Новини

14.10.2023
677

УжНУ став одним із рекордсменів Національного реєстру рекордів України під час проведення фестивалю “Дари Карпат. Бренди України”

УжНУ став одним із рекордсменів Національного реєстру рекордів України під час проведення фестивалю “Дари Карпат. Бренди України”

 

У суботу, 14 жовтня, уперше на Закарпатті відбувся фестиваль рослинної їжі “Дари Карпат. Бренди України”. Організаторами виступили: ГО “Інститут Доброї їжі”, Ужгородський торговельно-економічний інститут КДТЕУ та  Ужгородський національний університет. Метою фестивалю є відновлення історичної та традиційної співпраці людини із природою, пізнання забутих методів та технології використання цілющих надр Карпат, розроблення сучасних альтернативних підходів у використанні природних ресурсів, зберігаючи її екосистеми та не порушуючи ландшафти. 

 

Узяли участь у фестивалі: Ужгородський національний університет, Ужгородський торговельно-економічний інститут КДТЕУ, Тячівський професійний ліцей, Міжгірський професійний ліцей,  Львівський фаховий коледж харчових технологій та бізнесу, Ужгородське ВПУ торгівлі та технологій харчування, Ужгородський торговельно-економічний коледж, Тернопільське ВПУ технологій та дизайну, Чернівецький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Бурштинський торговельно-економічний фаховий коледж, Кафе-пекарня “Арагві”, ТОВ “ФУДКОМ”, ТОВ “Healthy Generation”, виробник меду “Підгір’я Карпат” та ін.

 

Ключовим моментом фестивалю стало встановлення нового рекорду, який засвідчений Національним реєстром рекордів України – найбільша кількість рослинних харчових продуктів карпатського краю (страв та напоїв) на одній локації. Учасникам фестивалю вдалось виготовити 311 страв та напоїв на основі рослинних продуктів. 

Перший проректор Олександр Сливка розповідає: “У минулому році, у травні, наш виш вже брав участь у подібному заході у Львові. Пізніше було прийнято рішення організувати фестиваль здорової їжі і у нас та спробувати встановити новий рекорд України, що нам успішно вдалося. Пропагування здорової їжі є надзвичайно важливим та завжди актуальним питанням. Адже, безперечно, харчування впливає на якість та тривалість життя людини. Інший аспект, який зачіпає наш фестиваль, – це збереження та шанобливе ставлення до природних ресурсів, які нас оточують. Екологічна проблематика є сьогодні також на часі. Розуміючи це, в УжНУ на біологічному факультеті у межах спеціальності 203 Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство у цьому році було навіть започатковано підготовку за новою освітньою програмою «Експертиза та технології вирощування екологічною чистої продукції», яка охоплює новий сегмент органічного вирощування сільськогосподарської продукції та екологізації процесів виробництва”.

 

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: