Новини

09.12.2022
701

Один із восьми унікальних українських фізичних наукових центрів знаходиться в УжНУ

 Один із восьми унікальних українських фізичних наукових центрів знаходиться в УжНУ

 У 2018 році в Ужгородському національному університеті розпочав роботу Центр колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія експериментальної та прикладної фізики». Він був створений за ініціативи та під керівництвом проректора з наукової роботи, заслуженого професора УжНУ Ігоря Студеняка (1960-2021) у рамках пілотного проекту, до якого було включено всього 8 університетів, серед них - УжНУ. Як працює Центр в умовах війни, та які наукові дослідження проводяться, які перспективи розвитку – у нашому матеріалі.

 

«Така апаратура, як у нас, є тільки в декількох українськи наукових центрах» -розповідає директор Центру, доктор фізико-математичних наук, професор Леонід Сусліков. Дійсно, надсучасне обладнання лабораторії забезпечує високу точність та якість отриманих результатів та дозволяє надавати послуги з виконання експериментальних наукових та прикладних досліджень в галузі матеріалознавства.

Для наукової лабораторії було придбано унікальні прилади, зокрема спектральний еліпсометр японської фірми Horiba. Також було закуплено інші прилади, зокрема ряд спектрометрів, імпедансметр, кульовий млин для подрібнення матеріалів до нанометричного розміру. Працівниками Центру стали науковці  кафедри прикладної фізики фізичного факультету УжНУ та науково-дослідної частини університету.

Одним з основних завдань Центру є створення для молодих науковців сприятливих умов для виконання наукових досліджень на сучасному експериментальному обладнанні та запобігання їхнього відтоку за кордон.

З початком повномасштабного російського вторгнення Центр не припинив роботу, а навпаки, до роботи в ньому долучилися науковці з інших, зокрема й релокованих наукових установ. «Незважаючи та активні військові дії в країні, наукові дослідження не зупинялися, проводяться систематично та регулярно, публікуються наукові результати. Ми виконували спільні роботи із дослідження матеріалів  зі вченими з відділу нетрадиційних енерготехнологій харківського Інституту проблем   машинобудування ім. А. Підгорного НАН України (ІПМаш НАНУ)  на чолі із завідувачем відділу, член-кореспондентом НАН України, д.т.н. Кравченком О.В. та науковими співробітниками к.т.н. Велігоцьким Д.О. та  к.т.н. Гоманом В.О. Маємо також замовлення на проведення досліджень із Інститутом фізики академії наук України, маємо замовлення із підприємства «Джейбіл» на дослідження властивостей певних матеріалів, що використовуються в поточному виробництві. Таким чином розширюється коло замовників досліджень, до них долучаються не тільки наукові установи, але й промислові підприємства. В результаті виконання таких досліджень з’являється перспектива отримання додаткового фінансування для університету.

Також на обладнанні Центру систематично виконуються держбюджетні теми. Залучення сучасного обладнання дозволяє отримувати унікальні результати високої точності та достовірності, що є запорукою отримання наступних тем, а відтак – фінансування» - розповідає Леонід Сусліков.

Основними напрямками наукових досліджень Центру є комплексне вивчення структурних, електричних, механічних, акустичних та оптичних параметрів кристалічних та аморфних твердих тіл (напівпровідників, фероїків, суперіонних провідників тощо), рідких кристалів та рідин, дослідження композитів, керамік та тонких плівок на їх основі; вивчення взаємозв’язку структурних, електричних та оптичних властивостей; дослідження процесів порядок-безпорядок та релаксаційних процесів в твердих тілах; вивчення впливу відхилення від стехіометрії, а також зовнішніх факторів таких, як температура, різні типи опромінення (лазерне, рентгенівське, електронне) на електричні, механічні, акустичні та оптичні  параметри матеріалів різного агрегатного стану.

Важливим є те, що всі напрямки досліджень на даний час активно розвиваються у світовій науковій спільноті, і попит на такі дослідження постійно зростає.  За час існування Центром укладено 4 договори на науково-технічну співпрацю з Фізико-технічним інститутом низьких температур НАН України, Інститутом електронної фізики НАН України, Інститутом технічної теплофізики НАН України, Інститутом проблем реєстрації інформації НАН України. Також здійснюються дослідження на замовлення Інституту фізики НАН України.

За час існування Центру у фахових виданнях України опубліковано 15 наукових статей, матеріали досліджень доповідалися на міжнародних та вітчизняних конференціях. Загалом опубліковано 48 тез доповідей на міжнародних конференціях, 16 тез доповідей на вітчизняних конференціях. Науковцями Центру отримано 50 патентів України на винаходи та корисні моделі.

«Центр запрошує до співпраці всіх бажаючих науковців із УжНУ, інших університетів та наукових установ,  представників промислових підприємств» - наголошує директор Центру Леонід Сусліков.

 

Олексій Шафраньош,

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: