Новини

03.03.2021
716

Бюлетень Міжнародної федерації фармацевтів: як фармацевти допомагають у боротьбі з COVID-19

Бюлетень Міжнародної федерації фармацевтів: як фармацевти допомагають у боротьбі з COVID-19

Рух за справедливий доступ до вакцин зміцнюється

Близько 7000 людей та сотні організацій підтримали декларацію про cправедливий доступ до вакцин, опубліковану Всесвітньою організацією охорони здоров'я минулого місяця. Декларація закликає уряди та виробників пришвидшити регуляторні процеси, активізувати виробництво шляхом обміну ноу-хау і технологіями, та забезпечити рівномірний розподіл доз. Також вона містить прямий заклик в першу чергу забезпечити вакцинацію усіх працівників охорони здоров'я та працівників соціальних служб, які перебувають на передовій боротьби з пандемією COVID-19 ось вже більше року. ВООЗ також підтримала нові зобов'язання, взяті на себе Францією, Німеччиною, Великобританією та США щодо COVAX та справедливого розподілу вакцин.

COVAX – це програма з розповсюдження вакцин, яка є частиною міжнародного проекту з надання доступу до технологій для COVID-19 (ACT), організованого коаліцією з питань інновацій для готовності до епідемій, міжнародним альянсом з вакцин (GAVI) та ВООЗ. Глобальне розповсюдження вакцин було в порядку денному дистанційної зустрічі лідерів G7 у лютому. Президент Франції Еммануель Макрон закликав Європу та США терміново направити до 5% поставок вакцин проти коронавірусу країнам, що розвиваються, а прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон пообіцяв передати більшу частину надлишкового постачання вакцин у бідніші країни.

 

Філіппінські фармацевти починають вводити вакцини проти COVID-19.

Асоціація фармацевтів Філіппін повідомляє, що в лютому після дводенного періоду навчання фармацевти філіппінських аптек почали вакцинацію населення проти COVID-19.  Ще в січні на брифінгу прес-секретар уряду заявив, що цього року потрібно розширити коло вакцинаторів - для щеплення перших 50-70 мільйонів філіппінців першими дозами, які очікують отримати в  лютому. Тоді ж Міністерство охорони здоров’я заявило, що розглядає можливість дозволити проводити щеплення фармацевтами та акушеркам. Відразу після цього фармацевти були включені до Філіппінського національного плану розгортання та вакцинації проти COVID-19, опублікованого того ж місяця, а заступник секретаря з питань охорони здоров’я Марія Росаріо Вергейр заявила, що Міністерство охорони здоров’я зараз організовує підготовку фармацевтів, щоб і вони могли стати вакцинаторами. 

 

Австрійські аптеки є частиною національної стратегії тестування

Із листопада 2020 року аптеки в Австрії пропонують проведення швидких антигенних тестів на виявлення інфекції COVID-19 для безсимптомних людей на добровільних началах. Австрійська фармацевтична палата на своєму веб-сайті веде список аптек, які пропонують такі тести. Вимогою для можливості пропонувати цю послугу є здійснення тестування відповідно до сучасного стану науки та дотримання вимог законодавства «Про лікарські засоби». Перед впровадженням функції тестування у аптеці фармацевти мають пройти тренінг щодо правильного узяття мазків із горла та носоглотки, гігієнічних заходів та звітування позитивних результатів до місцевих органів влади.

Онлайн курс з техніки відбору мазка з носоглотки вже організовано Австрійською фармацевтичною палатою.

Попит тестування на антиген COVID-19 тепер значно зріс, адже з минулого місяця негативний тест на антиген був необхідною умовою для користування певними послугами (наприклад, перукарнями).

Зараз все більше аптек пропонують цю послугу, заявила Австрійська палата фармацевтів в лютому. Як результат, палата домовилася з Міністерством охорони здоров’я про те, що аптеки будуть включені до національної стратегії тестування і отримають відшкодування 25 євро за кожен тест. В даний час більше 20% австрійських аптек пропонують швидке тестування на антиген, повідомляє палата, і очікується, що їх кількість зросте. Щойно буде проведено мільйон випробувань, умови відшкодування будуть переглянуті.

 

Фармацевти – в перших рядах вакцинованих у Австралії

Минулого місяця Австралія розпочала масову програму вакцинації проти COVID-19 і фармацевти були серед першочергових медичних працівників, які отримували перші дози вакцини Pfizer. Країна також очікує доставку вакцини AstraZeneca для продовження вакцинації. Переважна більшість 25-мільйонного населення Австралії отримуватиме вакцину AstraZeneca, яка почне випускатися місцевими виробниками до середини березня. У планах - вакцинація населення до кінця жовтня.

Нормативні акти Австралії щодо вакцинації населення проти COVID-19 були оновлені минулого місяця. Їх доповнили тим, що фармацевти, які мають ліцензії  різного ступеня в кожному штаті для введення вакцини, ймовірно, будуть залучені до вакцинації проти COVID-19 для "певної частини населення (наприклад, здорових дорослих) на якомусь етапі, залежно від профілю безпеки вакцин".

Тим часом акредитовані фармацевти, які зацікавлені у проведенні вакцинації, зараз мають час підготуватися, зазначає фармацевтичне товариство Австралії. Сюди входить: проведення внутрішнього аудиту послуги з вакцинації, особливо щодо холодового ланцюга, облаштування кабінетів щеплення для проведення процедури та зон очікування; забезпечення супровідних засобів та навичок для вакцинації, включаючи надання першої допомоги та серцево-легеневу реанімацію; перевірку аптечки у випадку анафілаксії – вона повинна бути повністю укомплектованою та актуальною; максимізація частки щеплених проти грипу у рекомендованих групах населення протягом березня та квітня,  забезпечення їм достатнього 14-денного періоду між вакцинаціями, бо з травня почнеться «черга» вакцинації проти COVID-19 пацієнтів 2-го рівня (в Австралії пори року навпаки – в них зараз якраз осінь почалася); думати про планування та складання робочих графіків, бо період з квітня по жовтень буде напружений.

 

Новий керівник робочої групи з вакцинації в уряді Португалії розглядає аптеки як можливий вихід.

За словами нещодавно призначеного керівника робочої групи португальського уряду віце-адмірала Енріке Гувея е Мело, залучення аптек до вакцинації є одним із рішень, яке розглядається для збільшення спроможності вакцинації,. В даний час рівень вакцинації становить близько 22 000 вакцин на день (коментар перекладача: в Україні зараз – до 2 000 в день), але якщо виробники дотримуються графіка доставки вакцин на 2 квартал, - очікується, що темп зросте приблизно до 80 000 вакцин на день. Через це президент Португальського фармацевтичного товариства Ана Паула Мартінс повторно підтвердила можливість фармацевтів сприяти досягненню цілей вакцинації на умовах, погоджених з Міністерством охорони здоров'я. «Ми скоро підійдемо до того періоду, коли нам доведеться вакцинувати майже 200 000 людей на день. У цьому контексті я впевнена, що аптеки, безумовно, зможуть забезпечити введення до 50 000 вакцин на день», - сказала вона у лютому ЗМІ.

 

Італійські аптеки пропонують послугу бронювання вакцин для людей, старших 80 років

В італійському регіоні Емілія-Романья вже завершено перший етап вакцинації, спрямований на медичний та соціальний персонал. Зараз настала черга майже 370 000 громадян віком від 80 років, яким в даний момент надсилаються листи від президента регіону, які інформують про можливість забронювати першу та другу дозу вакцини не лише в мобільному додатку або через інтернет, а й в їх аптеці. Аптеки регіону поки що послуг з введення вакцин не надають.

 

Уряди Мадрида та Каталонії виступають за тестування в аптеках

Уряди регіонів Мадриду та Каталонії в Іспанії клопочуть перед центральним урядом, щоб аптеки отримали дозвіл на проведення швидких тестів на антиген. Вони навели приклади тестів, які проводили аптеки в інших європейських країнах (Франції та Португалії), а також в Австралії, Канаді та США. Однак представники Іспанського товариства інфекційних хвороб та клінічної мікробіології зазначили, що надійність таких тестів валідована лише для симптоматичних осіб і висловили занепокоєння, що тестування в аптеках може стати «джерелом зараження», оскільки «відбір проб є моментом високого ризику».

 

ANF пропонує ресурси для підтримки аптек, які проводять тестування на COVID-19 у Португалії.

ANF (Associação Nacional das Farmácias) у Португалії розробив «дерево рішень», щоб надати вказівки що ж робити, якщо тест на COVID-19, проведений в аптеці, виявиться позитивним. Аптеки також отримали офіційний документ про те, як саме слід проводити тести, та опис необхідних матеріалів та обладнання. Для проведення тестів аптеки повинні дотримуватися кількох умов, включаючи реєстрацію в Державному агентстві охорони здоров’я. Пацієнти повинні пред'явити рецепт, щоб отримати право на тестування (яке оплачує сам пацієнт), а результати повинні бути повідомлені протягом 12 годин. Результати обстеження повинні бути передані органам охорони здоров’я та сімейному лікарю. Безкоштовні тести (ПЛР та швидкі тести) без необхідності пред'явлення медичного рецепта знаходяться поки на стадії обговорення в Національній Асамблеї Португалії.

Переклад: ст. лаборант Евелін Гелле
       За підтримки ГО "Всеукраїнська фармацевтична палата"

Категорії: