Новини

17.02.2021
1857

Договір про співпрацю підписали представники факультету історії та міжнародних відносин УжНУ та Чеського центру

Договір про співпрацю підписали представники факультету історії та міжнародних відносин УжНУ та Чеського центру

У середу, 17 лютого, в Археологічному музеї ім. Е.Балагурі УжНУ, відбулось відкриття іменної аудиторії Томаша Гарріга Масарика, а також підписання договору про співпрацю між Чеським центром та факультетом історії та міжнародних відносин УжНУ. Чеський центр представляли очільниця центру  в м. Київ при Посольстві Чеської Республіки в Україні, докторка філософії Радка Рубіліна, регіональна менеджера Чеського центру в м. Київ Євгенія Нестерович та координаторка представництва Чеського центру в Ужгороді, доцентка кафедри туризму УжНУ Любов Павлишин.

Відкрив захід декан факультету Іван Вовканич: «Хочеться підкреслити, що освітньо-наукова співпраця між Ужгородським національним університетом та представниками Чеської республіки сьогодні демонструє тільки позитивну динаміку. Зокрема, наш виш співпрацює з Карловим університетом, Університетом Пардубіце, Університетом Палацького, Південночеським університетом. Недавно п’ятеро наших студентів розпочали стажування в Університеті Градец-Кралове. Розробка спільних освітніх програм, реалізація міжнародних проєктів, спільне керівництво докторантами та аспірантами, спільні наукові публікації, безперечно, є основними векторами нашої подальшої співпраці. Позитивно, що сьогодні ми вже пожинаємо перші плоди нашої співпраці».

Очільниця Чеського центру в м. Київ при Посольстві Чеської Республіки в Україні, докторка філософії Радка Рубіліна зазначила: «Основною задачею наших центрів в Україні є укладання культурних, наукових та комунікативних мостів між Чеською республікою та Україною. Чеські центри в Україні відрізняються з-поміж інших центрів тим, що в Україні в нас є аж 10 регіональних представництв. Вважаю, що у нашій співпраці є великий потенціал. Сьогодні ми поговоримо про декілька наших основних проєктів: відкриття іменної аудиторії Томаша Гарріга Масарика, про газету, яку випускає наш центр та проєкт «Чеський спадок в Ужгороді».

Під час зустрічі було обговорено найважливіші кроки подальшої взаємодії. Зокрема, цікавим та корисним для містян може стати проєкт «Чеський спадок в Ужгороді». Це міжнародний науково-популярний проєкт, в реалізацію котрого залучені й науковці УжНУ,  покликаний актуалізувати чеську історико-культурну спадщину як органічну частину сучасного міського ландшафту Ужгорода. В рамках проєкту передбачається розробка аудіовізуального маршруту історичними та культурними місцями і пам’ятками Ужгорода доби Першої Чехословацької Республіки, промоція  важливості оригінальних історичних об’єктів, зокрема Малого Галагова, серед самої громади, створення листівок із зображенням унікальної історико-культурної спадщини та інше.

 

 Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: