Новини

11.07.2018
5388

Шпаргалка для абітурієнта

Шпаргалка для абітурієнта

Пошуки себе в рейтингових списках; моменти хвилювання, із яких можна складати коротко-, а то й повнометражні фільми; радість або розчарування від розуміння того, де доведеться пробути найближчі щонайменше 4 чи 5,5 років (хоч з астрономічного погляду це лише якась порошинка )… Уже гігантськими кроками з вітерцем надій і на повних вітрилах мрій прямує ВОНА — вступна кампанія-2018. Які кроки слід здолати абітурієнту в напрямку до студентства та що варто пам’ятати, аби під час подачі документів не відчувати себе в скафандрі невдач і зайвих переживань…

Крок 1. Потрібно створити власний електронний кабінет у період із 2 до 25 липня. Для реєстрації в ньому необхідно вказати поштову скриньку (за винятком заборонених серверів). Отримавши підтвердження, завантажте додаток до атестата та фотокартку. Це можна зробити вдома або ж звернутися за допомогою до Приймальної комісії УжНУ. Крім того, вступник, який претендує на врахування в конкурсному балі сільського коефіцієнта, завантажує скановану копію довідки про реєстрацію місця проживання особи (додаток 13 до Правил реєстрації місця проживання).

Крок 2. Наступний етап — подання заяви за пріоритетностями (із 12 до 26 липня). Цьогоріч можна розраховувати максимум на 7 заяв. У Приймальній комісії наголошують: якщо, скажімо, є тільки три спеціальності, цікаві для вступника, то варто обмежуватися цим. Оскільки часто буває, що абітурієнт «проходить» за певною спеціальністю відповідно до розставлених пріоритетностей, а потім каже: не хоче бути фахівцем із тієї чи іншої галузі. Або ж коли людина відмовляється від бюджетного місця — її вже нереально перевести за держзамовленням на іншу спеціальність. Отож подаючи заяву, добре обдумайте рішення. Крім того, у Приймальній комісії УжНУ зазначили: «Для того, аби уникнути перенавантаження сервера, електронний кабінет варто створити на 10 днів раніше. Це дозволить швидше виконати всю технічну роботу. Далі ж залишиться більше часу для роздумів щодо вибору майбутнього фаху. Також ми не радимо подавати всі заяви одразу. Рекомендуємо почати з тих спеціальностей, які найближчі до душі. Не слід поспішати. День подачі документів ніякої ролі не відіграє! І ще один ключовий момент: звісно, ви можете все робити самотужки, однак за необхідності приходьте в університет, уточнюйте».

Крок 3. Після 26 липня починає працювати система розподілу місць державного замовлення. Приймальна комісія перевіряє всі заяви, правильність розставлення в них коефіцієнтів. Не пізніше 1 серпня вже з’являється рейтинговий список, тобто в Ужгородському національному університеті це перелік рекомендованих на державне замовлення, а в кабінеті абітурієнта з’являється рішення відповідно до поданих заяв (в одній із них вступник може бути рекомендованим). Якщо абітурієнт «проходить» на «бюджет» — повинен у період із 2 до 6 серпня (до 18.00) подати оригінали документів. Ігнорування такої вимоги означає відмову від держзамовлення на цей рік, тож вступник далі може обирати з-поміж інших заяв на платну форму навчання.  Остаточне ж підтвердження вже студентського статусу — наказ про зарахування за держзамовленням. Коли абітурієнт не потрапляє на «бюджет» чи відмовляється від такого, то має змогу до 17 серпня вибрати місце навчання за контрактною формою. «Важливо: якщо людина не рекомендована на держзамовлення, але до 17 серпня принесла документи на «контракт», вона може бути 18 серпня у списках переведених на «бюджет» за спеціальностями, на які в Україні насамперед надається спеціальна підтримка. Це технічні й природничі спеціальності», — роз’яснюють у Приймальній комісії УжНУ. Відтак вступник може вибирати ще одне місце для навчання за «контрактом». Остаточні зарахування завершуються практично в кінці вересня. У Приймальній комісії радять зробити все до кінця літа, щоб відчути себе повноцінним студентом, спокійно поселитися в гуртожиток, підготуватися до навчального року... Отож бажано до 17 серпня прийняти рішення за «контрактом».

P. S. Ось такі тільки три основні кроки необхідно зробити під час вступної кампанії. Хай вони стануть для вас, абітурієнти, своєрідною шпаргалкою, яка зробить вступну кампанію легкою та приємною. Оскільки за її рубежем — нове життя: з улюбленою професією, повноцінною самореалізацією й просто чудовими роками життя.

Мирослава ГАРАЗДІЙ,

«Погляд».

Категорії: