Новини

09.08.2019
728

В УжНУ стартувала IV Міжнародна літня школа з програмування

В УжНУ стартувала IV Міжнародна літня школа з програмування

  Масштабний захід айтівців триватиме в Ужгородському університеті до 16 серпня

     До Ужгорода знову з’їхалися студентські команди близько двох десятків українських вишів із Вінниці, Дніпра, Запоріжжя, Києва, Львова, Одеси, Сум, Тернополя, Харкова. Крім того, як і минулого року, у Школі візьмуть участь і студенти з Грузії під керівництвом професора Теодора Заркуа.

Ректор УжНУ Володимир Смоланка

Ректор УжНУ Володимир Смоланка

На відкритті масштабного заходу айтівців ректор УжНУ професор Володимир Смоланка зауважив, що проведення школи для програмістів у серпні стало традицією, тому надалі уявити серпневий Ужгород без Міжнародної школи з програмування буде важко. «Я зайшов у цей зал і подумав, що якби я працював HR або рекрутером Google, Facebook чи якоїсь іншої великої IT-компанії, то приїхав би точно до Ужгорода агітувати, аби ви прийшли в мою компанію. І, мабуть, за ці сім днів точно виконав би дворічний план рекрутингу». Ректор побажав учасникам цікавих інтелектуальних боїв, гарної культурної програми і позитивних емоцій під час перебування в Ужгороді.

 

Декан факультету інформаційних технологій УжНУ Ігор Повхан

Декан факультету інформаційних технологій УжНУ Ігор Повхан

Декан факультету інформаційних технологій УжНУ Ігор Повхан зауважив, що цьогоріч учасників Літньої школи з програмування на третину більше, ніж було торік. Така позитивна динаміка, за твердженям очільника підрозділу, простежується й на факультеті інформаційних технологій: наступного навчального року на 100 студентів буде більше, ніж було минулого. Ігор Повхан побажав учасникам під час літньої школи гідно себе проявити, обов’язково чогось навчитися й трохи відпочити.

Завкафедри інформаційних управляючих систем та технологій УжНУ Олександр Міца

Завідувач кафедри інформаційних управляючих систем та технологій УжНУ Олександр Міца провів паралель між учасниками Школи й легіонами в Римській імперії, у яких було 5 когорт (перша – початківці, друга – хто брав участь в 1-2 боях, представники третьої мали досвід близько п’яти боїв, четвертої – брали участь хоча б в одній війні, п’ятої – учасники принаймні двох війн). П’яту когорту по-латині називали «усі, хто знає», або «інтелігенція». «Так-от, тут зібралася вся інтелігенція олімпійців-програмістів, які повинні захистити честь нашої держави на міжнародних змаганнях». І запропонував лекторам та учасникам Школи докласти зусиль, щоб на чемпіонаті Південно-Східної Європи не дати шансів представникам інших країн.

Дуже тепло програмісти зреагували на повідомлення Олександра Міци про успіхи українських учнів на Міжнародній олімпіаді з програмування: золоту медаль виборов Назар Деньга, срібні – Софійка Мельникта Андрій Куц (до підготовки якого має стосунок і викладач факультету інформаційних технологій УжНУ Сергій Вапнічний, який виступить лектором у перший день Літньої школи з програмування), бронзову − Максим Зуб. Усі вони є вихованцями заслуженого вчителя України Валентина Мельника.

Олександр Міца наголосив, що переможці в першій лізі отримають грошовий приз – 10 тисяч гривень, у другій – 7 тисяч; команди, які найкраще впораються із дорозв’язуванням задач (тих, що їх не зможуть розв’язати під час основного змагання), також отримають винагороду – по 5 і 4 тисячі гривень в обох лігах відповідно.

Музичний подарунок для програмістів зробили юні співачки Яна Голінка та Каріна Корнута.

Одразу після завершення урочистостей усі команди взялися за роботу – виконання пробного туру змагань.

Літня школа триватиме в УжНУ до 16 серпня.

Василь Шаркань – спеціально для Медіацентру УжНУ,
фото Олександра Уксти
Категорії: