Новини

09.05.2023
1183

Студентський ракурс: що і як на факультеті математики та цифрових технологій і факультеті історії та міжнародних відносин УжНУ

Студентський ракурс: що і як на факультеті математики та цифрових технологій і факультеті історії та міжнародних відносин УжНУ

Попри повномасштабну війну Україна продовжує боротися, працювати, навчатися, волонтерити, донатити, кохати, творити — жити. УжНУ провів успішну вступну кампанію в шоковому 2022-у, прийняв студентів та абітурієнтів із різних куточків України й готується до нової вступної кампанії. Ми — найбезпечніший регіон і зобов’язані забезпечувати країну з тилу тим, чого через бойові дії тепер не можуть дати інші області. В тому числі готувати висококваліфікованих фахівців, які працюватимуть над розбудовою держави після перемоги. Цією публікацією розпочинаємо серію матеріалів, які допоможуть абітурієнтам краще зрозуміти наші факультети й дізнатися про навчання в УжНУ зсередини від тих, хто вже простує студентською стежкою.

Перші підрозділи, з якими вас знайомимо, — факультет математики та цифрових технологій і факультет історії та міжнародних відносин.

Даніела Рошко

Даніела Рошко — ексголова студентської ради факультету математики та цифрових технологій (ФМЦТ), ІІІ курс:

«Коли я вступала на факультет, не могла навіть уявити, скільки користі матиму. Памʼятаю себе до вступу: невпевнена в собі, без серйозних намірів на майбутнє і уявлення, що далі. За ці три роки мій світ змінився кардинально. Чим більше знань — тим більші можливості. Математика дає чіткість, змінює бачення на світ, допомагає аналізувати все, що відбувається навколо. Моя однозначна мотивація — це знання.

Складно назвати викладача з нашого факультету, який мені НЕ подобається. Звісно, кожному студенту краще даються різні предмети і цікаво кожному щось своє, але що справді я ціную в наших викладачах, — це людяність. Кожен відкритий до сприяння, допомагає знайти варіанти та готовий пояснити 1001 раз, якщо студент не зрозумів.

Студентський ракурс: що і як на факультеті математики та цифрових технологій і факультеті історії та міжнародних відносин УжНУНаш факультет закріпив за собою славу одного з найбільш згуртованих і водночас дружелюбних та відкритих до інших факультетів. Проводимо різні заходи: то зберемо на баскетбол і вечір кіно понад 60 осіб, то влаштуємо поїздку для понад 140 чоловік на природу. Є й менші заходи, які організовуються за декілька годин. Ось свіжий приклад: днями зранку захотіли пограти в футбол, оперативно організували – і в обід уже відбувся матч. Навіть спільна кава з групою та головою студентської ради або профкому чи просто вечір веселого дописуваня в чаті факультету — це надихає. Начебто все просто, але емоції завжди чудові. А ще у наших студентів-магістрантів є можливість навчатися за програмою двох дипломів в Італії — студенти навчаються 2 семестри тут, а ще 2 в Університеті Л’Аквіли, таким чином отримають два дипломи. Можна їздити й на семестрове навчання у різні країни Європи за програмами студентської мобільності, які доступні студентам усіх факультетів УжНУ.

Перспектив для випускників – море. Вихідці з нашого факультету можуть знайти себе в усьому, тому що математики — універсальні солдати. Світ ІТ завжди відкритий для нас. Навіть тепер багато студентів уже з 2 курсу працюють програмістами й менеджерами. Світ науки також зацікавлений в спеціалістах нашого факультету, ми можемо досліджувати математику більш детально, а можемо передавати свої знання молодшим поколінням у школах чи університетах. На собі відчула перевагу диплома нашого факультету. Побутує думка, що на диплом ніхто не дивиться, але це хибне твердження. Технічна освіта ніколи не буде зайва, її дуже цінують!»

Студентський ракурс: що і як на факультеті математики та цифрових технологій і факультеті історії та міжнародних відносин УжНУ

На ФМЦТ можна здобути освіту за спеціальностями: «Математика», «Прикладна математика», «Системний аналіз», «Середня освіта (Математика)».

Олександр Яцульчак

Олександр Яцульчак — голова профкому студентів факультету історії та міжнародних відносин (ФІМВ), ІІ курс:

«Я навчаюся на спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». Навчання дається досить легко, бо приблизно від 7 класу бачив себе в цій сфері. Я завжди приходив на пари з великою мотивацією і захопленням. На лекціях дізнаюся про те, як між собою взаємодіють різні країни, національності, представники релігійних груп, вже можу аналізувати події у світі – і це мотивує прокидатися зранку й іти по нові знання.

Студентський ракурс: що і як на факультеті математики та цифрових технологій і факультеті історії та міжнародних відносин УжНУУ нас справді професійні викладачі — багато з них молоді. Всі вміють зацікавлювати студентів, і мені це дуже імпонує. Ще з першого курсу сподобався як викладач Михайло Шелемба — відгукнувся його предмет про сучасні інформаційні процеси у міжнародних відносинах, бо це перетин інформатики та міжнародних відносин. Я добре знав його предмет, а сам викладач харизматичний, ерудований, багато чого знає, багато чим цікавиться. Тепер на другому курсі він викладає соціологію міжнародних відносин та релігійний фактор — без цього фахівець нашої спеціальності не зможе працювати. Він добре розбирається у різних сферах, а ще класно, що з ним можна не лише вести серйозні бесіди, а й пожартувати.

На нашому факультеті можна здобути якісні знання з усіх сфер: політики, права, соціології, вивчити мови тощо. Це дозволить розуміти і досліджувати світові події. Наші студенти беруть участь у міжнародних стажуваннях, програмах обміну тощо. На першому курсі я долучався до  цікавих програм, наприклад, їздив до Києва зі своєю одногрупницею в рамках проєкту «Модель молодіжної Парламентської асамблеї НАТО». Там мали змогу зустрітися з дуже крутитими спікерами, поспілкувалися навіть із Русланом Стефанчуком — Головою Верховної Ради. Основною метою було змоделювати сам процес прийняття рішень та більше дізнатися про НАТО як структуру та про Парламентську асамблею НАТО. Нещодавно наші студенти їздили на навчально-пізнавальну екскурсію до Словаччини та Австрії, перед тим були в Угорщині — серед них і першокурсники. Навіть попри дистанційне навчання наша молодь взяла участь у конкурсі «Студентська весна», долучилася до кіберспортивних змагань тощо.

Студентський ракурс: що і як на факультеті математики та цифрових технологій і факультеті історії та міжнародних відносин УжНУ

Випускник факультету матиме багато перспектив: стати дипломатом, міжнародним аналітиком, працювати у міжнародних організаціях, посольствах, консульствах. Ми вивчаємо комплексно різні предмети, щоб розуміти, як розвиваються країни, як побудоване їхнє законодавство, економіка. Також у нас багато контактів у закордонних університетах, тому можна продовжити навчання в магістратурі за кордоном».

На ФІМВ можна здобути освіту в галузі міжнародних відносин за спеціальностями «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії  (Міжнародні відносини, міжнародна інформація, країнознавство)», «Менеджмент», «Маркетинг», «Культурологія».

Антон Яблонський

Антон Яблонський — голова студради факультету історії та міжнародних відносин (ФІМВ), ІV курс:

«Я ще зі школи хотів вивчати історію — це мій вибір , тож і потрапив на цю спеціальність невипадково. Пари у нас дуже цікаві — викладачі зрозуміло пояснюють, доступно подають матеріал. Особливо цікаво було вже на першому курсі побувати на розкопках у Королеві, Хусті в Ужгородському замку. Уявляєш, у школі ти вивчаєш це в теорії, а тут можеш торкнутися історії буквально!? А ще у нас є археологічний музей, де зберігаються знахідки з розкопок і студентів, і викладачів, а деякі експонати представлені і в Ужгородському замку.

Якщо говорити про викладачів, то особливо запам’ятався Володимир Іванович Фенич. Дуже кваліфікований фахівець, і саме він спонукав дивитися на історію під різними кутами. Завжди потрібно пам’ятати, що історія була інструментом пропаганди у різних країнах. В історії не завжди все так, як описано, тому потрібно вивчати її з різних джерел, роздивлятися з різних кутів.

Студентський ракурс: що і як на факультеті математики та цифрових технологій і факультеті історії та міжнародних відносин УжНУПідхід до навчання сильно відрізняється від шкільного. Тут ти спираєшся не лише на підручник, а й самостійно досліджуєш, береш участь у розкопках, аналізуєш. Факультет надзвичайно дружний — студенти з викладачами мають багато спільних поїздок, влітку відбуваються археологічна та етнографічна практика. Під час першої ми шукаємо та досліджуємо пам’ятки краю, а під час другої вивчаємо його історію від самих носіїв культури: розпитуємо місцевих старожилів про історію сіл та історичні події, що їх люди застали особисто. На 3 курсі у нас музейно-архівна практика, а на 4 — екскурсійно-перекладацька, бо ми, крім англійської, поглиблено вивчаємо одну з мов країн ближнього зарубіжжя: словацьку, румунську, чеську, польську чи угорську. Також у нас маса конференцій, зустрічей, семінарів, презентацій не лише з історії, а й з міжнародних відносин. Хоч ми й один факультет, та з міжнародниками майже не перетинаємося у навчальний час, проте маємо спільні поїздки та активності. Наш декан Віталій Андрейко часто організовує поїздки у консульства в сусідніх країнах, куди можуть їздити і історики — так я побував в Угорщині. Наші студенти можуть брати участь у міжнародних практиках і стажуваннях, отримувати подвійні дипломи — український та польський. Також активно долучаємося до волонтерства, факультетських та університетських заходів.

Студентський ракурс: що і як на факультеті математики та цифрових технологій і факультеті історії та міжнародних відносин УжНУ

Випускники спеціальності «Середня освіта (Історія)» можуть працювати у школі або викладати в університеті. Ті, хто вчиться спеціальності «Історія і археологія», на 2 курсі обирають спеціалізацію: американістика — це поглиблене вивчення історії та культури Америки, а викладачі, що ведуть ці предмети, черпають знання безпосередньо у США; вивчення історико-релігійних та карпатознавчих студій дасть можливість працювати у музеях чи бути екскурсоводом; я вивчаю центральноєвропейські студії — тут поглиблено опановуємо історію сусідніх країн».

На ФІМВ можна здобути освіту в галузі історії за спеціальностями «Середня освіта (Історія)», «Історія та археологія (Археологія, Центральноєвропейські студії, Американістика)».

Ксенія Шокіна,

Медіацентр УжНУ

Категорії: