Новини

29.11.2022
797

Делегація УжНУ взяла участь у святкуванні Дня української мови в Румунії

Делегація УжНУ взяла участь у святкуванні Дня української мови в Румунії

 Із 2018 року 9 листопада в Румунії офіційно святкується День української мови. Цього року Союз українців Румунії (СУР) організував масштабну міжнародну конференцію, в якій взяли участь гості з семи країн: Бельгії, Канади, Чехії, Румунії, Словаччини, України та Угорщини.

В офіційному відкритті заходу поряд з представниками СУР на чолі з депутатом Миколою-Мирославом Петрецьким, взяли участь Серджіу Ністор, радник Президента Румунії з питань культури, релігій та національних меншин, пані Роберта Анастасе, заступниця голови Комітету з питань зовнішньої політики Сенату, Васіле Даніель Сучіу, заступник голови Палати депутатів, пані Дора Маргаріт, директорка в Канцелярії Прем’єр-міністра Румунії, Сергій Бабак, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Варужан Памбукчан, лідер парламентської групи національних меншин у Палаті депутатів, Олександр Златін – ІІ-ий секретар Посольства України в Румунії, пані Еніко Каталін Лаціко, державний секретар Департаменту міжнаціональних відносин, пан Андраш Іштван Деметер, державний секретар Міністерства культури та пан Евген Чолій, президент організації «Україна 2050», почесний консул України в Канаді.

 «Упродовж кількох останніх років, стараннями Союзу українців Румунії, депутата румунського парламенту Миколи-Мирослава Петрецького на високому рівні відбуваються заходи із  святкування Дня української мови. Були присутні науковці з багатьох університетів України, зокрема з Києва,  Одеської, Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської, Закарпатської областей, депутати Верховної Ради України, представники державних структур. Також на високому рівні були представлені румунські політики, представники влади, науковці. Вони висловили підтримку Україні у боротьбі із російською агресією. Темі війни з росією, боротьби за  свободу та незалежність відводилася особлива увага на всіх організованих заходах» - розповідає учасник конференції, старший викладач кафедри класичної та румунської філології УжНУ Тарас Дацьо. 

Конференція провадила роботу у п’ятьох секціях, присвячених, як загальним, так і нагальним актуальним питанням: підтримка України в контексті російсько військової агресії: допомога держав та моделі передової практики, потреба у відбудові міст та області України; мова як основоположний елемент формування особистості та консолідації нації, роль державного управління у популяризації та підтримці рідної мови; освіта рідною мовою – важливий вектор захисту національної ідентичності українців Румунії; Румунія та криза біженців з України: залучення міжнародних і громадських організацій та заходи щодо запобігання та протидії торгівлі людьми; Українці в Румунії. Історія, сучасність і перспектива.  У роботі секцій взяли участь державні секретарі, парламентарі, представники місцевих органів влади та різних установ у повітах, де проживають етнічні українці, шкільні інспектори, мери, місцеві радники, священики, вчителі, члени СУР.

Варто зауважити, що Союз українців Румунії від самого початку війни надає потужну підтримку Україні. Ужгородський національний університет щиро вдячний за ту важливу гуманітарну допомогу, яка була надана СУР.  До прикладу, нещодавно університет отримав 2 потужні генератори, загалом від лютого 2022 року було отримано близько десятка таких пристроїв.

У науковій конференції «Українці Румунії – історія, сучасність та перспективи» взяли участь викладачі кафедри української літератури УжНУ – професор Оксана Тиховська, доцент Евеліна Балла, викладач Мар’яна Вотьканич. Їх доповіді стосувалися творчості українських письменників Румунії та специфіки міфологічних образів українців та румунів. Виступили на конференції також науковці з Чернівців, Одеси, Львова, Миколаєва, а також науковці, представники румунських вишів. У процесі наукової дискусії доповідачі також торкалися сучасної ситуації в Україні, проблем, породжених війною. Румунські науковці засвідчили свою цілковиту підтримку Україні.

«Союз українців Румунії робить надзвичайно багато для збереження національної ідентичності та популяризації української культури. У Бухаресті активно видаються книжки українською мовою. Твори українських класиків і сучасних письменників перекладають на румунську мову. Заступник голови СУР, письменник Михайло Трайста, координує проведення великої кількості культурно-мистецьких заходів серед української діаспори: залучає і дітей, і дорослих до участі у фестивалях, конкурсах, концертах. Зокрема, викладачі УжНУ стали свідками нагородження юних талантів – переможців та лауреатів різних конкурсів (поезія, музика, живопис). Крім цього, уряд Румунії через посередництво СУР надає значну допомогу українським біженцям, допомагає з поселенням, харчуванням, пошуком роботи, для дітей створені умови для навчання. Така самовіддана праця наших співвітчизників за кордоном надихає і вселяє віру у непереможність української нації» - розповідає учасниця конференції, професор Оксана Тиховська.

Свято української мови завершилося в середу ввечері надзвичайним концертом українських пісень і танців за участю численних музичних і танцювальних колективів з Румунії та України, включно вокального колективу українських дітей-біженців, які разом з родинами знайшли прихисток у Румунії.

 

 

 

Інформаційно-видавничий центр

 

 

 

 

 

 

 

Категорії: