Новини

24.05.2022
1866

Створимо майбутнє разом з фізичним факультетом УжНУ!

Створимо майбутнє разом з фізичним факультетом УжНУ!

Уявіть собі світ майбутнього! Розумні будинки і міста, нашпиговані так званими smart інтернет речами, які автоматично роблять все, аби полегшити наше життя.

Будинки самі керують освітленням, слідкують за температурою з метою забезпечення нашого комфорту при мінімальних затратах енергоносіїв. Холодильники самі слідкують за своїм вмістом, роблячи замовлення в інтернет супермаркетах, аби у Вас ніколи не закінчувались улюблені смаколики, однак харчування було максимально корисним. Ваш розважальний мультимедійний центр завантажує свіжий випуск вашого улюбленого серіалу чи нову платівку популярного гурту. І все це під час вашого сну, аби прокинувшись під нову пісню, випити філіжанку свіжої кави та з’їсти улюблений сніданок, який вам приготують роботи. А поки Ви спите, розумне ліжко та смарт годинник слідкують за Вашим здоров’ям: температурою, пульсом, диханням, серцебиттям, рівнем кисню в крові, кардіограмою і т.д. А якщо, не дай Боже, щось станеться, автоматично повідомлять швидкій або сімейному лікарю (який також може бути замінений на штучний інтелект).

Звучить як фантастика,чи не так?! Однак все це буде реальністю за 5-10 років нашого життя. Щоб дістатися роботи, сядете в самокерований автомобіль чи автобус, і поки їдете, ознайомитесь зі свіжими новинами. А хто не хоче, може взагалі працювати з дому! Зі всіма речами, будинком чи авто, зможете спілкуватись людською мовою, а інколи навіть думками. Це і є наше не дуже віддалене майбутнє! Звичайно, в ті часи зникне більшість звичних для нас професій: не буде водіїв, продавців, бібліотекарів та навіть деяких лікарів. Всім треба буде освоювати нові професії, а ще краще підготуватись до цього вже зараз!

Найбільш популярними у світі будуть професії інженерів електронщиків, робототехніків,  спеціалістів з біомедичної електроніки, мікро- та наноелектроніки, програмістів та ін. Тобто ті спеціалісти, які зможуть створювати високотехнологічні вироби, зможуть їх обслуговувати та налаштовувати. А ще більш важливим будуть спеціалісти на стику наук – фізики, медицини, біології, електроніки, інформатики та ін.

Всіх, хто не хоче втратити свій шанс та бажають отримати потрібні у майбутньому професії, запрошуємо на фізичний факультет Ужгородського національного університету! Давайте створювати майбутнє разом! А для ознайомлення з фізфаком, пропонуємо подивитись наступне відео!

 

професор кафедри фізики напівпровідників О.О.Молнар,

завідувач кафедри фізики напівпровідників, 

академік НАН України, проф. Ю.М. Височанський

 
Категорії: