Науково-навчальнй центр Мікробіології та Біотехнології «MікроБіоТех» створений наказом ректора № 35/01-04 від 10 жовтня 2022 року .
Директор науково-навчального центру Мікробіології та Біотехнології «MікроБіоТех» д.б.н., професор Кривцова Марина Валеріївна
Основні напрямки діяльності Центру:
І. Розробка наукових передумов та технологій отримання:
- антимікробних засобів на основі скринінгу речовин натурального та синтетичного походження;
- біологічно активних добавок, композитів, біоконсервантів;
- композицій з антимікробною та антибіоплівкотвірною активністю,
- спеціалізованих косметичних та засобів гігієни;
- продуктів функціонального харчування;
- обґрунтованої доказової бази застосування препаратів з антимікробною активністю для ефективної санації та корекції мікробіому із використанням фітосептиків, пробіотиків, бактеріофагів;
- мікроклональне розмноження рослин-продуцентів біологічно активних речовин;
- технологій отримання та переробки рослинної сировини;
ІІ. Дослідження, контроль та моніторинг:
- мікробіологічного статусу організму в нормі та при патології;
- чутливості мікроорганізмів до антибіотиків, антисептиків, бактеріофагів та ефективності антимікробних засобів,
- розробка локальних протоколів використання антимікробних препаратів;
- антимікробної резистентності на транскордонних територіях у ланцюгу людина-навколишнє середовище, розробка наукових засад попередження розвитку мікробної толерантності до антимікробних препаратів;
- залишкових концентрацій антибіотиків у продуктах харчування, воді та ґрунті;
- мікробіологічного профілю об’єктів довкілля, якості харчових продуктів, води, засобів гігієни тощо;
ІІІ. Створення ефективної системи наукової кооперації із іноземними науковими установами для реалізації спільних завдань, що забезпечуватиме обмін досягненнями та реалізацію спільних проєктів, використання можливостей наукових груп (наукових кадрів, лабораторної та виробничої бази);
ІV. Залучення професорсько-викладацького складу, аспірантів, магістрантів і студентів до вирішення важливих науково-практичних завдань Центру для підготовки фахівців у галузі біотехнології, мікробіології та харчових технологій дозволить посилити зв’язки між фахівцями різних наукових груп для обміну досвідом, створить умови для підвищення кваліфікації членів наукових груп, що дасть змогу формувати прогресивний кадровий потенціал області;
V. Організація навчально-тренінгових заходів, конференцій, інформаційно-навчальних заходів.
Адреса та контакти: