Новини

02.02.2020
2462

Студенти факультету здоров’я та фізичного виховання проходитимуть практику в одному з кращих реабілітаційних центрів Словаччини

Студенти факультету здоров’я та фізичного виховання проходитимуть  практику в одному з кращих реабілітаційних центрів Словаччини

Студенстська практика – один з вагомих аспектів навчання, адже допомагає в реальних умовах перевірити свої знання, отримати якісні компетенції. Саме тому з початку 2020 року факультет здоров’я та фізичного виховання УжНУ розпочинає співпрацю в сфері студентських практик із одним з кращих санаторно-лікувальних закладів Словаччини «Купеле Вішнє Ружбахи». Практика стосуватиметься фактично нової спеціальності для України – фізичної терапії та ерготерапії. Наша розмова з деканом факультету Іваном Миронюком про можливості практик, які відкриваються перед нашими студентами.

 

У чому полягає особливість проходження практик з фізичної терапії та ерготерапії  в Словаччині?

 

Насамперед, це справді нові спеціальності для нас,  фактично у Закарпатті немає облаштованих клінічних центрів для подібної реабілітації.  Але такі центри є в Словаччині, і «Купеле Вішнє Ружбахи» - є одним з кращих в цій країні за багатьма показниками.

Цей центр діє за високими європейськими стандартами, тому, щоб ці практики були прийняті, заклад вищої освіти повинен акредитувати та вивчити базу, на якій вони безпосередньо будуть проходити. Відтак, ми з ректором Володимиром Смоланкою оглянули бази практик на предмет того, чи вони нам підходять по цілям. Потім, 17-18 лютого,  УжНУ відвідає керівник   клінічного реабілітаційного центру, який представить студентам нашого факультету всі можливості проходження практик. І зрештою, вже 19 лютого, перша група із п’яти студентів поїде на практику. Її тривалість – місяць. Потім – наступна п’ятірка студентів проходитиме практику. Цей процес відбуватиметься щомісяця.

Ми з ректором, Володимиром Смоланкою оглянули реабілітаційний центр, переглянули їхні можливості. Це справді величезний фізіотерапевтичний центр, який містить в собі всі можливості для клінічної реабілітації пацієнтів. «Купеле Вішнє Ружбахи» є унікальним по багатьом напрямкам. По-перше, вони працюють за медичними страховками, мають всі дозволи від міністерства охорони здоров’я Словаччини та працюють за системою страхової медицини.

У реабілітаційному центрі штатно працюють 4 фізичні терапевти та проводять групові й індивідуальні заняття. В центрі є повний спектр реабілітаційних  послуг, фахівці ведуть і серцево-судинні захворювання, судинно-мозкові хвороби, порушення обміну, захворювання опорно-рухового апарату, починаючи від переломів, завершуючи ревматологією. «Купеле Вішнє Ружбахи» є єдиним центром в Словаччині, де відбувається реабілітація пацієнтів із психічними, ментальними  захворюваннями.

Якими будуть умови проживання для студентів?

Умови справді дуже добрі, є чудовий житловий корпус, кімнати на два ліжка, з телевізором, телефоном, власним санвузлом. Також є повне забезпечення харчуванням. Коли ми глянули на цей центр, то ми зрозуміли, що він є одним з кращих центрів для навчання студентів.

 

Якою буде методика проходження практик?

Нам йде на зустріч керівництво центру, розроблена спеціальна модель навчання. До речі, лікар Ганна Самусева, який займатиметься нашими студентами – випускниця УжНУ.

Навчання проходитиме наступним чином:  кожен ранок пані лікар буде проводити міні-лекцію на тему методів лікування патології, яка буде розглядатися. Потім студенти будуть займатися з різними фізичними терапевтами та спеціалістами.

Таким чином студенти матимуть змогу за місяць набути величезний пласт компетентостей та навичок, які в наших, регіональних умовах здобути дуже складно.  Передусім, це вимагає багато часу, адже слід відвідувати різні заклади охорони здоров’я. Тут же, в цьому центрі найрізноманітніші види реабілітації зібрані разом.  Ми також маємо попередню домовленість про виконання магістерських та дипломних робіт на базі словацького центру.

Надзвичайно важливим є те, що зі студентами займатимуться індивідуально. Фізичний терапевт має лише одного студента на практиці. Потім студент переходить до наступного фізичного терапевта і займається з іншою патологією.

Ми хочемо зробити так, щоб студенти побачили весь процес – від поступлення пацієнта, діагностики до всіх  етапів індивідуального процесу реабілітації. Також ми відвідали в Братіславі відому приватну клініку «Cinre», адже пацієнти з неї направляються на реабілітацію до «Купеле Вішнє Ружбахи». Тому студенти матимуть змогу побачити справді «важких» пацієнтів після складних операцій, вже на стадії реабілітації. І ми дійсно тепер бачили важких хворих, які за короткий час реабілітації почували себе значно краще. Тому цей центр, без сумніву, виконує дуже якісно свою роботу.

Чи плануєте Ви у майбутньому розширювати бази практик?

Так, ми маємо подібні плани, адже цей центр є базою практик і для словацьких вишів. Ми хочемо з цими вишами розширити бази практик і на інші спеціальності, зокрема, медсестринство. Крім цього, ми плануємо збільшити кількість студентів, які одночасно проходитимуть практику. Отож у планах -підписання договорів з іншими словацькими реабілітаційними центрами.

 

 розмову вів Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр

 

 

 

 

 

 

Категорії: