News

06.06.2018
950

Завідувач кафедри факультету інформаційних технологій презентував на міжфакультетському науковому семінарі монографію з історичної статистики

Завідувач кафедри факультету інформаційних технологій презентував на міжфакультетському науковому семінарі монографію з історичної статистики

 

       В середу, 6 червня відбувся спільний науковий семінар факультету інформаційних технологій і факультету історії та міжнародніх відносин. Модераторами цього непересічного наукового заходу були: завідувач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій професор Сергій Устич, декан факультету історії та міжнародних відносин, професор Іван Вовканич, та декан факультету інформаційних технологій, доцент Ігор Повхан.

       На міжфакультетському науковому семінарі рукопис монографічного дослідження «Війни та народонаселення країн світу у ХХ – ХХІ століттях (1900 – 2016 рр). Статистичне дослідження», представляв завідувач кафедри інформатики та фізико-математичних дисциплін факультету інформаційних технологій, доцент Олександр Лавер. Відкриваючи семінар, професор Сергій Устич, який є водночас першим рецензентом вказаного дослідження, зауважив що був приємно вражений не тільки його обсягом (476 с.) але і його змістом. Сергій Іванович відмітив, що за останні роки він не зустрічав дослідження такого високого рівня, і це є приємним феноменом нашого теперішнього життя. Проф. Сергій Устич наголосив на великій корисності міжкафедральних та міжфакультетських наукових та методологічних семінарів, коли представники різних кафедр збираються разом і обмінюються думками з приводу різноманітних питань тої чи іншої наукової, або методологічної проблематики. Сергій Іванович висловив сподівання, що подібний семінар – це тільки початок кооперування зусиль науковців обох факультетів у плані творчої наукової співпраці.

       Доцент Олександр Лавер зауважив, що факультет інформаційних технологій вже має досвід подібної співпраці з філологічним факультетом Ужгородського університету, оскільки науковці обох факультетів зайняті спільною розробкою Інтерактивної мапи діалектів України (див за посиланням). Окрім того, науково-педагогічні працівники факультету інформаційних технологій забезпечують викладання ряду дисциплін прикладного характеру на факультеті історії та міжнародних відносин.  Далі доцент Олександр Лавер ознайомив присутніх із змістом свого монографічного дослідження, яке складається з двох частин та з 2 додатків. Дослідником проаналізовано людські та матеріальні втрати під час воєн і конфліктів 1900 – 2016 р.р., включаючи втрати у двох світових війнах та втрати під час етнічних та релігійних конфліктів, та від терору диктаторських режимів.

       Високу оцінку наукового дослідження доцента Лавера О.Г. дав також другий рецензент, професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Ігор Тодоров. Ряд рекомендацій та побажань висловив професор цієї ж кафедри Євген Бевзюк. Широковідомий статистик, професор з Польщі Оленські Йозеф – третій рецензент, дав високу оцінку монографічному дослідженню доцента Олександра Лавера, та рекомендував перекласти вказану монографію на англійську мову з метою ознайомлення з її змістом  та результатами широкого загалу науковців і політиків.

       На завершення, всі присутні прийшли до висновку про корисність подібних семінарів, і виразили сподівання про необхідність їх проведення у майбутньому. 

 

За інформацією доцента кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Віталія Андрейка.

Categories: