телефонному режимі, матеріали надсилаються на електронну скриньку».

Забезпечуючи викладання дисциплін викладачі намагаються використовувати різні засоби, в залежності від специфіки матеріалу та розглядуваних тем. Теми лекцій, які простіші до сприйняття, виставлені  як PowerPoint  презентації  із супровідними роз'ясненнями на Сайті електронного навчання УжНУ  (Moodle).

Лекції, на яких важливий контакт зі студентами, які треба обговорити, проводять через Zoom-конференції, зручно також через цю програму проводити і семінари, спілкуватися зі студентами у якості консультацій. Практичні роботи студенти виконують самостійно висилаючи на  e-mail. 

Щодо того як студенти працюють, – загалом добре, іноді навіть краще ніж у період очного навчання, це в першу чергу пов'язано із можливістю організувати собі гнучкіший графік а також напевно зі збільшенням вільного часу через карантинні обмеження.  Хоча, потрібно відзначити, нажаль, що активність і ефективність студентів в цілому нижча, ніж під час аудиторних занять. Хоча є і винятки. Крім того, є проблеми в тих студентів, у яких слабкий інтернет чи інші технічні проблеми, хоча деякі можуть цим зловживати і виправдовувати своє небажання вчитися – перевірити це важко))). Всім, хто з технічних чи інших причин не міг під'єднатися, даємо можливість перескласти семінари чи модулі.

Як впроваджували дистанційне навчання викладачі кафедри археології, етнології та культурології? З початку запровадження карантину урядом 12 березня 2020 р. викладачі кафедри АЕК організували створення груп у Viber і почали давати завдання студентам у такий спосіб, щоб студенти скидали відповіді на корпоративні пошти викладачів. Наступний етап впровадження дистанційного навчання через платформу Moodle. Завдяки онлайн курсам викладачі та студенти досить швидко зрозуміли основні принципи роботи в системі управління навчанням і змогли легко освоїти основи створення семінарських занять, прийняття самостійної роботи тощо. 

Завдяки цій системі викладачі з легкістю проводять лекційні заняття записуючи аудіо-лекції для кращого розуміння теми. Якщо у студентів виникають якісь питання щодо виконання завдань вони задають їх у групах Viber. Так само викладачі кафедри АЕК проводять модульне оцінювання студентів через тестові завдання або описові завдання з обмеженням у часі. 

Навіть за відсутності живого спілкування студенти мають змогу отримати необхідну інформацію для розуміння дисциплін.

Викладачі кафедри модерної історії України та зарубіжних країн з перших днів карантину налагодили навчальний процес за дистанційною формою. Отримання навчальних матеріалів, інтерактивне спілкування між викладачами та студентами здійснюється дистанційно, а засоби контролю успішності студента проводяться у синхронному або асинхронному режимі. Допомагає у цьому електронний сайт навчання ДВНЗ «УжНУ». Звісно, що дистанційне навчання потребує сильної мотивації й самоорганізації, вміння студентів працювати самостійно. З метою подолання цієї проблеми викладачі КМІУЗК, крім електронного сайту навчання, використовують різні форми активного спілкування зі студентами, застосовуючи при цьому електронну пошту, форум, соціальні мережі тощо. Наприклад, для приймання виконаних самостійних завдань або курсових чи бакалаврських робіт викладачі використовують е-пошту @uzhnu.edu.ua.

Особливу увагу викладачі КМІУЗК звернули на проведення МКЗ, що припали на час карантину. Вони відбулися за наперед визначеним графіком у письмовій формі (оцінювання рівня знань студентів електронним тестуванням або виконанням розгорнутих завдань). Викладачі для з'ясування окремих аспектів контролю знань нерідко вдавалися до живого спілкування зі студентом через відеозв'язок. Загалом викладачі КМІУЗК ефективно налагодили навчальний процес за дистанційною формою та у визначені терміни провели МКЗ.

Після оголошення карантину викладачі кафедри Античності, Середньовіччя та історії України домодерної доби стали поступово переходити на дистанційне навчання. Всі викладачі кафедри зареєструвалися на сайті електронного навчання ДВНЗ «УжНУ». Тут було викладено авторські лекції та методичні матеріали щодо проведення занять, а також завдання для індивідуальної та самостійної роботи й тести для модульного контролю. Крім того, викладачі кафедри безпосередньо контактують зі старостами груп та студентами, зокрема під час виконання практичних занять. Слід відзначити також очільника студентського самоврядування Ярослава Шелембу, який оперативно й послідовно координує роботу між викладачами і студентами. Окремі викладачі зробили спроби використовувати також комунікаційне програмне забезпечення «Zoom» та використовують такі форми дистанційного навчання  як Viber, Telegram та Facebook Messenger. Упродовж 6 – 17 квітня 2020 р. викладачами кафедри було проведено перший модульний контрольний зріз з усіх програмних дисциплін і дистанційно ознайомлено студентів з його результатами.

 

А ось що розповіли нам студенти щодо дистанційної форми навчання:

 

Гиндрюк Галина, 3 курс, «Міжнародні відносини»

У зв‘язку із уведенням карантину по всій Україні через поширення коронавірусу, в нашому університеті запроваджене дистанційне навчання, зокрема, з іноземної мови. Заняття проходять інтенсивно та цікаво. Крім виконання вправ, у нас проводяться заняття онлайн. Основними вимогами до надісланих нам завдань є саме правильне їх виконання та надсилання викладачам у визначений термін. Оцінювання проходить в тому ж режимі, як протягом звичайного навчання. Така форма нам до вподоби, оскільки ми додатково вивчаємо нові методи і шляхи здобуття знань.

 

Борисова Єлизавета, 1курс, «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

На мою думку, карантин – це ще одна можливість покращити свої знання у вивченні іноземних мов, варто лише захотіти. Я вдячна тому, що наші викладачі докладають усіх зусиль для того, щоб ми вдосконалювали свої знання. Як же ми вивчаємо дисципліни на дистанційному навчанні? Можу сказати так: інтенсивно та ефективно. Декілька разів на тиждень, нам дають певні завдання, які ми маємо самостійно опрацювати. Викладачі перевіряють та оцінюють завдання, пояснюють помилки. Також ми проводимо відеоконференції, де ми маємо змогу потренувати свої розмовні навички. Хочу також відмітити, що я цілком задоволена  і рівнем вивчення іноземної мови під час дистанційного навчання.

 

Катона Вероніка студентка 3. курсу «Країнознавство», УУННІ

Теперішня ситуація має не тільки негативні, але й позитивні сторони, оскільки таким чином ми можемо освоїти матеріали лекцій у власному темпі, і ми можемо їх переглядати та повторювати в будь-який час. Ми маємо більше часу для виконання наших завдань, таким чином наша робота може стати кращою, що також є позитивним. Однак недоліком може бути те, що завдяки віртуальному вивченню іноземних мов ми маємо набагато менше можливостей для практичних форм використання мови, і це може стати згубним для навчання в перспективі. 

 

Леврінц Інгрід, студентка 3 курсу  «Країнознавство», УУННІ

 Завдяки цій ситуації ми можемо побачити, скільки часу нам потрібно для навчання самостійно та наскільки ми можемо розвиватися на групових заняттях. Ми можемо більше часу приділяти вивченню матеріалів, що надсилаються нашими вчителями, що дуже важливо для вивчення іноземної мови. Чим більше часу ми витрачаємо на вивчення іноземної мови, тим освіченішими ми станемо. Наразі у нас є час, який можна дуже добре використовувати для вивчення мови. Завдяки завданням, які нам задають, ми можемо вчитися і бути більш самостійними. 

 

Русин Олександр, студент 4-го курсу УУННІ, спец. «Країнознавство»:

 В цілому навчання проходить досить гладко і без проблем. Завдання з іноземної мови спеціальності (англійська) ми виконуємо в Google class, що є набагато кращим ніж сайт Електронного навчання УжНУ, адже на відмінну від останнього сайт працює і не має технічних проблем під час модулів. Підбиваючи підсумки можна сказати, що без роботи студенти не сидять і навчальний план виконують.

 

Ямницька Аліна 4 курс «Країнознавство», УУННІ

Особисто моє ставлення щодо дистанційного навчання іноземним мовам дуже позитивне! Навчання стало більш гнучким,мобільним та не створює сильних рамок у часі.Також варто зазначити,що вибір самостійного темпу навчання, особисто для мене, створює більше можливостей розвивати та удосконалювати свої "слабкі" місця. Зараз навчання проходить дуже налагоджено, своєчасно отримую всі завдання, хоч сервіс дає збої, та все ж працювати в ньому досить легко.

 

Шимон  Іветта  1 курс, «Країнознавство», УУННІ 

Ми отримуємо нові завдання на наші електронні пристрої, тож не складно виконати їх вдома. Також, якщо в нас виникають питання, ми можемо написати нашим викладачам та попросити їх про допомогу. Я вважаю, що наше дистанційне навчання проходить добре. Щодня ми навчаємося чомусь новому, дізнаємося багато нових фактів та виконуємо цікаві практичні завдання. 

Онлайн навчання – це найкращий спосіб навчатися під час карантину.

 

Сані Біанка, 2 курс , «Країнознавство», УУННІ 

Як на мене, дистанційне навчання проходить дуже легко і гладко. Нам вдалося досить швидко звикнути. Завдання чіткі і зрозумілі і так само, як в університеті, здаємо їх у визначний час. Мені подобається ця форма навчання, бо краще можу планувати свій час. Також більше часу маю дивитися фільми іноземною мовою і таким чином збагачувати словниковий запас.

 

Перец Мар’яна, 3 курс, «Міжнародні відносини»

 Незважаючи на ситуацію, яка зараз склалася внаслідок карантину, ми продовжуємо активно навчатися в електронній формі. З дисциплін Іноземна мова спеціальності, Теорія та практика перекладу та Друга іноземна мова навчання відбувається за допомогою таких ресурсів як MOODLE, Google Classroom, Skype та Hangouts. Для того щоб вдосконалювати свої навички у перекладі ми використовуємо Google Docks під час онлайн-лекцій, що в свою чергу дає змогу перевірити переклад і проаналізувати помилки у реальному часі. Навчання в онлайн-формі надало можливість виконувати завдання, які вимагають детального аналізу, як до прикладу перегляд документальних фільмів іноземною мовою.   Кожне завдання має дедлайни про які ми завчасно проінформовані, що сприяє раціональному розподілу часу. Дистанційне навчання навчило нас самодисципліни і тайм-менеджменту. Веб-сервіси, в яких ми зараз працюємо, неодмінно стануть в пригоді і під час традиційного навчання. 

 

Вікторія Попадинець 3 курс «Міжнародні відносини»

Наше дистанційне навчання, особливо з вивчення іноземних мов, є дуже насиченим, у якому ми отримуємо та збагачуємо знання як і з основної так і з другої іноземної мови.

На заняттях  з теорії та практики перекладу ми перекладаємо документи міжнародних організацій, вивчаємо специфічну лексику, закріплюємо навички, які ми отримали на лекціях.

З іноземної мови спеціальності ми поглиблюємо знання не тільки з англійської мови, але й нашої спеціальності — міжнародні відносини. Ми отримуємо для виконання  інтерактивні завдання, документальні фільми, та творчі завдання, які сприяють поглибленому вивченню  матеріалу.
У ролі комунікаційного майданчика ми переважно використовуємо такі програми: Moodle, Hangouts,  Google Classroom та Google диск). 

 

Крістіан Штець 3 курс «Міжнародні відносини»

Дистанційне навчання в умовах карантину у нас з викладачами Кафедри полікультурної освіти та перекладу проводиться за допомоги ресурсів Google Class, Hangouts та Skype. 

Google Classroom є особливо зручною платформою через свою спрощеність, вчасні нагадування про дедлайни здачі завдань, якщо студент ненароком призабув про їх терміни виконання. Виправлені завдання пізніше повертаються студенту на доопрацювання та ставиться відповідна оцінка за роботу. 

Hangouts та Skype, у свою чергу, є відмінними можливостями безпосереднього зорового контакту викладача зі студентом та показали свою ефективність під час проведення пар з теорії та практики перекладу, в т.ч. усного послідовного перекладу. 

 

Даніелла Куліковська, 1 курс «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

Якщо чесно, мені не подобається дистанційне навчання, тому що без друзів мені дуже нудно. Але на заняттях англійської мови я люблю робити тести, тому що легко запам'ятовувати матеріал, а також хочу більше уваги приділяти ідіомам. Мені дуже подобається знімати відео та практикувати виступи. Окрім завдань в Інтернеті, я дивлюся мультфільми та фільми англійською мовою, щоб полегшити розуміння носіїв мови.

 

Амина Тайстра, 1 курс «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

Як на мене, на відміну від інших предметів, формат англійської мови є найкращим, оскільки все на занятті дуже чітко пояснюється і просте у використанні. Хоча на сайті електронного навчання УжНУ все заплутано і незрозуміло. На мою думку, формат англійської мови дуже зручний, і я не маю жодних негативних думок щодо цього формату. Щодо завдань, то я хотіла би мати більше часу на їх виконання, тому що через те, що є завдання з інших предметів, я не встигаю виконати всі завдання. Але в цілому, мені дуже подобається цей формат.

 

Наталка Гапак 2 курс «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

Дистанційна форма навчання мені досить-таки сподобалась. Мені здалося, що виконала я набагато більше завдань, ніж зазвичай, але це у зв'язку з тим, що всі завдання були розміщені відразу, тому, з початку боялася що не встигну все, але я помилялася. Мені дуже сподобалося створювати презентації, та завдання про географію Австралії. Єдиним мінусом стало те, що виконання завдань в Word-i, займає більше часу ніж, в звичній формі, а більше мінусів я не знаходжу, мені здалося, що такий спосіб є трохи ефективнішим.

 

За інф. ФІМВ

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: