Новини

01.03.2024
419

Релігійна та політична динаміка в Україні: наслідки для державно-церковних відносин

Релігійна та політична динаміка в Україні: наслідки для державно-церковних відносин

У четвер, 29 лютого, на факультеті міжнародних економічних відносин лекцію на тему: «Державно-церковні відносини в Україні на сучасному етапі: внутрішньополітичний та георелігійний аспекти» прочитав доктор філософських наук, професор, завідувач відділенням релігієзнавства Інституту філософії імені Г. Сковороди НАН України Олександр  Саган.

«Лекція, проведена для студентів нашого факультету, була спрямована на поглиблене засвоєння курсу «Релігійний фактор у  міжнародних відносинах», щоб вони краще і глибше розуміли і внутрішню ситуацію в країні», – поділився декан ФМЕВ, д.п.н., професор Микола Палінчак.

Аудиторія була заповнена не тільки слухачами з університету, але й особами, котрі цікавляться питаннями релігії та її станом в Україні, представниками різних конфесій, держслужбовців та священнослужителями різних віросповідувань. Спікер,читаючи лекцію, посилався на результати соціологічних досліджень (опитування – листопад 2023 року). Олександр Саган розпочав з аналізу кількості людей, що сповідують різні віри, та розглянув активність релігійних об'єднань у країні. У своєму виступі він звертав увагу не тільки на внутрішньополітичний аспект, а й на роль державних органів у формуванні й регулюванні відносин з церквою, вплив законодавства, політичних рішень та громадської думки на цю сферу.

Одним з ключових аспектів, на якому зосередився професор, це стан Православної церкви України та УПЦ Московського патріархату, занурився в історію їхнього розвитку, формування й остаточного утвердження.

Декан факультету МЕВ Микола Палінчак зазначив, що в подальшому планується ще кілька подібних зустрічей, які будуть проходити не тільки в межах університету. Зокрема, у рамках міжнародної конференції «Війна, проблеми суспільства та міжнародні чинники», що відбудеться в червні цього року, Олександр Назарович Саган виступить з лекцією на тему «Війна і церква».

 

Валерія Мельник

Категорії: