Новини

29.09.2020
2118

Відійшов у вічність академік Отто Бартоломійович Шпеник

Відійшов у вічність академік Отто Бартоломійович Шпеник

У вівторок, 29 вересня, на 82 році життя, зупинилося серце видатного науковця, академіка НАН України, почесного директора Інституту електронної фізики, заслуженого діяча науки і техніки України Отто Бартоломійовича Шпеника.

Відійшов у вічність знаний  і шанований у світових наукових колах талановитий фізик, життя якого нерозривно було поєднано з академічною наукою. Він був першим академіком Національної академії наук України із Закарпаття,  академіком Угорської академії наук. Отто Бартоломійович доклав вирішальних зусиль для створення в Ужгороді Інституту електронної фізики НАНУ, який очолював протягом 25 років.

Життя академіка було тісно і нерозривно поєднано з УжНУ - він належить до числа його випускників, працював на фізичному факультеті університету, був професором кафедри квантової електроніки. 

Отто Бартоломійович Шпеник народився 14 липня 1938 року у м. Мукачево. Там закінчив середню школу і в 1956–1961 роках навчався на фізико-математичному факультеті Ужгородського державного університету. Після отримання диплома залишився в університеті в аспірантурі на кафедрі оптики. Проходив наукову практику в Ленінградському державному університеті на кафедрі члена-кореспондента АН СРСР С.Е. Фріша, де в 1966 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Збудження атомів при зіткненнях з моноенергетичними електронами». До 1982 року працював в Ужгородському державному університеті завідувачем відділу проблемної науково-дослідної лабораторії фізики електронних зіткнень, був професором кафедри квантової електроніки.

У 1975 році в Інституті фізики АН УРСР захистив докторську дисертацію на тему «Дослідження процесів збудження при зіткненнях повільних електронів та іонів з атомами». З 1982 до 1988 р. — завідувач відділу іонних процесів Ужгородського відділення Інституту ядерних досліджень АН УРСР, а з 1988 до 1992 р. — керівник цього відділення і заступник директора з наукової роботи ІЯД АН УРСР.

21 вересня 1992 року на базі Ужгородського відділення Інституту ядерних досліджень АН України було створено першу самостійну академічну установу на Закарпатті — Інститут електронної фізики АН України, а О.Б. Шпеника обрано першим директором цього інституту. Під його керівництвом Інститут електронної фізики НАН України став провідною науковою установою, широко відомою не лише в Україні, а й за її межами. 

Упродовж багатьох років він був членом експертної ради ВАК України, входив до складу секції фізики Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, членом бюро Відділення фізики і астрономії НАН України, тривалий час очолював Закарпатське фізичне товариство, був головою Закарпатського відділення Малої академії наук.

Академік О.Б. Шпеник — автор і співавтор понад 420 наукових праць, у тому числі 5 монографій та 6 винаходів. Під його керівництвом захищено 16 кандидатських дисертацій, троє його учнів стали докторами наук.

За значний внесок у розвиток науки та плідну науково-організаційну діяльність О.Б. Шпеника відзначено державними нагородами — орденами «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів (1998, 2008) і князя Ярослава Мудрого V ступеня (2004). Він - почесний громадянин м. Ужгород,  мав  звання Соросівського професора (1994). Отто Бартоломійович був іноземним членом Угорської академії наук і входив до складу президії Всесвітньої ради угорських професорів.


Увесь колектив Ужгородського національного факультету, колишні колеги з фізичного факультету, яким поталанило працювати з цією мудрою, чуйною і доброзичливою людиною, висловлюють щирі співчуття родині та близьким Отто Бартоломійовича Шпеника. Сумуємо разом з Вами!

 

Категорії: