Новини

08.03.2024
362

У рамках реалізації Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» відкрито кіберполігон на кафедрі ТЕІБ

У рамках реалізації Проєкту USAID  «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»  відкрито кіберполігон на кафедрі ТЕІБ

На початку 2024 року, Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет»  отримав обладнання та програмне забезпечення від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Технічна допомога надана USAID через Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» включає 40 одиниць комп'ютерного обладнання та 40 ліцензій на використання ПЗ (20 Windows, 20 Microsoft Office), якa дала змогу створити на кафедрі твердотільної електроніки та інформаційної безпеки (ТЕІБ) УжНУ полігон кібербезпеки для комплексного навчання багаторівневого захисту від кібератак, відкриття якого відбулося нещодавно. У заході взяли участь доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України, президент Української асоціації нейрохірургів, член тренувального комітету Європейської асоціації нейрохірургічних товариств, ректор  УжНУ Володимир Смоланка та начальник Управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в Закарпатській області Петро Маркевич.

 

Також завідувач кафедри ТЕІБ Василь Різак передав вітання від заступника голови Закарпатської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександра Пацкана та заступника начальника відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Департаменту кіберполіції НПУ Михайла Танчинця.

Відкриття кіберполігону розпочалося з короткої презентації координатора Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» від УжНУ, завідувача кафедри ТЕІБ Василя Різака. Він акцентував увагу на тому, що кіберполігон використовуватиметься  для моделювання реалістичних сценаріїв кібератак та захисту в безпечному та контрольованому середовищі не лише для здобувачів освіти, але і для підвищення кваліфікації та компетентності фахівців з кібербезпеки, ветеранів бойових дій, державних службовців, посадових осіб органів самоврядування. Планується  проводити науково-дослідну роботу та експерименти з використанням новітніх технологій та методик з кібербезпеки, а також сприяти розвитку культури кібербезпеки в суспільстві та популяризації професії кіберексперта. Професор Василь Різак коротко проінформував про основні сценарії роботи полігону та завдання червоної та синьої команд. Підкреслив, що сценарії розробляються спільно зі співробітниками компанії UnderDefense і є максимально наближеними до ситуацій, з якими фахівці з кібербезпеки зустрічаються в реальному житті.

 

Василь Різак розповідає про проєкт USAID

Завідувач кафедри ТЕІБ нагадав, що в Ужгородському національному університеті наразі навчається 148 майбутніх спеціалістів з кібербезпеки і завдяки підтримці від Проєкту USAID Кібербезпека вони отримали можливість проводити наукові дослідження, готуватися до участі у студентських кіберзмаганнях, вдосконалювати навички з проведення тестування на проникнення та отримувати нові знання з інформаційної безпеки.

Наприкінці свого виступу Василь Різак щиро подякував всім причетним до створення сучасного кіберполігону кафедри ТЕІБ.

Ректор ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Володимир Смоланка зауважив, що співпраця з такими організаціями, які спрямовані на кіберзахист, значно сприяє якісному навчанню наших студентів. «Радий бути причетним до такої події. Таким чином, ми зробимо критично важливу інфраструктуру України стійкішою до кібератак через формування взаємовідносин у командах захисту та нападу. Сподіваємось, що майбутній кадровий потенціал, який зараз отримав потужну зброю для зростання, стане міцним кіберзахистом для нашої України! »,- зауважив ректор.

 

Петро Маркевич, начальник управління Держспецзв’язку в Закарпатській області: «Наша співпраця із Ужгородським національним університетом триває вже багато років. Нещодавно ми підписали Меморандум про співпрацю між Держспецзв’язку та УжНУ, що дасть можливість продовжити навчання наших майбутніх співробітників. Важливо розуміти, що кіберзахист є однією з ключових складових нашої перемоги над окупантами. Ми, зі свого боку, будемо робити все можливе, щоб передати найцінніші знання нашим студентам. Слава Україні!»

Петро Маркевич

 

Загалом, Проєкт USAID Кібербезпека передав 5 тисяч одиниць техніки та 4 тисячі ліцензій для 25 університетів. Це понад 50% усіх ЗВО України, де проводиться навчання за спеціальністю «Кібербезпека та захист інформації». Більшість закладів, які отримали техніку, постраждали від обстрілів та бомбардувань Росії або втратили приміщення для навчання, тож нове комп’ютерне обладнання допоможе їм відновити освітній процес.

Ужгородський національний університет – один з найбільших та кращих університетів Карпатського регіону. Заклад також готує провідних фахівців, які займаються захистом комп'ютерних систем і мереж від кіберзагроз. На практиці студенти використовують свої знання та навички для запобігання, виявлення та блокування дій зловмисників.

Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» працює над зменшенням та потенційним усуненням вразливостей кібербезпеки в секторах критичної інфраструктури України, а також над розвитком нових кадрів у кібербезпеці, розбудовою потенціалу талантів, та над посиленням спроможності України у підготовці до кібератак.

 

Яна Легеза

Валерія Фонтош

 

 

Категорії: