Новини

09.07.2018
1047

Завкафедри військової підготовки Василь Олійник: «Військова спеціальність – додатковий ключ до успішного майбутнього»

Завкафедри військової підготовки Василь Олійник: «Військова спеціальність – додатковий ключ до успішного майбутнього»

Стати курсантом у 2018 році може всяк охочий, хто надасть довідку про стан здоров’я з військкомату, успішно складе вступні іспити, у тому числі й фізпідготовку.

Здобути військовий фах як другу спеціальність і дістати можливість працевлаштуватися до СБУ, поліції, прикордонної служби чи будь-якої іншої силової структури мають нагоду студенти кафедри військової підготовки УжНУ. Чи не наймолодший університетський підрозділ динамічно розвивається та якісно росте. Про перспективи для випускників і цьогорічні новації Медіацентру розповів очільник військової кафедри Василь Олійник.

Військова кафедра при УжНУ функціонує вже третій рік і наприкінці цього місяця відрядить у світ свій другий випуск. Навчання тут триває два роки й завершується складанням присяги на вірність народові України. Випускники кафедри здобувають перше військове звання офіцера запасу.

 На відміну від інших університетських підрозділів, навчальний процес тут відрізняється тим, що відбувається за методом військового дня – заняття курсанти відвідують лише по п’ятницях, тож без проблем можуть поєднувати його з парами на основному факультеті.

 «Наразі кафедра готує фахівців за чотирма напрямами зі страшними, на перший погляд, назвами: бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів; бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів спеціального призначення; бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів наземної артилерії; психологія. Насправді все просто – це піхотинці, спецпризначенці, артилеристи та військові психологи відповідно. Усі вони після навчання мають реальні шанси на працевлаштування у будь-яких силових структурах, у тому числі й Міністерстві оборони чи Службі зовнішньої розвідки», – запевняє очільник кафедри Василь Олійник.

 Заняття не обмежуються стінами підрозділу, хоча й там є чим зайнятися. Чого тільки вартий інтерактивний тир, який розробили працівники та курсанти кафедри! Регулярні виїзди на полігон готують майбутніх офіцерів не лише теоретично, а й практично, а екскурсії до різних спецустанов (Чопського прикордонного загону, музею СБУ тощо) дають курсантам можливість поглянути на військовий устрій зсередини.

 Василь Олійник каже: «Ми стараємося максимально показувати нашим курсантам реалії життя військового у різних підрозділах. Прагнемо допомогти їм зробити усвідомлений вибір професії ще за роки навчання. Хоча, ніде правди діти, багато з них приходять із конкретною метою: приміром, «хочу бути спецпризначенцем» або «мрію служити в Президентських військах». Хай там як, ми прагнемо підготувати їх до того, до чого вони, можливо, ще не готові, допомогти усвідомити обов’язки військового й показати його життя реально – без рожевих окулярів».

 Кафедра стрімко розвивається й постійно поповнює наочні матеріали: мають власну зброю, екіпірування, навчальні макети територій Ужгорода та прилеглих територій, класи оснащені сучасною мультимедійною технікою, а от нещодавно викладачі зі студентами самостійно створили електронний 3D-підручник з роботи мінометного комплексу.

 «Справді, завдяки зусиллям колективу вдалося створити, без перебільшення, унікальні розробки – мультимедійний тренажер-тир та електронний 3D-підручник, якими вільно можуть користуватися наші курсанти, – ділиться завідувач кафедри. – Що ж до інших цьогорічних новацій, то зауважу, що під час вступної кампанії ми вирішили заради експерименту дозволити подавати заявки на вступ усім студентам, незалежно від того, на якому курсі вони навчаються (раніше вступити на кафедру могли лише ті, хто на момент її закінчення мав диплом бакалавра. – Авт.). Це свідомий крок, на який ми пішли, аби полегшити студентам життя, адже момент випуску з кафедри у них збігається із держіспитами та захистом дипломних робіт. Маємо ще одну добру новину – ліцензований обсяг на спеціальність «Психологія» збільшився вдвічі – тепер набиратимемо аж 60 осіб».

 Стати курсантом кафедри військової підготовки у 2018 році може всяк охочий, хто надасть довідку про стан здоров’я з військкомату, успішно складе вступні іспити, у тому числі й фізпідготовку. Слід додати, що заочної форми навчання на кафедрі немає, а друга хвиля вступу розпочнеться у вересні.

 Навчання на військовій кафедрі – це відповідальність, яка подарує додатковий ключ до перспективного працевлаштування. Однак робити цей крок потрібно зважено – романтика військових буднів часто має за супровід натерті мозолі.

 

Ксенія Шокіна

Медіацентр УжНУ

Категорії: