Новини

23.05.2022
1349

На філологічному факультеті УжНУ відкрили Бібліотеку Василя Німчука

На філологічному факультеті УжНУ відкрили Бібліотеку Василя Німчука

У понеділок, 23 травня, відбулось офіційне відкриття Бібліотеки В. Німчука. Василь Німчук – наш земляк, відомий випускник Ужгородського національного університету, доктор філологічних наук, професор, завідувач відділу історії та граматики Інституту української мови Національної академії наук України, член-кореспондент НАН України. Дослідник давньоруської та старослов'янської мов, історії, діалектів та ономастики української мови, історії української літературної мови, історії української лінгвістики тощо. Видатний мовознавець заповів приватну бібліотеку своїй almamater –  Ужгородському національному університету. Завдяки родині проф. Василя Німчука унікальна колекція поповнила фонд університетської книгозбірні.

 Відкрила захід завідувачка кафедри української мови, проф. Наталія Венжинович: «Сьогодні ми зібралися з чудової нагоди – відкриття Бібліотеки В. Німчука, який народився в селі Довге на Іршавщині, в далеких 50-их роках закінчив УжНУ. Далі життєва стежина привела його в Київ, де він прожив і пропрацював багато десятиліть. Василь Васильович був директором Інституту української мови НАН України, завідувачем відділу історії української мови Інституту української мови НАН України, глибоким вченим та добрим наставником для молодого покоління. Сотні людей зтеплотою згадують ім’я Василя Васильовича. Небо української науки тримається і на його плечах, і на його наукових здобутках. Василь Васильович заповів свою бібліотеку саме нашому навчальному закладу, і його родина виконала це бажання. 8 квітня 2021 року бібліотека переїхала в стіни університету. І за цей час працівники Наукової бібліотеки УжНУ провели неймовірну роботу з опрацювання цього книжкового багатства. Високо оцінюючи наукову спадщину Василя Німчука, хочу наголосити, що цього відкриття не відбулося б без доброї волі нашого славетного земляка, допомоги його родини, сприяння керівництва УжНУ, безпосередньої участі професорки Галини Шумицької, доцента кафедри журналістики Василя Шарканя, працівників Наукової бібліотеки УжНУ та нинішнього декана проф. Юрія Бідзілі. Завдяки спільним зусиллям бібліотека буде доступною для студентів, викладачів та всіх тих, кому цікаві проблеми українського та  слов’янського мовознавства».

«Нині ми присутні на визначній, історичній події для нашого університету. Адже кожна книга Василя Васильовича Німчука є неоціненною. За своє життя я мав декілька можливостей зустрітися з Василем Васильовичем. І можу відмітити, що він був людиною з надзвичайно високою позитивною енергетикою. Як майстер слова, він завжди вміло жартував, був «фіглярним» і його усмішка нікого не залишала байдужим. Безперечно, Василь Васильович Німчук є постаттю  світового рівня в науці. Хоч багато років прожив у Києві, ніколи не забував про свою малу батьківщину. І нам всім повинно бути приємно, що він був нашим земляком», – наголосив перший проректор, проф. Олександр Сливка.

Поділився своїми спогадами і декан філологічного факультету, проф. Юрій Бідзіля: «Подвижницька наукова діяльність Василя Німчука – це підтвердження того, що ми маємо одну з кращих мовознавчих шкіл. Познайомився з Василем Васильовичем у 1990 році. Тоді я приїхав у Київ, щоб затвердити тему кандидатської роботи в координаційній раді, яка знаходилася в Інституті мовознавства НАН України. В той час я ще не знав, хто такий Василь Німчук, але він був перший, на кого я натрапив. Я підійшов до нього з питанням, куди саме мені треба звернутися, і він радо погодився піти зі мною, щоб віднайти потрібний мені кабінет. Я вже потім собі осмислював, наскільки простою і доступною він був людиною, як він розпитував і хотів допомогти асистенту кафедри, який приїхав десь із регіону. Як кажуть у народі: «Чим людина мудріша, тим вона у спілкуванні простіша». Він навчив мене одномузакарпатському слову – «фурт». Василь Васильович часто повторював, що «фурт сміється», адже веселість продовжує життя».

Після вступної частини відбулося урочисте перерізання стрічки. Гості отримали нагоду вперше оглянути подаровану Ужгородському національному університету особисту бібліотеку проф. Василя Німчука. Також виступила директорка Наукової бібліотеки Марія Медведь: «У цій бібліотеці відчувається особлива атмосфера. Її приніс дух людини, яка тримала ці книги в руках, яка оберігала їх та шанувала. Це унікальна колекція. Хоч наша книгозбірня одна з найбільших у краї, адже в ній налічується 1млн. 600 тис. книг, коли ми почали розбирати цю колекцію, то зрозуміли, яка прогалина наявна у нашому фонді. Але це вже в минулому. Ця приватна бібліотека багата тим, що книги збирав дійсно великий фахівець, який вишукував унікальні видання, деякі з них є надзвичайно вартісними. Коли я вперше побачила велику машину з книгами, які до нас приїхали з Києва, разом з радістю я відчула острах  – скільки ж часу потрібно, щоб з ними впоратися. Але я щиро вдячна своїм колегам за кропітку працю. Вони кожного дня з десяток книг вносили в програму. І тепер наші каталоги збагатилися родзинками мовознавчої науки».

Надіслав вітального листа Тарас Кремінь, уповноважений із питань захисту державної мови, родич В.В. Німчука, який добре знав Василя Васильовича, як і його батько Дмитро Кремінь, Шевченківський лауреат.

Крім того, відгукнулась у листі про непересічну подію племінниця проф. Василя Німчука, Мирослава Мезіна-Німчук, яка наразі перебуває за кордоном: «Для Василя Васильовича книги були справою життя. Квартира у Києві, велика кімната у с. Довге, кабінет у Інституті –  настільки закладені ними, що на інше практично не залишалось місця. Коли мій дядько відійшов у засвіти, родина вирішила виконати його останню волю і передати Ужгородському національному університету безцінну бібліотеку, яку він збирав усе своє життя. Від імені брата Василя Васильовича – Івана Васильовича та всієї родини Німчуків висловлюємо щиру подяку ректору Володимиру Смоланці, проректорам, працівникам Наукової бібліотеки, філологічного факультету, кафедри української мови, усім, хто долучився до облаштування Бібліотеки Василя Німчука».

 

                                                                                                         

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: