Новини

01.06.2023
4356

Студентам ФІМВ підкорився новий маршрут дивовижними львівськими локаціями

Студентам ФІМВ підкорився новий маршрут дивовижними львівськими локаціями

На факультеті історії та міжнародних відносин склався комплекс сезонних традицій: зима – для навчання, літо – для відпочинку, весна та осінь – мікст, посилений незліченною кількістю інтелектуально-пізнавальних екскурсій, акцій та атракцій. Це й не дивно і природньо зрозуміло. Зимовий холод і літня спека значно сковують фізіологічну рухливість, а приємний комфортабельний температурно-кліматичний режим пізньої весни і ранньої осені завжди дозволяє рухатися в бажанні пізнати світ в режимі «вічного двигуна».

Одним з найбільш вдалих в логістичному плані в умовах реалій війни на сьогоднішній день є напрямок на землі Галичини, Волині, Буковини та Поділля. У даному екскурсійному векторі у цьому році вже здійснено низку приємних вояжів до Львова та Кам’янця-Подільського, а в амбітних планах ще десятки чарівних місцин нашої Батьківщини. І кожну вільну часову можливість студентство та їх наставники-викладачі оптимально використовують для проходження нових «свіжих» маршрутів.

Черговий виїзд спланували до настільки знайомого і в той самий час ще дуже непізнаного Львова. Звичка радіти життю і в колі колег по факультету насолоджуватись миттєвостями перебування в потязі телепортувала усміхнених друзів до величної і неповторної будівлі львівського залізничного вокзалу. Звідси і стартували перегони за черговим міхом позитивних емоцій. Короткі зупинки на вже відомих пам’ятках історії та архітектури вели подорожан в напрямку Львівського національного університету, де нещодавно вже смакували екскурсію до модернізованого Археологічного музею. А тепер у вже відомому дружньому навчальному закладі обрали новий фаховий структурний підрозділ – Інститут археології.

 

 Тут факультетській молоді показали експонати та раритетні фондові збірки. Насичену фактажем лекцію прочитали одні з провідних спеціалістів-славістів України: Наталія Стеблій та Петро Довгань. Ужгородські студенти зачаїли дихання і з посиленим патріотичним серцебиттям розбиралися в сучасних концепціях і проблемах етногенезу слов’ян в археологічній славістиці. Слова подяки, вогники пізнання в очах і тепло добра в серцях однозначно свідчили про те, що ужнівці і надалі завжди будуть користуватись гостинністю викладачів ЛНУ і будуть прагнути зробити контакти між вишами взаємовигідними. Адже і ми маємо багато ексклюзивів, які можемо показати і про які бажаємо розказати львівським майбутнім вчителям і науковцям.

Далі маршрут прямував до історичного ядра славетного міста на річці Полтва, де в районі Ратуші «жадібне туристичне серце» може запросто розгубитись в «морі пропозицій». Для оглядин обрали одну з родзинок – Музей історії Львова.

Поверх за поверхом, експозиція за експозицією, вітрина за вітриною, експонат за експонатом немов на «машині часу» несли студентів з давнини до сьогодення. Маса незабутніх історій, позитивних емоцій завантажили до своєї «валізки доробків» і рушили далі по непізнаним дивовижним стежкам.

 

Повз унікальну незабутню архітектуру досягли коротким шляхом природнього дива – Гори Лева, яку ще іноді називають Піщаною. Чудові краєвиди, зручні місця для організації відпочинку зустрічали, проводжали і передавали студентів до інших «екскурсійних смаколиків». Не оминули і притулок тварин, який настільки розрісся, що його можна сміливо називати «унікальним безкоштовним зоопарком». Мавпи, рідкісні види птахів, бобри, дикобрази, різнокольорові лисиці, кабани, козли та інші врятовані представники фауни милували око.

Насолодившись черговим дивом Львова, пішли популярною серед місцевого населення п’яти-кілометровою «стежкою здоров’я», яка вивела до фантастичного етнографічного сканзену «Шевченківський гай». Оглянули, кинули оком на стрілки годинника і зрозуміли, що на цей раз черговий маршрут можна вважати підкореним і треба терміново переміститися до початкової точки руху – львівського залізничного вокзалу. На «скляному пероні» на вояжерів вже чекала регіональна електричка, яка оперативніше за швидкісні потяги повернула втомлених, але щасливих студентів і викладачів факультету історії та міжнародних відносин до славетного міста над Ужем.

А тут, вже в спокійній обстановці на нормальному життєвому пульсі як досвідчені архітектори студенти будуть проектувати свої майбутні подорожі, навчальні екскурсії в умовах насолоди від аури рідного університетського колективу.

Категорії: