Новини

24.04.2020
2365

Дистанційне навчання на факультеті математики та цифрових технологій

Дистанційне навчання на факультеті математики та цифрових технологій

Карантин продовжується, а отже, разом з ним  і дистанційне навчання студентів в УжНУ. Ми вирішили дізнатися, як йде освітній процес у заступника декана факультету математики та цифрових технологій Павла Мулеси.

 

Як, в яких формах відбувається дистанційне навчання на факультеті?

З технічної точки зору, дистанційну форму навчання теж можна поділити на "очну" і "заочну". Під "очною" формою я маю на увазі "живе" онлайн спілкування між студентами та викладачами за допомогою сервісів відеоконференцій, аудіозв'язку та вбудованих чатів (або інших месенджерів). До "заочної" дистанційної форми можна віднести навчання, що базується на сервісах, які для проведення занять не потребують одночасної присутності викладачів та студентів в режимі онлайн: матеріали та завдання до них викладач опубліковує заздалегідь, а студенти, у зручний для них час, мають можливість опрацювати ці матеріали. Викладачі також можуть наперед встановити часові рамки, протягом яких студенти повинні виконати певні завдання.

 

Які особливості впровадження дистанційного навчання на факультеті математики та цифрових технологій?

 Особливості впровадження дистанційного навчання на факультеті математики та цифрових технологій випливають, безпосередньо, із назви факультету: наші викладачі та студенти мають  достатньо високий рівень цифрової грамотності, тому якихось особливих проблем з організацією дистанційної форми навчання не виникало. На підтвердження цього можу сказати, що велика кількість викладачів факультету протягом карантину пройшла тести з цифрової грамотності, запропоновані Міністерством цифрової трансформації України і  отримали відповідні сертифікати. Користуючись нагодою, якщо когось цікавить згадане тестування, надаю посилання:

 https://osvita.diia.gov.ua/  

 Варто зазначити, що  частина  викладачів факультету успішно користувалися сервісами, що дають можливість організувати освітній процес дистанційного навчання ще задовго до введення карантину. До речі,  згадав курйозний випадок, коли одна з навчальних дисциплін, що викладається студентам нашого факультету,  була чи не основною причиною перенавантаження серверу електронного навчання moodle, у зв'язку з різким збільшенням кількості зданих студентами лабораторних робіт у вигляді зображень. Але це питання також оперативно вирішилося. 

Хочу детальніше зупинитися на технічних та організаційних моментах впровадження дистанційного навчання на ФМЦТ. В перші ж дні після введення карантину ми почали активно тестувати альтернативні способи організації дистанційного навчання та писати короткі базові інструкції щодо їх використання. Так, окрім таких звичних для користувачів сервісів як електронна пошта, viber, skype, moodle, ми почали використовувати сервіси, що входять до складу пакету g-suite від google, підписку на які нам щороку надає Ужгородський національний університет. До найбільш зручних та часто використовуваних сервісів можна віднести безлімітний google диск, google calendar, де можна запланувати та проводити, наприклад, відеонаради зі співробітниками чи онлайн-лекції зі студентами за допомогою сервісу google meet. І все це з можливістю застосування списку користувачів корпоративної пошти (наприклад для автоматичного запрошення до відеонарад) та великою кількістю інших переваг. Ще однією простою та зручною альтернативою платформі дистанційного навчання moodle є сервіс google classroom, а в деяких моментах більш зручним для організації дистанційних занять викладачі визнали платформу Zoom

Щодо організаційних моментів, можу виділити наступні:

1) викладачі мають досить велику свободу у виборі зручного для них способу організації дистанційного навчання;

2) у нас давно існують як викладацькі так і студентські групи у Viber та інших месенджерах (Telegram, WhatsApp, Messenger та ін.);

3) ми вже кілька років поспіль ведемо сторінку нашого факультету на facebook та instagram.

Все це дало змогу викладачам та студентам ФМЦТ швидко адаптуватися до нових умов організації освітнього процесу та бути завжди на зв'язку.

Насамкінець, хочу наголосити - нехай жоден карантин не стане на вашому шляху до успіху! Вчіться відповідально, відпочивайте весело і пам'ятайте - незабаром сесія ;) Тому на хвороби не має часу - БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

 

 

розмову вів

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: