До уваги абітурієнтів – нова спеціальність в УжНУ
В УжНУ відкривають нову очікувану спеціальність – «Готельно-ресторанна справа». Наталія Габчак, декан факультет туризму та міжнародних комунікацій УжНУ розповідає про специфіку нової спеціальності і можливості, які відкриваються перед вступниками, котрі її оберуть.
Розкажіть, будь ласка, про особливості нової спеціальності «Готельно-ресторанна справа», яку Ви відкриваєте цьогоріч?
Відповідно до ліцензії, ми матимемо 50 місць на денну і 30 на заочну форми навчання. Над відкриттям спеціальності ми працювали довго, три роки. Нам вдалося переконати Міністерство освіти і науки, що ця спеціальність в УжНУ є дійсно потрібна і на часі. Ви подивіться на факти – Закарпаття є чудовим туристичним регіоном: 80% території – гірська і передгірська місцевість, 20% - рівнинна. Готельно-ресторанну справу найкраще розвивати в горах, екологічно-чистих місцях, на території, яка є не промисловою, але має значний туристично-рекреаційний потенціал. Крім цього, до 2022 року Закарпатська область має підготуватися до прийняття зимових Олімпійських та Параолімпійських ігор в Україні. Згідно зі світовою практикою, належне функціонування 10 готельних номерів мають забезпечувати від 4 до 20 спеціалістів. Відповідно, до початку зимових Олімпійських та Параолімпійських ігор у 2022 році необхідно підготувати близько 120 тисяч фахівців. Тому є над чим працювати: актуальність підготовки фахівців очевидна. Підготовка фахівців за напрямом «Готельно-ресторанна справа» передбачає оволодіння професійними знаннями з менеджменту, маркетингу, економіки, технології та організації готельного та ресторанного господарства, інформаційних технологій в готельно-ресторанній справі та інших дисциплін.
Навчання на цій спеціальності вимагає доброго знання іноземних мов…
Звичайно, навчальний план бакалавра передбачає поглиблене вивчення англійської, німецької та словацької – на вибір студента. Додатково плануємо увести факультативні заняття з угорської, російської та французької мов. Важливо також, що факультет та його структурні підрозділи є активними учасниками міжнародного співробітництва, зокрема з такими країнами, як Австралія, Туреччина, Німеччина, Швейцарія, США, Росія, Угорщина, Словаччина, Польща, Чехія, Сербія, Австрія. Особливістю навчального плану підготовки бакалавра з готельно-ресторанної справи в УжНУ є те, що він, поряд з нормативними, містить низку варіативних економічних, медичних та правових дисциплін, які передбачають надання знань, необхідних для відкриття власного готельного та ресторанного підприємства.
Які країни, на Вашу думку, можуть бути зразком для побудови і розвитку туристичної інфраструктури?
Поза конкуренцією – США. Розвиток туристичної інфраструктури там випереджає Україну і навіть європейські країни на десятиліття. Американці вкладають дуже багато коштів у розвиток туризму. Наприклад, готелі, які в них втратили свій актуальний, сучасний вигляд перепрофільовуються під, наприклад, хоспіси. Замість старих готелів будують нові, щоб бути конкурентно спроможними з країнами Європи. Американці мають найбільший прибуток від туризму.
На яких абітурієнтів чекаєте під час вступної кампанії?
На людей, зацікавлених у роботі в сфері обслуговування. Дуже б хотілося, щоб дійсно прийшли ті, хто хочуть стати висококваліфікованими фахівцями і обрали фах «по душі», а не для того, щоб просто отримати диплом про здобуття вищої освіти. В нас специфічний факультет, ми багато подорожуємо, в нас багато практики, стажування в Туреччині, Греції, Шрі-Ланці, Індонезії, США, європейських країнах. Ця практика є непростою, вона триває 5 місяців, але студенти під час її проходження можуть заробити кошти, а головне – на власні очі побачити і відчути реальну роботу за спеціальністю. Вони приїжджають вже готовими фахівцями, що головне – можуть сміливо реалізувати свої знання в улюбленій справі.
Олексій Шафраньош







