Новини

22.11.2019
286

В УжНУ дебатували про роль історичної пам’яті у політичному дискурсі

В УжНУ дебатували про роль історичної пам’яті у політичному дискурсі

20 листопада в Ужгородському національному університеті відбувся дебатний турнір серед студентів «Роль історичної пам’яті у політичному дискурсі».

Цей дебатний турнір став наймасштабнішим у порівнянні з усіма попередніми, що зумовлено метою та специфікою тем. Головна мета дебатів – спробувати розібратися у спірних питаннях, котрі викликають суперечки у суспільстві та використовуються зараз Російською Федерацією у гібридній війні.

Захід організував Інститут «Республіка» у партнерстві з Ресурсним центром зі сталого розвитку УжНУ, факультетом історії та міжнародних відносин УжНУ, ГО «Простір молоді» при підтримці Національного демократичного інституту міжнародних відносин, редакції «Історичної правди» видання «Українська правда».

Довгоочікуваний турнір відбувся у стінах факультету історії та міжнародних відносин. Всього у дискусії взяло участь 16 команд – представників різних підрозділів УжНУ – МЕВ, ФСН, ФІМВ та ЮФ.

Суддівську колегію складали: організаторка дебатів, директорка Ресурсного центру зі сталого розвитку УжНУ  Ганна Мелеганич, старша викладачка ФСН Марина Сорока, викладач юридичних дисциплін ПГК УжНУ Євген Лейба, професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ Ігор Тодоров, заступник міського голови Олександр Білак

Ганна Мелеганич та Оксана Гліжинська

На початку до учасників звернулися Ганна Мелеганич, заступниця голови Інституту «Республіка» Олександра Гліжинська, депутат Верховної Ради Анатолій Костюк, професор Ігор Тодоров, доцентка Надія Керецман.

Зокрема, пані Олександа Гліжинська зазначила: «З одного боку, дебати – це гра, з іншого боку, – ми шукаємо правду. Намагаємося знайти аргументи, які б посилили нашу позицію. Великий пріоритет дебатів у тому, що ми шукаємо аргументи як «за», так і «проти». Таким чином можна краще побачити суть. А ще – це командна гра, не тільки учасників, але й команди викладачів. Незалежно від того, які бали ви сьогодні отримаєте, пам’ятайте, що ви вже переможці».

Після напутніх слів приступили до справи. Жеребкуванням було визначено теми для двох раундів та фіналу:

1.«Чекістів потрібно реабілітувати як жерв політичних репресій»;
2. ««Нюрберг» за злочини комунізму»;
3. «Україна – правонаступниця УРСР».

Під час дебатів

За правилами, кожна команда мала зіграти двічі. Суперника обирали рандомно. Спочатку за жеребом вибирали авдиторію і вже там зустрічалися з опонентами. Безпосередньо в аудиторії визначалися, котра з команд займе позицію «за», а котра – «проти». Способи визначення залежали від смаку модератора – від «орел-решка» до «в якій руці?».

Учасники дебатували за форматом Карла Поппера: у команді виступає по три гравці, кожен з яких має чітко визначений регламент виступу. Також першим двом учасникам, в окремий проміж часу ставлять питання від опонентів. Судді оцінювали виступи учасників балами за різними критеріями, наприклад: чи весь час використано, наскільки чіткою була аргументація, чи давалися додаткові питання тощо. Після двох раундів фіналістів визначали сумою балів. Вийшло 8 сильних команд, розрив між якими складав всього кілька балів.

Під час дебатів

Так, у підсумку, найбільшу кількість балів отримали команди юристів «Феміда» та істориків «Історична тріада».

Фінальний раунд був запеклим. Кожен з учасників намагався аргументовано довести позицію своєї команди. Намагалися розглянути як юридичні, так і історичні та моральні аспекти правонаступництва. Зокрема, сторона, котра відстоювала позицію, що Україна є правонаступницею УРСР звертала увагу на законодавче підґрунтя та міжнародні угоди, підписані Україною. Опоненти ж відстоювали думку, що Україна є правонаступницею не УРСР, а УНР.

Солодкі подарунки

Додаткового запалу дискусії надав і той факт, що питання ставили ще й судді та учасники інших команд.

Відтак кожен з суддів визначив переваги та недоліки виступу команд-учасниць. Майже одноголосно перемогу здобули служителі Феміди. Приємним бонусом став кубок та грошовий подарунок.

Учасники всіх команд також отримали сертифікати участі та солодкий подарунок – торт «Ужгород».

Тренерка та член оргкомітету доцентка Неля Світлик результатом заходу задоволена: «Це мій перший досвід в організації дебатів, буду продовжувати і надалі їх організовувати, адже бачу потенціал та попит. Також важливою є і актуальна тематика, адже питання, які піднімалися дійсно дискусійні, в них треба розібратися всім: студентам, викладачам, пересічним людям»

Бажаємо команді «Феміда» гідного виступу у Києві, де вже 9 грудня на запеклих дебатах зійдуться переможці з 4 українських вишів.

Галина Гичка,
фото з фб-сторінки Активної громади Закарпаття

Категорії: