Новини

06.10.2017
935

СТУДЕНТИ ФСН ДОЛУЧИЛИСЯ ДО ПЕРЕГЛЯДУ ДОКУМЕНТАЛЬНО-МИСТЕЦЬКОГО ПРОЕКТУ «СІМ ІСТОРІЙ УСПІШНИХ РОМСЬКИХ ЖІНОК УКРАЇНИ»

СТУДЕНТИ ФСН ДОЛУЧИЛИСЯ ДО ПЕРЕГЛЯДУ ДОКУМЕНТАЛЬНО-МИСТЕЦЬКОГО ПРОЕКТУ
«СІМ ІСТОРІЙ УСПІШНИХ РОМСЬКИХ ЖІНОК УКРАЇНИ»

6 жовтня у приміщенні читальної зали Наукової бібліотеки УжНУ відбувся показ фільму «Сім історій успішних ромських жінок». Це – перший документальний проект про сучасних українських жінок ромського походження, які реалізували себе у громадській діяльності, мистецтві та літературі.Перед цим фільм було презентовано для ромських громад і широкої публіки в Мукачеві, Хусті, Виноградові, Великих Лучках.

Документальний проект створено громадською організацією «Платформа для змін «Ре:Дизайн» за підтримки Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» (режисер – Роман Блажан). Презентували проект менеджер Ромської програмної ініціативи Сергій Пономарьов та координатор з питань комунікацій зі ЗМІ фонду «Відродження» Радослава Чекмишева.

Відома українська ромологиня, співавторка та наукова консультантка, кандидат історичних наук Наталія Зіневич упродовж перегляду знайомила присутніх із кожною героїнею й презентувала головні віхи роботи над фільмом.

Студенти спеціальностей «соціальна робота», «психологія», 3 курсу спеціальностей факультету іноземної філології та учні загальноосвітніх шкіл I-II ступенів № 13 та № 14 м. Ужгорода мали чудову нагоду дізнатися про життя і творчість актриси Київського музично-драматичного ромського театру «Романс» Міли Крикунової, співачки й танцюристки Людмили Карафетової з Харкова, заслуженої артистки України Любові Власової з Дніпра, співачки Жужуни Дудучави з Одеси, поетеси Раїси Набаранчук (Рані Романі) з Києва, очільниці громадської організації «Романо дром» Марини Казанської з Чернігова та президентки Ромського жіночого фонду «Чіріклі» Юлії Кондур.

У обговоренні документального фільму взяли участь представники ромських громадських організацій Ужгорода – Мирослав Горват, Юрій Мандич, Вільгельм Пап, Цино Балог, директор Ужгородської школи № 13 Денис Вароді.З критичною оцінкою та власними рефлексіями над переглянутим фільмом виступила відома закарпатська ромологиня Євгенія Навроцька.

Сподіваємось, що захід збагатить знання учнівської та студентської молоді про ромську культуру та громадське життя ромів України й стане додатковим стимулом до участі у проекті інтеґрованої сертифікатної програми «Ромські студії в УжНУ», що також підтриманий міжнародним фондом «Відродження» (м. Київ).

 

Михайло ЗАН
доцент кафедри політології і державного управління

Категорії: