Новини

17.12.2013
1940

УжНУ торує шлях до ЄС конкретними справами

УжНУ торує шлях до ЄС конкретними справами

Співпраця нашого вишу з відомими європейськими університетами стає щодалі тіснішою. Так, 16 грудня ректор УжНУ, професор Федір Ващук та голова клініки щелепно-лицевої хірургії та стоматології Кошицького медичного університету ім. П.Й. Шафарика, професор Андрій Єнча уклали угоду про співпрацю.

Почесною гостею зустрічі була також Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді пані Янка Бур’янова.

Стимулювання та багатостороння підтримка співпраці, яка спрямована на розвиток спільних навчальних і дослідницьких проектів, різноманітних культурних і спортивних заходів, а також зміцнення прямих контактів і взаємодію між структурними підрозділами вишів – виконання таких завдань передбачає підписаний документ.

У межах взаємно узгоджених галузей досліджень НОУ «Академія Кошиці» та ДВНЗ «Ужгородський національний університет» домовилися про загальні форми співпраці, що передбачає:

  • обмін професорсько-викладацьким складом;
  • обмін адміністративним і фаховим персоналом;
  • обмін студентами;
  • спільну організацію курсів, стажувань, конференцій та семінарів;
  • організацію спільних магістерських та аспірантських програм;
  • програму подвійних дипломів;
  • спільні дослідницькі проекти, що включає можливість участі в державних і недержавних програмах;
  • організацію обмінів у сфері мистецтва та спорту;
  • інші форми співпраці між установами з урахуванням взаємних інтересів.

Чи не найважливіше досягнення угоди – пункт про програму «Подвійних дипломів». «Академія Кошиці» забезпечуватиме двомісячні стажування й навчання здобувачів подвійних дипломів за рахунок коштів фізичних осіб, а також підготовку та юридичний супровід документів до Міністерства освіти Словацької Республіки для всіх учасників програми.

Для дальшого визнання дипломів лікарів-спеціалістів стоматологів пропонуватиметься вступ до одно- чи дворічної магістратури зі спеціальності «Стоматологія» в УжНУ з доскладанням академічної різниці та проходженням двомісячного стажування, яке забезпечуватиме НОУ «Академія Кошиці» в клініці стоматології та щелепно-лицевої хірургії медичного інституту ім. П. Й. Шафарика. Магістерську роботу писатимуть англійською чи словацькою мовою – на вибір. Її захист відбуватиметься в УжНУ перед комісією, яку сформують із науковців обох країн. Усі лікарі – претенденти на здобуття подвійних дипломів – обов’язково вивчатимуть словацьку мову, забезпечуватиме її викладання кафедра словацької філології УжНУ.