Новини

10.11.2023
609

В УжНУ відбулася презентація монографії «Патрональна демократія в Україні та російське вторгнення: російсько-українська війна»

В УжНУ відбулася презентація монографії «Патрональна демократія в Україні та російське вторгнення: російсько-українська війна»

У четвер, 9 листопада, в УжНУ відбулася презентація монографії «Патрональна демократія в Україні та російське вторгнення: російсько-українська війна», редакторами якої виступили відомі угорські аналітики, науковці Балінт Мадяр та Балінт Мадлович. Захід був організований науково-дослідним інститутом Центральної Європи УжНУ  та Інститутом центральноєвропейської стратегії (м. Ужгород). На презентації були присутні науковці та студенти-політологи, міжнародники.

На початку зустрічі проректор із науково-педагогічної роботи УжНУ Мирослава Лендьел розповіла аудиторії про авторів наукового видання: «Сьогодні ми маємо надзвичайно цікаву подію, будемо обговорювати питання політичних режимів на пострадянському просторі. Співавтор презентованого видання  Балінт Мадяр є соціологом, запрошеним дослідником у Центрально-Європейському університеті, має великий досвід політичної, державницької діяльності, був депутатом угорського парламенту у 1990 - 2010 роках, міністром освіти Угорщини в 1996-1998 роках, а також у період 2002-2006 років. Співавтор Балінт Мадлович є політологом, економістом, науковим співробітником Інституту демократії Центрально-Європейського Университету, запрошеним професором в університеті Етвеша Лоранда в Будапешті».

Презентуючи видання, Балінт Мадяр зазначив: «Коли відбувся крах  комуністичних режимів у Центральній та Східній Європі ми мали ілюзії, що рано чи пізно, але всі держави, які отримали можливість вільного демократичного розвитку, стануть ліберальними демократіями. Але так не трапилося. Виявилося, що у посткомуністичних суспільствах є стабільні соціальні структури, які опираються на історичну спадщину, звичаї,  неформальні зв’язки та мають суттєві протиріччя з принципами,  на яких побудована ліберальна демократія».

Концептуальною основою дослідження «Патрональна демократія в Україні та російське вторгнення: російсько-українська війна» стало видання  «Анатомія посткомуністичних режимів», де на основі досвіду 12 посткомуністичних країн Балінтом Мадяром та Балінтом Мадловичем здійснено  типологізацію політичних режимів, від ліберальної демократії до жорстких автократичних режимів.

Відтак, як вважають автори, для посткомуністичного регіону потрібна нова типологія режимів, яка одночасно відображала б порядок політичних інститутів і стійкі структури. Вони пропонують типологію із шести режимів ідеального типу:

1) ліберальна демократія західного типу, заснована на плюралістичній владі

й домінуванні формальних інститутів (Естонія);

2) патрональна демократія, що ґрунтується на плюралістичній конкуренції,

але з мережею «патрон – клієнт» (Румунія, Україна);

3) патрональна автократія, де домінує однопірамідальна патрональна мережа,

яка руйнує плюралізм і втілює необмежену неформальну владу верховного

патрона в політичній та економічній сферах (Угорщина, Росія);

4) консервативна автократія, де політична сфера патроналізована, а економічна - ні (Польща);

5) комуністична диктатура, яка поєднувала політику й економіку через

класичну бюрократичну патрональну мережу (Радянський Союз до

1989 року);

6) диктатура, що експлуатує ринок, яка зберігає однопартійну систему, але

оперує приватною економікою в різних формах (Китай).

 

Як зазначають Балінт Мадяр та Балінт Мадлович, героїзм українського народу в поєднанні зі зміцненням національної ідентичності робить внутрішні основи для повороту на Захід сильнішими, ніж будь-коли. Тому після вторгнення головним пріоритетом стане побудова міцних основ ліберальної демократії. В цьому контексті Україна також має подолати свою посткомуністичну спадщину та патроналізм.

У книзі Патрональна демократія в Україні та російське вторгнення: російсько-українська війна»представлено огляд розвитку політико-економічної системи України: революції 2004 та 2014 років принесли демократичні перетворення, але не змінили систему патронажу. Результатом стали цикли патронату замість появи ліберальної демократії західного типу.

Детальніше із виданням «Патрональна демократія в Україні та російське вторгнення: російсько-українська війна» можна ознайомитися за посиланням (англ.). Також за посиланням – видання «Посткомуністичні режими: Актори, інституції та динаміка: Короткий путівник». Більше інформації про видання можна отримати також за лінком https://www.postcommunistregimes.com/

 

 

 

Інформаційно-видавничий центр

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорії: