Новини

03.06.2022
1740

Володимир Лазур: «Енергетика, кібербезпека, оборонний комплекс, біомедична інженерія, телекомунікації та радіотехніка – всюди потрібні наші випускники»

Володимир Лазур: «Енергетика, кібербезпека, оборонний комплекс, біомедична інженерія, телекомунікації та радіотехніка – всюди потрібні наші випускники»

Продовжуємо публікувати матеріали важливого для абітурієнтів проєкту «Професії перемоги – абітурієнтам УжНУ». Сьогодні до вашої уваги інтерв’ю з деканом фізичного факультету Володимиром Лазуром. Говоримо про те, які галузі неминуче розвиватимуться після війни, і чому в усіх сферах буде великий попит на випускників нашого фізфаку.

Як змінилося життя факультету в умовах війни?

Жахіття війни застали зненацька кожного з нас, внесли неабиякі корективи в освітню та наукову діяльність співробітників та студентів нашого факультету.

Навчання в умовах війни набуло виразного суспільно-орієнтованого характеру. Як студенти, так і викладачі, у цей непростий час поєднують навчальний процес із волонтерською діяльністю, допомагають переселенцям та українській армії.

До прикладу, студент 1-го курсу Багін В. Е. та зав. лабораторіями відділення фізики ядра та елементарних частинок Мартишичкін В. О. мобілізовані  в територіальну оборону.

 

Україна не має ядерної зброї, але має об’єкти ядерної енергетики. Все частіше в інформаційному просторі обговорюється можливість використання ядерної зброї Росією. У зв’язку з цим доценти Відділення фізики ядра та елементарних частинок Ганна Васильєва та Руслан Плекан опублікували (на сайті УжНУ та в соц. мережах) відеоматеріал на тему “Рекомендації щодо дій у випадку імовірного застосування ядерної чи хімічної зброї”. Ці рекомендації не втрачають своєї актуальності і після завершення війни, оскільки небезпека терактів із застосуванням таких видів зброї залишається.

Для України зараз абсолютно особливий час, коли вітчизняна фізична наука в значно більшій мірі повинна орієнтуватися на військові розробки і наукоємні технології. Наукова діяльність співробітників нашого факультету зараз проводиться в рамках 8 держбюджетних проектів. Вони за тематикою та предметом дослідження спрямовані не тільки на вирішення важливих наукових та соціально-економічних проблем світового рівня, а й не менш важливих питань енергетичної незалежності та обороноздатності України. У довготривалій перспективі країни, які першими перейдуть на використання термоядерної енергії, фактично назавжди забезпечать собі енергетичну незалежність. Дослідження науковців фізичного факультету в області керованого термоядерного синтезу та фізики плазми належать до пріоритетних напрямів розвитку сучасної науки і цілком відповідають інтересам національної безпеки та оборони України.

Якими є особливості вступної кампанії-2022 для вашого факультету?

Основним чинником вступної кампанії 2022 року є відносно спрощені вступні випробування на більшість спеціальностей (“Середня освіта. Фізика”, “Фізика та астрономія”, “Прикладна фізики та наноматеріали”, “Мікро- та наносистемна техніка”, “Біомедична інженерія”,  “Телекомунікації та радіотехніка”) фізичного факультету. Закликаю майбутніх фізиків-бакалаврів скористатися спрощеними умовами цьогорічної вступної та хочу наголосити, що лекційні курси на всіх спеціальностях фізичного факультету читають високопрофесійні науково-педагогічні працівники, багато з яких є відомими вченими, що мають світове визнання й активно працюють у науці зараз. Для всіх спеціальностей фізичного факультету вступ на магістратуру відбуватиметься за результатами фахового іспиту в закладі освіти. Крім цього, обов'язковою умовою залишається написання мотиваційного листа.

Чи долучаються студенти та викладачі факультету до волонтерської роботи, допомоги військовим, переселенцям?

Викладачі та студенти фізичного факультету реалізували ряд ініціатив, які зародилися під час війни, для допомоги переселенцям та українській армії. Участь студентів та співробітників факультету у волонтерській діяльності та в інформаційних заходах, спрямованих на підвищення рівня обороноздатності держави та на протидію інформаційним операціям агресора, можна засвідчити багатьма прикладами.

Відмова від російськомовного контенту в соціальних мережах зараз як ніколи на часі. Тому ми поставили собі за мету зробити україномовний науково - популярний контент цікавим і доступним. Команда студентів та наукових співробітників факультету в свої постах на персональних сторінках в соціальних мережах (Facebook, YouTube, TikTok, Twitter) та групах (Telegram, Viber) розповідають про цікаві наукові події, про розвиток світової науки, досягнення українських та ужгородських фізиків, а ще публікують меми, жарти та картинки з студентського життя.

Під керівництвом співробітників кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки фізичного факультету (проф. Різак В.М., Маркевич П.В., Мачужак Б.)  студентами Богданом Маліцькім і Олександром Череповим удосконалено та успішно протестовано програмно-апаратний комплекс для проведення DDoS-атак на базі інфраструктури кафедри, яка створювалась для участі  у перших в Україні навчаннях із кібербезпеки Grid NetWars (http://teib.info/?p=5851). Розроблено рекомендації для встановлення програмного забезпечення з використанням віртуальних образів на робочих машинах для проведення DDoS-атак. Згідно розроблених інструкцій встановлено програмне забезпечення на робочі машини та успішно протестовано проведення DDoS-атак на об’єкти критичної інфраструктури країни-агресора. До проведення DDoS-атак долучались не тільки викладачі і студенти спеціальностей “Кібербезпека” та “Телекомунікації і радіотехніка”, а й інших спеціальностей фізичного факультету. Рекомендації з реалізації DDoS-атак успішно поширено і серед студентів та викладачів університету.

Які спеціальності вашого факультету будуть затребуваними після перемоги і чому?

Наші зусилля та волонтерство вкрай важливі для перемоги України. Війна йде не тільки за нашу незалежність, а й за те, якою буде наша освіта і наука. Саме зараз країна перебуває в такій ситуації, коли ми повинні не просто реформувати наявну систему освіти і науки, а створити нову - націлену на підготовку ерудованого конкурентоздатного фахівця з широким спектром вмінь і навичок та реальною перспективою працевлаштування. Україні вже зараз потрібні високопрофесійні фахівці в наукоємних галузях виробництва та подальше їх залучення у реальний сектор економіки. Згідно рішення Вченої ради фізичного факультету, керівникам освітніх програм рекомендовано внести у лекційні курси нові наукові ідеї та фізичні концепції, найновіші здобутки сучасної фізики і нової техніки.

Під час навчання на фізичному факультеті студентська молодь ознайомлюється зі специфікою інженерних робіт на виробництві, набуває практичних навичок у проектуванні та виготовленні сучасних приладів з використанням мікроелектронної елементної бази та комп’ютерних технологій, реалізує власні конструкторські проєкти в галузі цифрової схемотехніки, радіоелектроніки, опто- та наноелектроніки.

Після війни прискореними темпами розвиватиметься оборонно-промисловий комплекс, тому потрібні будуть спеціалісти з мікро- та наносистемної техніки, оптоелектроніки, прикладної фізики та наноматеріалів. Однозначно буде прискорений розвиток сонячної і ядерної енергетики, і це потребує підготовки відповідних висококваліфікованих інженерів, технологів, робототехніків, а також науковців. Залишатимуться в тренді і фахівці в галузі ІТ-технологій, кібербезпеки, телекомунікацій та радіотехніки. З’явиться шалений запит на нових спеціалістів з біомедичної інженерії, причому різного рівня кваліфікації: бакалавр, магістр, доктор філософії.

Більше того, високий запит на технічні розробки та наукові дослідження з різних напрямків сучасної фізики і нової техніки буде сприяти додатковим інвестиціям в освітній сектор. Все вищеперераховане неможливе без якісної освіти. Тож реформи в освіті неминучі. Звідси випливає, що посада вчителя чи викладача знову стане престижною і зробить освітянина конкурентним на ринку праці.

Всіх, хто бажає отримати престижні та затребувані на ринку праці професії, запрошуємо на фізичний факультет Ужгородського національного університету! Не змарнуйте свій шанс!

 

Підготував Ярослав Світлик

 

Про всі деталі цьогорічної вступної кампанії читайте тут – Правила прийому до ДВНЗ "УжНУ" у 2022 році

Категорії: