Новини

17.01.2023
805

Незважаючи на війну та пандемію: як відбувалася виховна та профорієнтаційна робота в УжНУ у 2022 році

Незважаючи на війну та пандемію: як відбувалася виховна та профорієнтаційна робота в УжНУ у 2022 році

Під час звіту на Конференції трудового колективу УжНУ ректор Володимир Смоланка розповів про особливості перебігу навчально-виховного процесу в університеті. У зв’язку з продовженням поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 та повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України, навчально-виховний процес в університеті здійснювався відповідно до епідеміологічної ситуації в регіоні та умов воєнного стану та проходив у змішаній формі.

Як зазначив ректор, аналізуючи виховну роботу за 2022 рік, слід зазначити, що університет цілеспрямовано працював над створенням умов, за яких студент інтенсивно опановує компетентності майбутньої професії, уміння та навички розв’язання як теоретичних, так і практичних, соціальних, екологічних, культурних проблем, етнічних норм тощо, а відтак формується як самодостатній громадянин-патріот України. Одним із важливих пріоритетів у діяльності університету у цьому році була волонтерська допомога військовим ЗСУ та внутрішньо переміщеним особам, які проживають в гуртожитках університету, а також забезпечення психологічної стійкості учасників освітнього процесу та внутрішньо переміщених осіб, які страждають від збройної агресії російської федерації проти України. Основні завдання виховання в Університеті реалізовувалися як через зміст дисциплін, що викладаються, через виховання власним прикладом, так і через створення сприятливого виховного середовища для самореалізації особистісного потенціалу, а також через позанавчальну діяльність студентів.

Для проведення профорієнтаційної роботи використовувалися сучасні, інноваційні методи і форми, а саме інформування абітурієнтів через соціальні мережі та месенджери. Також представники університету відвідували заходи, де ознайомлювали майбутніх абітурієнтів про спеціальності та освітні програми, за якими можна навчатися в УжНУ. Основними напрямами роботи з організації працевлаштування були: підписання договорів про співробітництво та організація навчально-ознайомчих екскурсій на підприємства, установи, організації, які в подальшому працевлаштовують студентів за їх спеціальностями, розповсюдження інформації про наявні вакансії серед студентів та проведення моніторингу працевлаштування випускників.

У червні 2022 року в УжНУ було проведено День відкритих дверей в онлайн-форматі. У ході Дня відкритих дверей для абітурієнтів було презентовано університет, ознайомлено їх з навчальними підрозділами, освітніми програмами та спеціальностями, за якими проводиться навчання.

25–26 жовтня 2022 року організовано «День кар’єри ЄС». Захід проводився спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні та Інформаційним центром ЄС у м. Ужгород, у рамках проєкту «Інформаційна підтримка Мереж ЄС в Україні». Захід відбувся у змішаному форматі, у ньому взяли участь студенти УжНУ, представники громадських організацій, держслужбовці та представники роботодавців.

 

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: