Новини

05.03.2024
1797

В УжНУ відбулося засідання науково-технічної ради

В УжНУ відбулося засідання науково-технічної ради

У понеділок, 04 березня, відбулося чергове засідання науково-технічної ради. Серед основних питань - звіти про наукову діяльність Науково-дослідного інституту карпатознавства і факультету здоров’я та фізичного виховання.

Першою звітувала заступниця декана з наукової роботи факультету здоров’я та фізичного виховання, доктор педагогічних наук Світлана Стеблюк, яка доповіла про результати наукової роботи факультету  за 2023 рік та завдання на 2024 рік.

Упродовж звітного періоду факультет здоров’я та фізичного виховання відзначився значними досягненнями в науковій сфері. Зокрема, науково-педагогічними працівниками було видано шість монографій, три навчальні посібники та опубліковано 79 наукових статей, з них 21 стаття у виданнях, індексованих у міжнародних наукометричних базах даних Scopus та Web of Scienсe. Також, науковцями факультету подані дві заявки на отримання патентів України на винахід та корисну модель, які стосуються пристрою для підводного витягування хребта, що свідчить про потенціал факультету у сфері наукових розробок.

Заступниця декана з наукової роботи не залишила поза увагою і плідну наукову діяльність студентів факультету. Зокрема, студентка 1 курсу Вікторія Красна отримала диплом І ступеня у Всеукраїнському конкурсі наукових робіт серед молоді імені Олександра Яременка, студентка 3 курсу Меланія Думнич отримала диплом ІІ ступеня у ІV Всеукраїнському творчому конкурсі для студентської молоді «Здорова дитина – здорова нація», студентки Тетяна Спірін та Анастасія Топча зайняли ІІІ місце у Конкурсі інноваційних ідей «Cтартап-УжНУ: інновації заради майбутнього!», які представили проєкт «COMFORT CITY». Метою проєкту «COMFORT CITY» є полегшити особам з інвалідністю пересування містом, уможливити доступність відвідування різних закладів як медичних, так й освітніх, розважальних, поширити інформацію про проблему і можливість її вирішення.

Не менш важливим було й участь чотирьох студентів факультету у міжнародних проєктах «Beyond the Borders» та «Zoom in, Zoom out» (Жешув, Польща) в рамках програми Erasmus+ Youth Exchangeм.

 На завершення, Світлана Стеблюк зазначила, що факультет здоров’я та фізичного виховання активно підтримує наукову діяльність викладачів, аспірантів та студентів, надаючи можливість публікації їх результатів у науковому періодичному виданні «Педагогічна інноватика: сучасність та перспективи», що входить до переліку наукових фахових видань України з категорією "Б".

Про результати роботи Науково-дослідного інституту карпатознавства доповів директор інституту, кандидат історичних наук Ігор Прохненко. Ключовим спрямуванням досліджень НДІ  є вивчення давньої та середньовічної історії населення Верхньотиського регіону, як частини Карпато-Дунайського ареалу на базі археологічних досліджень і даних письмових джерел. Співпраця Інституту з науковими установами у різних містах України, такими як Львів, Луцьк, Чернівці, Хотин, Кам'янець-Подільський, Київ, Кропивницький та Одеса, свідчить про широкий діапазон інтересів та обмін досвідом між науковцями. Крім того, Інститут підтримує тісні зв'язки з науковими установами суміжних країн, такими як Угорщина, Словаччина, Чехія, Румунія та Молдова, що дозволяє розширити горизонти досліджень та збагатити аналіз наукових даних.

Результати польових і лабораторних досліджень співробітників НДІ відображені у вітчизняних і зарубіжних статтях, апробовані під час виступів на міжнародних наукових конференціях. Зокрема, за звітний період 2019-2023 рр. співробітники НДІ взяли участь у 49 всеукраїнських та міжнародних конференціях, опубліковали 73 статті, в тому числі у виданнях, що індексовані у міжнародних наукометричних базах даних Scopus та Web of Scienсe. У 2021 році спільно з різними підрозділами факультету історії та міжнародних відносин була проведена міжнародна наукова конференція «Проблемні питання давньої історії Карпатського ареалу, присвячена 90-річчю з дня народження проф. Е. Балагурі». Ця подія виявилася плідною для обміну ідеями та науковими дослідженнями, що сприяло подальшому розвитку наукової спільноти та розширенню знань у галузі карпатознавства.

Також на науково-технічній раді була розглянута конкурсна справа, зокрема: подання на Вчену раду університету про присвоєння вченого звання старшого дослідника доктору філософії, старшому науковому співробітнику кафедри неорганічної хімії Бабуці Тетяні Ярославівні.

 

За інформацією науково-дослідної частини

Категорії: