Новини

19.06.2023
2134

В УжНУ працював “Літній університет 2023”

В УжНУ працював “Літній університет 2023”

Літній Університет 2023. День перший.

У понеділок, 19 червня, відчинив свої двері –  “Літній університет 2023”. Тридцять двоє обдарованих десятикласників з різних куточків області протягом двох тижнів будуть знайомитись з Ужгородським національним університетом. Адже вже в наступному році вони стоятимуть перед вибором, у якому виші провести свої студентські роки. Програма надзвичайно насичена та цікава – знайомство з факультетами, музеями, відвідування тренінгів, інтелектуальні ігри, перегляди фільмів та екскурсії цікавими місцями Ужгорода й не тільки. 

Одночасно  з “Літнім університом”  запрацювала й “Літня школа”, в якій беруть участь школярі 7-9 класів. Тож на офіційному відкритті на подвір’ї Ужгородського наукового ліцею зібрались близько 150 дітей з Хуста, Виноградова, Ужгорода, Чопа, Великого Лугу й інших населених пунктів Закарпаття, охочих провести канікули максимально цікаво й корисно. 

Співорганізаторами заходів є Ужгородський національний університет, Департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської  ОВА, Ужгородський науковий ліцей та IT-копанія EPAM Ukraine.

“Літні університети” – це унікальна концепція заходів, впроваджена Ужгородським національним університетом, для знайомства з вишем майбутніх випускників шкіл, а також – проведення літніх канікул насичено й з користю, яка стартувала у 2018 році. Як розповідає проректор з науково-педагогічної роботи Ігор Король, останні два роки через умови пандемії та війни “Літній університет” не проводився. І зараз, після дворічної паузи, “Літній університет” знову радий зустрічати талановитих школярів:  “У 2018 та 2019 роках ми проводили “Літні університети” для десятикласників м. Ужгород. Зараз ми поновили цю традицію, проте з оновленням – поєднанням “Літньої школи” та “Літнього університету”. В минулому році Департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської  ОВА започаткував проведення “Літніх шкіл” з різних предметів, цьогоріч ця ініціативи отримала продовження. Для учнів це чудова нагода поглибити свої знання з певного предмету, а також весело провести час із друзями. Цього року у рамках цієї ініціативи проводяться “Літня школа” з математики та інформатики, а також ми проводимо “Літній університет”. Учасниками є переможці обласних та всеукраїнських олімпіад з математики, інформатики та Малої Академії наук. Проживати та харчуватись діти будуть в Ужгородському науковому ліцеї, а всі заходи проводитимуться в УжНУ. Протягом двох тижнів діти відвідають всі наші підрозділи, познайомляться з музеями, лабораторіями, обсерваторією, Ботанічним садом. Також на них чекають лекції, тренінги, кругли столи. До заходів будуть залучені наші викладачі та фахівці провідних ІТ-компаній. Крім цього, програма передбачає неформальне спілкування, обговорення, інтелектуальні ігри. Учасники відвідають історичні пам’ятки та цікаві місця як в Ужгороді, так і за його межами”.

Отож після офіційного відкриття “Літнього університету 2023”, школярі прибули до УжНУ. Там на них чекала серія інтелектуальних ігор, де вони могли краще познайомитись між собою та із працівниками університету, з якими тепер зустрічатимуться чи не щодня протягом 2-ох тижнів.

На завершення насиченого дня для учнів організували екскурсії Музеєм історії УжНУ та Археологічним музеєм. Тут школярі змогли оглянути історико-культурні цінності від палеоліту до пізнього середньовіччя, які протягом десятиліть накопичено археологічною експедицією УжНУ. А також експозиційний зал  Музею історії УжНУ, де представлено максимально повне відображення історії виникнення, розвитку та сучасного становлення вишу як провідного закладу вищої  освіти та визнаного наукового центру. 


Ганна Фельцан,
Інформаційно-видавничий центр

День другий

День третій

День четвертий

День п'ятий

День шостий

День сьомий

День восьмий

День дев'ятий

День десятий

День одинадцятий

День дванадцятий

Категорії: