Новини

25.09.2017
3478

Відкрий себе світові. 27 вересня - Всесвітній день туризму

Відкрий себе світові. 27 вересня - Всесвітній день туризму

 

Туризм – один із видів активного відпочинку, який асоціюється з подорожами, пізнанням світу та відкриттям нових територій, торгівельними, дипломатичними та релігійними місіями. Однак є люди, для яких туризм - це життя, сповнене постійного навчання, розуміння природи та особистого виховання.

 Всесвітній день туризму відзначається вже понад тридцять років і збирає навколо себе людей для яких це не робота чи хобі, а безперервний потік емоцій, вражень та щодень нові відкриття. Це свято тих, хто хоч раз вибирався з повсякденної суєти на відпочинок у незвідані місця, та тих – хто вміє зробити цей відпочинок незабутнім. Саме з цієї нагоди ми вирішили розповісти про факультет туризму та міжнародних комунікацій Ужгородського національного університету, який виховує фахівців цієї галузі та справжніх поціновувачів пригод.

 Факультет туризму та МК - один із наймолодших підрозділів університету, який достойно зайняв свою нішу у рейтингу успішних факультетів УжНУ, що підтверджують  щорічні  успішні вступні компанії. Нині на факультеті навчається більше  400 студентів денної та заочної форми навчання зі спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр» та «магістр».

 

 Успішно витримати зростаючу конкуренцію на ринку праці туризму і готельно-ресторанного бізнесу можна тільки завдяки високій якості туристичного   сервісу,  рівень обслуговування якого залежить від ґрунтовної спеціальної підготовки персоналу, тому навчальні плани студентів передбачають професійне вивчення фахових дисциплін та поглиблене вивчення іноземних мов, зокрема: англійської, німецької, словацької, французької, іспанської. Завдяки цьому студенти проводять безкоштовні екскурсії містом Ужгород на англійській та іспанській мовах.

Студенти нашого факультету практикуються на кращих базах Словаччини, Польщі, Іспанії,  США, Канади, Таїланду, ОАІ, Туреччини. Зокрема, з кожним роком відпрацьовується співпраця з провідними організаціями та установами туристичної галузі, які здатні забезпечити їх практичну спрямованість. Так,  з грудня 2016 року студенти успішно проходять практики-стажування на базі готельної мережі  «Alexandra Complex», яка включає 10 кращих готелів Словаччини - «Alexandra Hotel****», «Sport Hotel***», «Alexandra Wellness Hotel***», «Avena Relax Hotel***», «Oresnica Hotel***»  з безкоштовним проживанням, триразовим харчуванням і трансфером.

Угода про міжнародну співпрацю з туристичною компанією «SARPEDON TRAVEL (Турецька Республіка) забезпечує     стажування студентів на узбережжі Егейського та Середземного морів у курортних районах Анталії, Аланьї, Кемеру, Белеку, Сіде та Мармарису з безкоштовним медичним страхуванням, проживанням, триразовим  харчування та трансфером.  

Вже третій рік поспіль студенти 1-4-х курсів від’їжджають на безкоштовне семестрове навчання у Поморську академію  в Слупську (Польща); 5-ий рік триває міжнародна співпраця кафедри туристичної інфраструктури та сервісу факультету і кафедри туризму Політехнічного університету в Їглаві (Чеська Республіка), в рамках якої 12-15 вересня 2017 року вже традиційно відбувся чесько-український воркшоп в межах УжНУ.

Студенти факультету демонструють високий професійний рівень підготовки на Всеукраїнських олімпіадах з туризму. Так, студентка 5 курсу Аліна Пішкар на ІІ Етапі Всеукраїнської олімпіади з туризмознавства  виборола ІІ місце серед 60 учасників України, а  Кароліна Срібна  - здобула почесне ІІ-ге місце в теоретичному блоці знань та ІІІ-є командне місце  у квесті «Welcome to Kijiv» (капітан команди Орест Геча). Варто зауважити, що загалом у цьому конкурсі взяли участь понад 80 студентів-туризмознавців із 33 вузів України.

Студенти багато подорожують – на Скелі Довбуша, карстові печери Поділля, Плішку, Скалку, Синевир, туристично-краєзнавчі експедиції – сплав по ріках Тиса та Боржава, Деренівська купіль, музеї села Колочава, страусина та оленяча ферми, сироварня Хустщини тощо.  Також ми є організаторами та учасниками таких фестивалів як: «Парад наречених», різдвяна акція «Миколайчики», «Бульк-Фест», благодійна акція до Всесвітнього дня сиріт з відвідуванням дитячих сиротинців, відкриття велоцентру в Ужгороді, участь у міжнародних туристичних форумах «Тур’євроцентр Закарпаття - 2016», «Словацький ярмарок  вакансій – 2016», форум «Молодь змінить Україну».

 

Випускники  з напряму підготовки «Туризм» згідно з Державним класифікатором професій можуть працювати на посадах: директор оздоровчого, спортивного, туристського комплексу; керівник туристичного підприємства та готельного господарства; менеджер міжнародного туризму; гід-перекладач; завідувач бюро подорожей та екскурсій; начальник туристичної бази і туристичного табору; директор (керівник) малого підприємства в галузі туризму; консультант з туризму в апараті органів державної влади; інспектор з туризму та ліцензування туристської діяльності; головний фахівець з туризму; головний метролог туристських послуг; інструктор-методист з туризму; керівник рекламного відділу; фахівець з методів дослідження туристського ринку тощо.

Випускники  з напряму підготовки «Готельно-ресторанна справа» згідно з Державним класифікатором професій можуть працювати на посадах: керівників (президент асоціації, концерну, корпорації, генеральний директор готелю чи туристичного комплексу, директор готелю, виставкового центру, ресторану, турфірми, менеджер з економіки, завідувач відділом, начальник експлуатації тощо); спеціалістів з адміністративної роботи (головний адміністратор служби прийому та розміщення у готелі, головний інженер та метрдотель в ресторані); спеціалістів матеріально-технічного забезпечення (економіст зі збуту, начальник відділу збуту , начальник відділу збуту та ін.);  у маркетингових та комерційних відділах (начальник відділу, комерційний агент комівояжер, брокер та ін.); спеціалістів відділу зовнішньоекономічної діяльності (начальник відділу, спеціаліст та ін.); менеджер з персоналу;  спеціалістів в підрозділах по виробництву, реалізації та організації споживання товарів, продукції ресторанного господарства та послуг (начальник виробництва в ресторанах, технолог, шеф-кухар);  агент з організації туризму; фахівець з туристичного обслуговування;  екскурсознавець, гід, екскурсовод;  туризмознавець; фахівець з готельної та ресторанної справи; адміністратор готелю;  ресторатор; керівник малого підприємства в сфері готельного і ресторанного бізнесу.

Під час святкування 27 вересня Всесвітнього дня туризму і в його рамках візьмемо  участь у міжнародному форумі «Тур’євроцентр Закарпаття - 2017», подорожуватимемо по карстових печерах Тернопільщини, а також проведемо посвяту у студенти першокурсників, Кубок декана з міні-футболу.

 

    Наталія Габчак     

 декан факультету туризму та МК                     

 

 

 

 

 

 

 

Категорії: