Новини

15.06.2020
304

Науковці Ужгородського національного університету взяли участь у міжнародному проєкті KRA'GAS

Науковці Ужгородського національного університету взяли участь у міжнародному проєкті KRA'GAS

Людина є тим що їсть. Речі, якими вона себе оточує, безпосередньо відображають її внутрішній світ. Тому дослідження їжі і матеріальної культури мають не лише академічне але і суто прикладне значення, дотичне кожного з нас.

Уже майже рік науковці Ужгородського національного університету Надія Керецман, Наталя Тодорова, Павло Леньо, Юрій Славік, Володимир Гуцул у співпраці з колегами з університету в Бабеш Боял, університету в Мішкольці, в рамках Міжнародної програми транскордонного співробітництва HUSKROUA, здійснюють міжнародний дослідницький проект «Промоція ремесел, гастрономії та пов’язаних компонентів культурної спадщини Карпатського Єврорегіону». Проект спрямований на вивчення та популяризацію традиційних ремесел та гастрономії в Карпатському регіоні. Кінцевим результатом цього проекту буде створення міжнародного туристичного маршруту. Він охопить три країни - Румунію, Угорщину та Україну, до нього ввійдуть локації традиційного виробництва. Там турист зможе не лише познайомитися з технологіями виготовлення, їжі, напоїв, предметів народного побуту і мистецтва, але і придбати їх, підтримавши традицію трудовою гривнею, форинтом чи леєм. 

Зараз проект перебуває на стадії активних польових досліджень. Щотижня, науковці виїжджають на попередньо визначені локації, аби спілкуватися з народними майстрами, брати у них інтерв’ю та всяко популяризувати їх шляхетну працю. Зібраний матеріал ретельно фіксується та аналізується. Попереду систематизація зібраного та створення міжнародного туристичного путівника. 

Ці зусилля - недаремні. Оскільки наслідком такої діяльності буде підтримка, передусім матеріальна, традиційної культури та приток інвестицій у туристичну галузь регіону.

 

За матеріалами кафедри археології, етнології та культурології

Категорії: