Новини

26.02.2024
429

Відійшов у вічність Василь Васильович Суран

Відійшов у вічність Василь Васильович Суран

З глибоким сумом повідомляємо, що 21 лютого 2024 року на 77 році життя перестало битися серце нашого колеги, доктора фізико-математичних наук, професора кафедри квантової електроніки фізичного факультету Сурана Василя Васильовича.

Народився Василь Васильович 9 лютого 1948 року в місті Мукачево Закарпатської області. Після закінчення Мукачівської середньої школи №5 у 1965 році вступив на фізико-математичний факультет Ужгородського державного університету, який закінчив у 1970 році. Вся його подальша навчальна та трудова діяльність пов’язана з фізичним факультетом рідного університету.

В аспірантурі займався дослідженням взаємодії потужного лазерного випромінювання з атомами у вільному стані. Ним вперше було експериментально виявлено явище утворення двозарядних іонів в процесі багатофотонної іонізації атомів. За результатами цих досліджень у 1979 році захищає кандидатську дисертацію у Фізичному інституті ім. Лебедєва АН СРСР (м Москва).

Дисертацію на здобуття ступеня доктора фізико- математичних наук захистив у 1999 році в Інституті фізики НАН України (м. Київ). Паралельно з науковою роботою проводив викладання ряду навчальних курсів на кафедрі квантової електроніки.

Василь Васильович – автор та співавтор понад 200 наукових статей. Згідно з даними Google Scholar h- індекс цитування його робіт дорівнює 15. 

Василь Суран був толерантною людиною, хорошим колегою. Охоче ділився своїми знаннями з молодими колегами та студентами.

Колектив кафедри квантової електроніки та фізичного факультету висловлюють глибоке співчуття родині та розділяє з нею глибокий сум у зв’язку зі смертю Василя Васильовича Сурана. Нехай пам'ять про нього збережеться у серцях усіх , хто знав його та працював з ним.

Прощання відбудеться 24 лютого о 11.30 год. в Будинку панахид на Кальварії, а похорон – на цвинтарі в передмісті  Ужгороду в Горянах.

 

За інформацією кафедри квантової електроніки

Категорії: