Новини

02.03.2021
2572

8 Березня - Міжнародний жіночий день. План заходів

8 Березня - Міжнародний жіночий день. План заходів

У 1977 році Організація Об’єднаних Націй своєю резолюцією запропонувала країнам-учасницям щорічно навесні відзначати День боротьби за права жінок та міжнародний мир. З того часу щорічно під егідою ООН 8 березня стає нагодою привернути увагу урядів всього світу до спільних проблем жінок – доступу до освіти і науки, економічної дискримінації, політичної участі, домашнього насильства, рабства, сексуального насильства та ін.

У радянській Україні первісний зміст свята було спотворено, а у практиках його відзначення акценти були зміщені – 8 березня перетворили на свято „краси, любові, весни, ніжності, тепла, жіночності”. Після здобуття Україною незалежності українські жіночі, освітні та правозахисні організації заявили про прояви дискримінації щодо жінок та розпочали боротьбу за досягнення реальної ґендерної рівності.

8 березня – не просто Міжнародний жіночий день, а День боротьби за права жінок та міжнародний мир, коли кожна жінка, незалежно від віку, рівня освіти, сімейного статусу, національності, віросповідання, місця проживання, стану здоров’я, рівня доходів чи фаху, має нагоду вголос нагадати про те, що вона – рівноцінна, повноправна громадянка, особистість, Людина, яка має власні інтереси, потреби і права, які суспільство зобов’язане поважати і цінувати.

Тема цьогорічного Міжнародного жіночого дня — «Жіноче лідерство: наближаючись до рівноправного майбутнього у світі в часи пандемії». Вже нині очевидно, що пандемія COVID-19 стала великим викликом, з яким зіштовхнувся весь світ. Вона призвела до багатотисячних людських втрат, наклала суттєві обмеження на соціально-економічне і культурне життя людей усієї планети, кардинально змінила глобальні виклики та можливості людства.

В Україні та в інших країнах світу пандемія COVID-19 призвела до виникнення нових та загострення існуючих проблем у сферах охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, економічного розвитку та забезпечення ґендерної рівності.

Щороку команда Центру ґендерної освіти при Ужгородському національному університеті є ініціаторами та співорганізаторами проведення заходів у межах 8 Березня. 2021 рік не стане виключенням. Програма цьогорічних заходів дуже насичена та різноманітна: круглі столи, дискусії, відкриті лекції, екскурсія, челенджі у соціальних мережах, Всеукраїнський онлайн марафон «Час жіночого лідерства» та інше.

Запрошуємо усіх охочих долучитися до заходів.

План заходів розміщено за посиланням.

 

 

Створив: Шафраньош Олексій (03.06.2016 10:55)
Редагував: Шафраньош Олексій (14.05.2019 13:40)

За інф. Центру  гендерної освіти

 

Категорії: