Новини

22.05.2023
94

Конгрес ESMO Breast Cancer 2023 – що нового?

Конгрес ESMO Breast Cancer 2023 – що нового?

Щорічний Breast Cancer конгрес ESMO (Європейського товариства медичних онкологів) традиційно відбулася у м. Берлін (Німеччина) з 11 по 13 травня 2023 р.

Як і завжди, співробітники кафедри онкології та радіології ФПОДП (завідувач д. мед. н., проф. Є.С. Готько) прийняли участь в зібранні – переважно онлайн, з відомих логістичних обмежень. Доценту кафедри Святославу Жеро пощастилося бути присутнім на захді оффлайн.

Конгрес  проходив у одному з найвідоміших експоцентрів – Hub27 Messe Berlin у вигляді секційних та пленарних засідань, а також стендових доповідей. Режим роботи конгресу досить інтенсивний – з 08.45 до 18.00. З 18.30 – сателітні симпозіуми фармвиробників.

Ключова тематика зібрання – сучасна діагностика та лікування раку молочної залози, а також проміжні та підсумкові результати клінічних досліджень з раку молочної залози.  Акцент зроблений на молекулярно-генетичному скринінгу жіночої популяції з метою виділення груп підвищеного ризику захворювання на рак молочної залози, а також, спираючись на результати секвенування ДНК – пошук шляхів подальшої індивідуалізації, «тейлоризації» лікування. Обговорено впровадження в широку клінічну практику новітніх таргетних та іммунопрепаратів. З огляду на реальний стан фінансування медичної галузі в країнах Європи та онкологічної практики зокрема, були обговорені питання доступності новітніх фармакологічних розробок для широкого загалу пацієнтів, в т.ч., з урахуванням поняття «фінансової токсичності». Проведене також підсумкове опитування учасників, за результатами проходження якого видані сертифікати.

Одержана інформація буде використана нами в науковій та педагогічній роботі кафедри, а також у лікувально-діагностичному процесі на клінічній базі.

Підготував: доц. Жеро С.В.

Категорії: