Новини

18.03.2024
427

12-14 березня в місті Кошице (Словацька Республіка) пройшли Дні Харкова та Міжнародний форум «Україна - Словаччина»

12-14 березня в місті Кошице (Словацька Республіка) пройшли Дні Харкова та Міжнародний форум «Україна - Словаччина»

У зазначених заходах, що проводилися в рамках проєкту «Міста в розширеному європейському просторі», на запрошення директора Центру соціальних і психологічних досліджень Словацької академії наук (м.Кошице) Анни Калістової разом з колегами з УжНУ та міської ради Ужгорода взяв участь в.о. директора НН Інституту євроінтеграційних досліджень Петро Токар.

Форум відбувся за участі представників державних органів Словаччини та України, дипломатів, представників неурядових організацій, муніципалітетів, університетів та науково-технічних установ, представників бізнес-сектору та миротворчих організацій, які під час 4-х панельних дискусій виголосили численні доповіді, провели воркшопи і дискусії, поділилися проблемами і досвідом їх вирішення в умовах російсько-української війни та у майбутній відбудові України і розбудові нових багатосторонніх та двосторонніх відносин в усіх напрямах і сферах. Ішлося про захист критичної інфраструктури під час війни, створення мережі партнерства між організаціями у Словаччині та Україні, підтримку гуманітарних ініціатив, обмін досвідом у галузях високих технологій, нові підходи у розвитку добросусідства і транскордонного співробітництва.

 

Важливими акціями сторін стали підписані Меморандум про співпрацю між Державним космічним агентством України і Словацьким агентством з розвитку інвестицій та торгівлі, а також Меморандум про заснування науково-дослідного центру «SPIRIT» між АТ «ФЕД» і факультетом машинобудування Технічного університету в м. Кошице.

Завершилося спілкування учасників форуму відкриттям унікальної виставки малюнків дітей з Харкова та Харківської області від 6 до 17 років на тему «Світ, у якому я хочу жити» за сприяння Громадського об’єднання миротворців ООН. Виставка вже побувала у США і Канаді, Брюсселі і після Словаччини подорожуватиме іншими країнами Європи.

 Петро Токар презентував учасникам форуму від Києва, Харкова, урядових і науково-освітніх установ Словаччини та дипломатам колективну монографію «Європейські стратегії розвитку: досвід для України», видану в рамках реалізації НН Інститутом євроінтеграційних досліджень проєкта (2020-2023) «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку в УжНУ».

Категорії: