Новини

03.05.2024
2462

Відбувся фінал конкурсу «Cтартап – УжНУ: Вперед до інновацій!»

Відбувся фінал конкурсу «Cтартап  – УжНУ: Вперед до інновацій!»

У четвер, 2 травня, відбувся фінальний етап конкурсу «Cтартап  – УжНУ: Вперед до інновацій!», до якого були відібрані кращі проєкти з попередніх етапів змагання.

Відкрив фінальний етап конкурсу інноваційних ідей проректор з наукової роботи Іван Миронюк. До складу експертної комісії конкурсу ввійшов Михайло Маргіта,  заступник міського голови Ужгорода, Ольга Травіна, директор департаменту  соціального захисту населення Закарпатської ОВА, Михайло Сливка, керівник та медичний директор стоматологічної клініки «Естет», Юрій Попик, засновник та генеральний директор виробничого підприємства ТОВ «ЕМ ДЖІ ГРУП», Андрій  Варцаба, директор  Закарпатського відділення Малої академії наук України, Наталія Німець, директор підприємства ТОВ «Закарпаттяенергозбут», Василь Кепич, директор студмістечка УжНУ, Василь Мостовий, генеральний директор ТОВ «Науковий парк Ужгородського національного університету», Катерина Скубенич, начальник науково-дослідної частини УжНУ, Катерина Ковальчук, заступник начальника науково-дослідної частини УжНУ, Ганна Костьов’ят, доцент кафедри фінансів та банківської справи, координатор «Стартап-центру УжНУ»,  Ольга Лукач, начальник відділу організації та впровадження наукових розробок УжНУ, Наталія Фречка, начальник відділу науково-технічної інформації УжНУ, Олександра Паллаг, директор НДНЦ молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок УжНУ та Тетяна Бабука, координатор відділу наукової грантової діяльності УжНУ.

Загалом у фінальній частині конкурсу взяли участь 10 проєктів. Зрештою, за рішенням експертної комісії було визначено переможців.

Перше місце отримали два проєкти. Серед них проєкт «Крісло колісне трансформер» студентів факультету здоров'я та фізичного виховання Андріани Чопей та Анни Максимової. Крісло колісне трансформер - це інноваційний механізм, який дозволяє регулювати висоту за допомогою спеціальних пружин-підіймачів. Дана функція дає змогу користувачам підіймати сидіння крісла і створює комфортне та безпечне сидіння за допомогою ремнів безпеки для людей з обмеженими можливостями.

Також перше місце отримав проєкт «Пристрій ідентифікації положення дронів в умовах радіоелектронної боротьби»  студентів  факультету інформаційних технологій Василя Батрина та Анастасії Шкирти. Основною метою проєкту є створення інноваційного рішення, яке зможе визначати з максимальною можливою точністю розташування безпілотних літальних апаратів у складних умовах радіоелектронної боротьби. Враховуючи дедалі більше значення безпілотників у сучасних військових боях, здатність точно визначати їх місцезнаходження при втраті сигналу GPS, стала незамінною для оборони та безпеки країни. Пристрій розрахований на роботу в діапазоні низьких частот.

Друге місце отримавстартап-проєкт «Digital Dental Patient Study Concept – стоматологічна освіта змішаної реальності», який представив завідувач кафедри терапевтичної стоматології Мирослав Гончарук-Хомин. Проєкт являє собою оригінальну навчальну платформу, методологію реалізації, алгоритм впровадження та набір цифрових навчальних матеріалів, які можуть бути імплементовані у структуру формальної та неформальної стоматологічної освіти на базі закладів вищої освіти, громадських організацій, провайдерів освітніх послуг, а також з власної ініціативи студентів, здобувачів та пошукачів, і характеризується можливістю залучення функцій аугментованої та змішаної реальностей у навчальний процес при обмежених фінансових ресурсах в процесі очної чи дистанційної форм навчання.

Третє місце отримали два проєкти. Серед них стартап-проєкт студентів факультету математики та цифрових технологій Андрія Вогара, Олександра Галя, Віктора Півкача та Ігоря Довганича. Вони представили проєкт «Інформаційна система життєдіяльності студмістечка УжНУ». Стартап-проєкт спрямований на розробку вебсайту, що містить актуальну інформацію про студмістечко УжНУ. Також вебсайт є платформою для цифровізації всіх процесів у гуртожитку між студентами та комендантами.

Також отримали третє місце представники стоматологічного факультету Булик Владислав та Мар’яна Сушкова з проєктом “Впровадження новітніх технологій АI в стоматологічну практику”. Проєкт спрямований на розробку та впровадження в стоматологічну практику AI-технологій із поєднання потужностей апаратної складової з метою удосконалення методу вибору тактики лікування, впровадження тактики паралельності роботи лікаря та допоміжного штучного інтелекту.

 

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: