Новини

31.08.2021
2025

В УжНУ відбулося урочисте розширене засідання Вченої ради

В УжНУ відбулося урочисте розширене засідання Вченої ради

 У вівторок, 31 серпня,  в ректораті відбулося урочисте розширене засідання Вченої ради Ужгородського національного університету. Розпочалася подія з нагородження університетської жіночої команди з гандболу, яка  здобула кубок ХVІ літньої Універсіади України. В 2022  році команда УжНУ буде представляти Україну на світовій Універсіаді, яка відбудеться в Китаї. Нагороду отримали тренер команди, майстер спорту України з гандболу, доцент кафедри фізичного виховання Наталія Семаль та капітан команди, студентка 4 курсу спеціальності «фізична культура і спорт» факультету здоров’я та фізичного виховання Єлизавета Воронько.

Далі ректор УжНУ Володимир Смоланка привітав присутніх із початку навчального року. «Цей рік ми починаємо в режимі офлайн, і варто сказати, що всі вже трохи скучили за такою формою роботи. Ми будемо уважно спостерігати, як буде розвиватися ситуація із пандемією COVID-19, слідкуватимемо за рекомендаціями уряду, але наразі ми розпочинаємо роботу в штатному режимі» - зазначив Володимир Смоланка.

Ректор розповів присутнім про  підсумки роботи УжНУ в 2021 році. Окремо Володимир Смоланка торкнувся результатів цьогорічної вступної кампанії до університету. Зокрема, незважаючи на те, що абітурієнт при вступі міг подати максимум 5 заяв,  станом на кінець серпня 2021 року до університету подано вже 14329 заяв, що вже більше, ніж у  минулому році. За попередніми результатами до університету зараховано 3140 студентів на різні форми навчання і зберігається тенденція до щорічного збільшення кількості студентів, які поступають на бакалаврат.

Переважна більшість студентів поступила до УжНУ із Закарпаття (93,37%), але поряд з тим, в університеті навчатимуться студенти із практично всіх областей України.

Торкнувся  у своєму виступі ректор й питання розвитку науки та інновацій в університеті. Так, у 2021 році фінансування наукових проєктів за рахунок коштів державного бюджету становить більше 9 млн 812 тисяч гривень. Науковці університету виконують 14 наукових проєктів (3 фундаментальних, 7 прикладних та 4 наукові роботи молодих вчених). Також виконується грантова угода на дослідження з  Шанхайською астрономічною обсерваторією на суму 390 тис. гривень. Також слід зазначити, що МОН України для вступу в аспірантуру у 2020/2021 році виділило 96 місць, що на 10% більше ніж за попередній навчальний рік. Також 4 місця державного замовлення було виділено на докторантуру.

Незважаючи на пандемію COVID-19, в УжНУ активно розвивається міжнародна співпраця. Так, в університеті реалізовуються 12 міжнародних проєктів, сума залучених грантових коштів у 2020-2021 роках становить 948 864,18 євро. Високим є місце університету й в рейтингах, зокрема за Webometrics УжНУ посідає 11 місце, Scopus – 13 місце, SCImago Institutions – 22 місце та у Топ-200 Україна – 13 місце серед кращих українських ЗВО. Також УжНУ отримав статус спостерігача у провідному світовому рейтингу від Times Higher Education – зазначив Володимир Смоланка.

 

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: